Anmeldelse: Træt lever og tungt hjerte, Teater V (Limfjordsteatret)

Anmeldelse: Træt lever og tungt hjerte, Teater V (Limfjordsteatret)

Af Christian Skovgaard Hansen

 

Limfjordsteatrets ’Træt lever og tungt hjerte’ er en intimkoncert over Tom Waits’ sange. Tom Waits er en amerikansk sanger, sangskriver, pianist og skuespiller, der med sin rustne stemme og skæve sange om livet i hverdagens Amerika har fundet sin egen niche mellem jazz, blues og rock. Hans tekster kan til tider være vanskeligt tilgængeligt og at forstå, men lytter man godt efter, vil man alligevel opfange en række fantastiske tekster. Tom Waits’ stil placeres bedst som beatnik, og hans sange er mørke og beskriver både livets og samfundets underside.

 

I ’Træt lever og tungt hjerte’ møder vi denne mørke, dystre stemning. I stedet for denne solskins søndag formiddag, hvor vi ser forestillingen i Teater V’s lyse foyerbar, burde vi have set og hørt forestillingen en mørk aften – de resterende forestillinger under CPH STAGE har spillet kl. 22, hvilket garanteret har været mere passende.

 

 

Forestillingens klare styrke er Lasse Popp, som lægger vokal til sangene. Han har også en hæs og dyb stemme, og lukker du øjnene, vil der ikke være langt til, at tankerne ledes hen på Tom Waits. Fantastisk! Tilsæt hertil, at han ligner en mand, som netop kommer fra livets underside; en mand, der kommer fra en længerevarende brandert – en mand i et forsovet jakkesæt, skævt slips og hatten på skrå og kun medbringende mappen med de to termokander – som formentlig ikke indeholder kaffe eller vand…

 

Tom Waits tekster er til denne teaterkoncert oversat (eller rettere undersat) til dansk. Fordanskningen af hans tekster er eminent, og Limfjordsteatret kan noget med ord her. Teksterne er fordansket og sat i en anden, mere dansk og nær ramme, men uden at de absolut har mistet noget af deres mørke og nærvær. Dybden i sangene er bevaret, og teatret beskriver det meget sigende: ” På et lille røget sted mellem ganske få stole kigger vi ind i et tåget døgns hudløse virvar af uskyldige drømme, løgnagtige minder og sælsomme vinkler.”

 

 

”Satan findes ikke; det er bare Gud, der er fuld.” Omdrejningspunktet for teksterne som nævnt livets og samfundets underside, hvorfor vi får fortællingen fra luderen, drukkenbolten, kællingen og alle gutterne – om hvordan det er på livets skyggeside. Livet er ikke altid gået, som man ønsker det, man har alene fået et skamskudt hjerte i stedet for kærlighed, og man har måske drukket lidt for meget for at dulme problemerne. Teaterkoncertens titel, ’Træt lever og tungt hjerte’ er derfor ekstremt velvalgt. Dens undertitel er videre ”- en intimkoncert om varme øl og kolde kvinder.” Det er netop essensen – det er det modsatte af, hvad de fleste egentlig ville ønske sig.

 

Limfjordsteatret

 

Det tager tid at vinde, og spørgsmålet er, om man har den tid. Tid, tid, tid – har vi tid, og har vi egentlig den foran os eller nærmere bag os? Og hvornår mon underverdenen og døden indhenter os. Hør Tom Waits – eller Limfjordsteatrets fordanskninger – og se, om du bliver klogere på livet og tiden…

 

Men teksterne bliver også teaterkoncertens – lille – svaghed. Teksterne ligner hinanden meget, og man skal hele tiden være opmærksom for ikke at miste nuancerne og nærværet.

 

20151022LHO0173

Udover Lasse Popp er også Kim Fast Jensen og Bastian Popp på scenen. Alle tre tager del i musikken, og de formår til fulde at skabe den dystre, mørke værtshusstemning.

 

Som ung vil Tom Waits måske ikke sige dig det store. Men prøv at høre lidt af hans sange og smut så ind næste gang, hvor Limfjordsteatret kommer forbi med ’Træt lever og tungt hjerte’. Teaterkoncerten varer godt 1 time, hvilket passer perfekt. Læn dig tilbage og tænk over livet – både dets overside, men i lige så høj grad dets underside. Denne søndag formiddag er fordelingen faktisk ca. ½-½ mellem det yngre og det ældre publikum.

 

Und dig selv denne anderledes oplevelse!

 

 

 

Limfjordsteatret

Teater V, Porcelænstorvet 4, 2500 Valby

 

Spilledato: 12. juni 2016

Fotos: Lars Horn/Baghuset

 

Læs nærmere her:

http://www.limfjordsteatret.dk/trt-lever-tungt-hjerte/

 

 

 

Følg os på Facebook:

https://www.facebook.com/ungtteaterblod

 

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *