Anmeldelse: Sommerhuset, Aarhus Teater (Opgang2)

Anmeldelse: Sommerhuset, Aarhus Teater (Opgang2)

Af Christian Skovgaard Hansen

Sommerhuset ligger på kanten af klinten. Det er et ældre, lettere faldefærdigt sommerhus, som ligger mere eller mindre for sig selv, og det kan falde ud over kanten næste gang, det blæser meget. Sommerhuset i Sommerhuset bliver også et symbol på et til tider ensomt liv på kanten.

De to socialpædagoger Solveig og Eske skal nemlig på et ophold i sommerhuset sammen med den unge fyr Micki, som ikke har haft det alt for let. Han er smidt ud af indtil flere bosteder, og han afventer en afklaring på livet – måske ikke kun fordi han er et ”problembarn”, der kun skaber problemer, men også fordi ingen har villet prøve at forstå ham.

Det er måske ikke Pia Marcussens fineste manuskript, og selvom det sine steder bliver lidt karikeret, vil det alligevel os noget. Det er en fin fortælling om familiemønstre og anbringelser, og om frustrationen, når livet ikke helt går som planlagt. Det giver et billede af et barn, der er vokset op, mens det har følt sig fanget et forkert sted, og som har været overset og anbragt, hvor alt er sket på afstand fra barnet. Hvem er de utilpassede ”troublemakers”, og er det egentlig deres skyld, og er de (alene) de utilpassede? Spørgsmålet er, om systemet er gearet til denne gruppe unge mennesker, og om man tilgår dem på den rette vis.

De fleste mennesker har flere facetter end det, som man ser udenpå, og de har forskellige udtryksformer. Micki gemmer sig bag sin rap, som er hans måde at bearbejde livet på. Slutningen på forestillingen skal ikke afsløres her, men selvom der måske er mere bagved end det, som man ser, er det ikke sikkert, at det hele ender så godt, som man egentlig ønsker sig… Vi efterlades med en åben slutning, som kan gå flere veje. Ligesom livet.

Ingeline Lautrup Holsteen Jessen har sammen med Anders Kjems skabt en enkel, men virkningsfuld scenografi i form af alene rammen om sommerhuset og enkelte møbler i huset, så alt er synligt. Vinduerne hænger i tråde, så vi får illusionen af et hus, og ikke mindst så de medvirkende kan se ud på (om)verdenen. Tilsat Anders Kjems fine lysdesign, hvor vi ikke er i tvivl om, hvilken stemning der hersker, er det velkomponerede visuelle rammer, der forstærker og supplerer hinanden.

Socialpædagogerne Solveig og Ekse spilles af henholdsvis Stinne Henriksen og Malte Joe Frid-Nielsen, og de to er hinandens modsætninger, hvilket de to lykkedes ganske glimrende med at portrættere. Solveig er den erfarne, hårde, grænsende til det kyniske, og lettere firkantede pædagog, mens Eske er den mere rolige og optimistiske pædagog, der tror på det bedste i alle andre mennesker.

Michael Fynne er den måske lettere utilpassede Micki, der bare vil være sig selv, men som alligevel har en sårbar side og nogle skjulte talenter. Han er rapper og wrestler, og hans fremtoning er perfekt i forholdet til de to lettere – på flere måder – pædagoger. Skildringen af de tre meget forskellige karakterer fungerer ganske fint.

Sommerhuset er et fint indspark i debatten om, hvordan vi ser på ungdommen, og hvornår vi giver dem prædikatet ”troublemaker”. Selvom historien ikke kommer helt i mål, og den måske er lidt fortænkt, sætter den fokus på et vigtigt emne. Ungdommens tanker bliver her til et hårdtslående opråb, som sætter tankerne om, hvordan vi behandler og ikke mindst hjælper en problemfyldt ungdom, i gang. Forestillingens force er, at den ikke tager stilling, men at den i stedet lader sig åbne som diskussionsoplæg, og at den er i øjenhøjde med sit primære publikum: De unge.

Opgang2

Aarhus Teater, Stiklingen, Teatergaden, 8000 Århus C

Spilleperiode: 25. februar-9. marts 2023

Set den 7. marts 2023

Fotos: Ditte Chemnitz

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

https://www.aarhusteater.dk/det-sker/forestillinger/aktuelt/opgang2/

og

https://opgang2.dk/Turn%C3%A9teater/Forestillinger/SOMMERHUSET.aspx

Medvirkende: Stinne Henriksen, Malte Joe Frid-Nielsen og Michael Fynne

Manuskript og instruktion: Pia Marcussen

Dramaturg: Lise Ørskov

Scenograf: Ingeline Lautrup Holsteen Jessen

Scenograf og lysdesign: Anders Kjems

Varighed: Ca. 1 time uden pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *