Anmeldelse: Sidste omgang, Café Viking (Supertanker theatre)

Anmeldelse: Sidste omgang, Café Viking (Supertanker theatre)

Af Christian Skovgaard Hansen

 

”Teaterkompagniet Supertanker er en eksperimenterende teaterforening, som skaber samfundsrelevante teaterforestillinger, der tager udgangspunkt i rigtige fortællinger fortalt og opsat i det offentlige rum.” Sådan præsenterer Supertanker theatre sig selv på deres hjemmeside. Og man må sige, at deres seneste forestilling Sidste omgang lever op til dette.

Omdrejningspunktet er det brune værtshus. Hver by af en vis størrelse har sit eget værtshus, selvom de mange steder efterhånden er under pres, så de fortrænges af fancy caféer, barer og deslige. Heldigvis overlever en del af dem også!

Denne aften foregår forestillingen på Café Viking på Ydre Nørrebro – det er prototypen på det klassiske, brune værtshus. Hver forestilling finder nemlig sted site specific på et rigtigt værtshus, hvilket er med til at skabe den rette stemning. Der er kun plads til omkring 25 publikummer hver aften, så det giver samtidig en intim og ægte atmosfære.

Sidste omgang bygger videre på deres forestilling ”Én til tak” fra sidste år. Begge forestillinger bygger på virkelige fortællinger fra værtshusmiljøet og de mennesker, der lever i det. Teatret har indsamlet (skæbne)historier gennem interviews med stamgæster og personale og omsat dem til en ærlig, kærlig og tankevækkende forestilling. For nogen fungerer værtshuset som deres andet, hvis ikke endda første, hjem; som det sted, hvor man kan glemme bekymringer og sorg. Alle mennesker er et resultat af deres oplevelser og valg gennem livet – også selvom det ikke altid går, som man gerne vil.

”Du har da os!” Det er her, at visse mennesker – mere eller mindre frivilligt – finder et hjem og enten en tiltrængt ensomhed eller et fællesskab. Har du været på et brunt værtshus, så har du formentlig selv mødt en eller flere af disse typer af stamgæster i virkeligheden. I denne forestilling møder vi spradebassen Smukke Bjarne, den syge – i hvert fald ifølge ham selv – Jens Rask og Rex, som har mistet en, mens Bente står bag baren. Herudover møder publikum forestillingsrækken igennem forskellige andre gæster.

Forestillingens fortællinger balancerer fint på knivsæggen mellem humor og comedy på den ene side og alvor og tragedie på den anden side – lige som den virkelige verden. Vi møder arketyperne på de mennesker, som kommer på værtshuset. Forestillingen fremstiller personerne med både kærlighed og respekt. Vi får hørt disse menneskers historie, så vi ved, hvorfor de egentlig sidder her. Vi ser, at der under overfladen ofte gemmer sig en dybere og rørende historie. Det er derfor også skæbnefortællinger af den fineste slags. Fortællinger tilsat de sædvanlige udbrud mod samfundet – eller nærmere ”Cirkus Danmark”.

Supertanker theatre har fanget det helt rigtige lune miljø på værtshusene, og de har fint arbejdet med figurernes karakterer, så det hele virker ”rigtigt”. Kun enkelte steder bliver det lidt for meget, som for eksempel når fremførelsen af ”Knalde Kalle” bliver lidt for langtrukken. Det ødelægger dog ikke helheden, og Sidste omgang er en underholdende, ærlig, gribende og tankevækkende forestilling om værtshusmiljøet og dets skæve eksistenser.

Det er en charmerende og anderledes teateroplevelse, som sammen med skæbnernes historier kommer ind under huden på os og rører os. Kom ind på værtshuset og bliv en del af fællesskabet – i hvert så længe forestillingen varer. Men ellers kan du jo altid blive hængende til en øl til bagefter, så du kan møde de rigtige stamgæster og høre endnu flere historier. Samtidig udvikler forestillingen sig – både den aktuelle forestilling, men også de senere forestillinger – da meget afhænger af publikummet og deres reaktioner, men også da det er planen, at historierne tilføjes og udvikles gennem forestillingsrækken.

Meget sigende slutter forestillingen til tonerne af John Mogensens ”Sidder på et værtshus…”. Det gør vi nemlig. Lige indtil, at det er tid til sidste omgang! Lukketid! Men bare lige en sidste en til tak… Jeg håber, at vi ser mere til Supertanker theatre, så det her ikke bliver ”sidste omgang”!

Afsted i teatret uanset om det foregår i teatersalens mørke eller på et værtshus – og nå ja, afsted på det brune værtshus også, så det ikke forsvinder!

 

Café Viking, Ægirsgade 36, 2200 København N

Supertanker theatre

Spilleperiode: 21.-29. oktober 2018

Spiller herefter på Café Samsø, Jagtvej 177, 2100 København Ø i perioden 4.-12. november 2018

Herefter er det planen, at forestillingen også kommer til Vesterbro og Christianshavn

OBS! Forestillingen bliver – i hvert fald visse steder – spillet på et værtshus hvor der må ryges.

Set den 22. oktober 2018

Foto: Nicolai Levin/Supertanker theatre

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

https://supertankertheatre.com/ og https://www.facebook.com/teatersupertanker/

Medvirkende: Jonas Preben Jørgensen, Rasmus Hougaard, Vanessa Nerea Moliné Petterson og Rasmus Rhode samt forskellige gæsteoptrædende

Konsulent: Allan Mylius Thomsen

Instruktør: Jonas Preben Jørgensen

Dramatiker, forfatter: Jonas Preben Jørgensen

Varighed: Ca. 1 time og 10 minutter uden pause

 

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *