Anmeldelse: This is not Swan Lake…, Det Kongelige Teater (Granhøj Dans)

Anmeldelse: This is not Swan Lake…, Det Kongelige Teater (Granhøj Dans)

Af Ida Spedtsberg

Første del af danse-tretrinsraketten udvalgt af K:Select til at indtage Skuespilhusets Lille Scene var vi forbi sidste mandag, hvor UMWELT (læs vores anmeldelse her) spillede. Fredag var det så Granhøj Dans under ledelse af Palle Granhøj, der var på banen i repremieren af This is not Swan Lake….Og det var det heller ikke. Altså Svanesøen. Det var hverken ekstravagant, synderligt romantisk eller fyldt med 40 hvide svaner. Til gengæld fik vi nærvær, humor og en tilpas mængde pingviner.

This is not Swan Lake… tager udgangspunkt i den skønne, velkendte musik fra Pyotr Tchaikovsky, som på aftenen hovedsageligt leveres af en følsomt spillende Maria Eshpay på flygel. Maria Eshpay spiller ligeledes Antonina, Pyotr Tchaikovskys hengivne hustru, der efter skilsmissen har svært ved at acceptere, den manglende kærlighed homoseksuelle Pyotr viste hende i det forliste forhold. Som resultat heraf indlægges hun på en sindssygeanstalt. Det er en sådan aften, da hun sniger sig ud fra sin stue og ind til flygelet, at vi møder hende. Og langsomt får vi et indblik i det smertefulde forhold og kunsten at give slip.

”You never listened to me. I always told you, it should have been penguins not swans”, hvisker Antonina med en snert af irritation. Og derfor bliver aftenens forestilling bade en undersøgelse af et ulige ægteskab men også af, hvordan den højtelskede klassiker havde taget sig ud, hvis valget af fugl var faldet på svanens sydlige fætter; pingvinen. Kontrasten mellem den følsomme, rørende længsel fra Antonina og de lettere kluntede pingviner er netop forestillingens styrke. Her er både plads til ængstelige og komiske øjeblikke, og det balanceres godt ud til de smukke, klassiske toner.

Stilarten i This is not Swan Lake… læner sig mest op ad moderne dans. Med kantede bevægelser, hastige luffe-agtige træk og et næb, der er alt andet elegant, er vi med, når pingvinerne prøver kaster sig ud i vilde koreografier til flere af Svanesøens største musikstykker. Her møder vi de fire pingviner danset af Sofia Pintzoe, Heli Pippingskold, Mikolaj Karczewski, Laszlo Fulop, og opdager, at Tchaikovskys mavefornemmelse med svanerne formentlig var rigtigt. For pingvinerne er dygtige, jovist, men de er også lette at distrahere og besidder helt andre kvaliteter end de yndefulde svane-arme, som vi kender fra originalen.

Forestillingens højdepunkter er den humoristiske koreografi til musikken for de fire små svaner, en spot-on, dynamisk solo leveret af en af de mandlige pingviner samt en kærlighedsduet, der viser, at pingvinerne godt kan levere sensitivitet, når de skal. Undervejs afbrydes dansen af Antoninas tanker og refleksion over sin skæbne, og forestillingen rundes fint af med hvad, jeg tolker, som en tilgivelse.

Jeg nød den boblende humor i This is not Swan Lake…, men vil samtidig også tilføje, at det kan være en fordel at kende til den klassiske musik fra ”Svanesøen” på forhånd. Så er der nemlig lidt flere finurligheder at hente, når man eksempelvis ved, at ”her er det den russiske dans, der spilles”. Dog vil jeg igen understrege, at der ikke er tale om en refortolkning af den klassiske historie fra ”Svanesøen”, men i stedet en slags meta-forestilling om det før, under og efter klenodiets skabelse akkompagneret af den kendte musik.

Alt i alt er This is not Swan Lake… en lille perle med dybde, humor og til de skønneste Tchaikovsky-toner. Har man mod på at se en anden side af Tchaiskovsky og nyde præcise, energiske trin i den skarpt-koreograferede forestilling, så er det bare om at komme afsted. Måske viser det sig, at pingviner ikke er så dårlige til at danse, som man skulle tro.

Granhøj Dans
Det Kongelige Teater, Skuespilhuset, Lille Scene, Sankt Annæ Plads 36, 1250 København K

Spilleperiode: 13.-22. november 2020

Set den 14. november 2020

Fotos: Christoffer Brekne

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

https://kglteater.dk/det-sker/sason-20202021/andre-oplevelser/this-is-not-swan-lake/

Medvirkende:

Antonina/pianist m.m.: Maria Eshpay

Pingviner/dansere: Sofia Pintzoe, Heli Pippingskold, Mikolaj Karczewski, Laszlo Fulop

En forestilling af: Palle Granhøj skabt i tæt samarbejde med de medvirkende

Musik: Peter Tjajkovskij, Maria Eshpay

Varighed: Ca. 1 time uden pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *