Anmeldelse: The Dumb Waiter, Krudttønden (That Theatre Company)

Anmeldelse: The Dumb Waiter, Krudttønden (That Theatre Company)

Af Christian Skovgaard Hansen

Det engelsksprogede teaterkompagni That Theatre Company er tilbage i Krudttønden med en ny forestilling. Denne gang er valget faldet på Harold Pinters absurde og tragikomiske lille enakter, forestillingen The Dumb Waiter fra 1957. 

De to lejemordere Ben og Gus befinder sig i kælderen under en nedlagt restaurant. På den måde passer Krudttøndens lille, til tider nærmest klaustrofobiske, og sorte scenerum perfekt til fortællingen.

De to venter på besked fra deres chef om det næste mord. Udover to senge er rummet stort set nøgent, hvorfor kedsomheden er ved at indfinde sig. Alt er – tilsyneladende – som det plejer at være – og dog! Mens de prøver at slå tiden ihjel (!), begynder køkkenelevatoren at sende mystiske madbestillinger ned i kælderen. De to sender det op, som de har, mens det tærer på deres forhold. Interne magtkampe begynder, bekymringerne bliver flere, og paranoiaen stiger. Spørgsmålene er flere end svarene, og irrationaliteten begynder at melde sig. 

Pistolerne trækkes – og lægges væk. Uden at afsløre slutningen, kan det blot konstateres, at én af bestillingerne, der kommer ned med køkkenelevatoren, viser sig at blive skæbnesvanger og ikke mindst fatal for dem begge.

Det hele er på sin vis komisk, men under overfladen lurer både vanviddet og absurdismen. Stemningen er komprimeret, og den bliver mere og mere intens, alt imens vanviddet trænger sig på. De to bliver anspændte, og når der ikke er andet at tage sig til, viser de sande sider sig. Almindelige hverdagsting, der plejer at gå let, kan pludselig blive til store ting, der pludselig ikke virker. Det hele sker dog til perfektion i Barry McKennas på sin egen måde særegent levende iscenesættelse.

De to lejemordere spilles med lige så stor perfektion af Ian Burns, That Theatre Companys kunstneriske leder, som Gus, og Lars Mikkelsen som Ben. De er begge vidunderlige og tilpas underspillede i deres roller med deres fine engelske accent. Burns er den naive og lettere nervøse “underdog”, hvor blot det at snøre skoene eller binde slipset kan volde kvaler, mens de større kvaler skjules bag ønsket om rent sengetøj eller en kop rigtig te. Mikkelsen er herover for den barske Ben, der er en overlever, der kan klare sig med lidt. 

Det er i deres samspil, både i det talte, men i særdeleshed også det i stumme og uudtalte, at forestillingens historie rigtig folder sig ud. Relationerne, magten og måske i lige så grad kampen om denne magt ulmer under overfladen. Hakkeordenen eksisterer stadig, men nu på flere niveauer, og hierarkiet får en ny orden. Imponerende enkelt og stormfuldt køligt på samme tid.

På engelsk er en “dumbwaiter” en køkkenelevator, og på dansk er forestillingen netop ofte spillet under titlen “Køkkenelevatoren”. Og køkkenelevatoren får også en stor rolle i forestillingen. Men når den engelske titel beholdes, leges der med ordene, når det lille mellemrum sættes ind i titlen, så både køkkenelevatoren, men også den stumme (måske endda også dumme) tjener spiller en rolle.

Det kan godt være, at The Dumb Waiter kun varer lige omkring en time – men mere er ikke nødvendigt, når det leveres med det raffinement og elegance, som det sker her. The Dumb Waiter er måske hverken så stum eller dum endda.

Absurdteater er en genre, der deler vandene, og den er bestemt ikke for alle. Men nok er The Dumb Waiter absurd teater, men så absurd er den ikke endda. Under det første lag absurditeter gemmer der sig meget mere om mennesket og dets psykologi. Det er sofistikeret ubehag. 

That Theatre Company

Krudttønden, Serridslevvej 2, 2100 København Ø

Spilleperiode: 27. september-21. oktober 2023

Set den 5. oktober 2023

Fotos: That Theatre Company

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

http://that-theatre.com/?page_id=33

Medvirkende: Lars Mikkelsen og Ian Burns

Af: Harold Pinter

Instruktion: Barry McKenna

Scenografi og kostumer: That Theatre Company Team

Lys: Julian Simpson

Lyd: Mark Jones

Varighed: Ca. 1 time og 5 minutter uden pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *