Anmeldelse: We will rock you, Tivoli (Lion Musicals i samarbejde med Live Nation)

Af Christian Skovgaard Hansen
Det er ikke just for historien, at man ser musicalen We will rock you fra 2002. Historien af den britiske komiker og forfatter Ben Elton er både tynd, besynderlig og nærmest bizart underligt.
Musicalen fortæller historien om en frafalden gruppe kendt som bohemerne, der kæmper for at genoprette den frie udveksling af tanker og kultur i et – i hvert fald dengang, hvor musicalen blev skrevet – Orwell’sk samfund. Så langt, så godt.

Vi er langt ude i fremtiden, hvor Jorden nu er blevet omdøbt til ”iPlanet” og nu kontrolleres af Globalsoft Corporation. Det hele er blevet mainstream og alle ser de samme film, lytter til den samme computergenerede musik, går i det samme tøj og har de samme tanker og meninger. Men Galileo har drømme, og han hører mærkelige ord i hovedet, og han nægter at indordne sig. Scaramouche er anden afviger. De bliver begge arresteret af Khashoggi, som er chef for Globalsofts politi.
Killer Queen regerer over Jorden, og hun tager kampen op mod Galileo og Scaramouche og de bohemer, som de to har mødt, og som tror på, at ægte musik kan bringe Jorden til et rart sted at være igen. Musikken sejrer til slut, når ”drømmeren” Galileo finder elguitaren, og Killer Queen og Globalsoft besejres.

Denne gang har Line Knutzon lavet en ny oversættelse og bearbejdelse af teksten. Det har hjulpet lidt på det tynde manuskript, og der trækkes nu tråde op til vores samfund i dag. Nicolaj Cederholm har iscenesat, og de to prøver at løfte den noget tynde originalhistorie, og det lykkes sådan nogenlunde. Uanset hvad er det i hvert fald bedre end originalmaterialet.
Killer Queen kan ikke undvære opmærksomheden, og hun vil for enhver pris være dronningen og midtpunktet for det hele. Hendes undersåtter er nu afhængige af mobiler, sociale medier og fake news, så det hele får et overfladisk præg, hvor individualismen og den levende kunst er trængt – meget – i baggrunden. Som kommentar til nutidens samfund lykkes Knutzons bearbejdelse fint.

Det bliver dog alligevel lidt et underligt sammensurium, da musicalen oprindeligt er skrevet til at foregå langt ude i fremtiden, men nu har virkeligheden næsten overhalet fiktionen, hvilket giver et lidt underligt miks i handlingen. Er det en nutidstekst eller en fremtidstekst?
Myreflittige og dygtige Benjamin la Cour har stået for scenografien, der måske nok ikke helt holder hans vanlige høje niveau, men som dog stadig er ganske vellykket. Sine steder bliver kasserne dog lidt for firkantede, men det er nok prisen for, at det også skal kunne fungere på turnéen. Line Bech har skabt de farverige kostumer og Benjamin la Cour har sammen med Sune Verdier stået for lysdesignet, som begge passer fint til den nye bearbejdelse.
Musikken leveres live af bandet under ledelse af Søren Graversen. Det er her, at forestillingen virkelig kommer til sin ret. For det virkelige bindemiddel er jo Queens ikoniske sange, som bandet og holdet giver os for fuld spade.

Thomas Bluhme som drømmeren Galileo er det svageste kort af hovedrollerne. Han har en god stemme, og han synger fint nok, mens hans skuespil til gengæld er en smule kantet, så det halter en smule. Nanna Rossen er den kløgtige og lettere iltre Scaramuche, og hun kan både synge og spille rollen. Jimmy Jørgensen er charmerende og næsten kær som oprørernes leder, Buddy. Resten af det store ensemble leverer fint præstationer. At det til tider så synes at føle sig lidt fortabte i Nellie Bethels store og flydende, næsten kaotiske, koreografi er en anden sag.

Aftenens store stjerne er dog Lea Thiim Harder som Killer Queen. Hun synger helt fantastisk med en vilter volumen og voldsomhed, og hendes dronning er både tilpas ond og nederdrægtig, men også humoristisk og ganske på stikkerne, når hun vil have sin vilje.
”Is this the real life? Is this just fantasy? …” synger Queen i nummeret “Bohemian Rhapsody”. I denne version af We will rock you kan man have sin tvivl, men Line Knutzons nye bearbejdelse har dog gjort lidt godt for historien og dermed hele forestillingen. Det er fin underholdning, men stor kunst bliver det aldrig. Der er dog ingen tvivl om, at aftenens store stjerne er Lea Thiim Harder som Killer Queen, der sammen med Søren Graversens velspillende orkester løfter det hele. Det er særligt på grund af det to ting, at man skal vælge at se denne rockmusical!
Lion Musicals i samarbejde med Live Nation
Tivoli, Koncertsalen, Vesterbrogade 3, 1630 København V
Spilleperiode: 13. marts-12. april 2025
Forestillingen spiller herefter i Musikhuset Aarhus i Århus i perioden 16.-20. april 2025, i Musikhuset Esbjerg i Esbjerg i perioden 23.-27. april 2025, i Værket i Randers i perioden 30. april-4. maj 2025, i ODEON i Odense i perioden 7.-11. maj 2025, i Aalborg Kongres- & Kulturcenter i perioden 14.-18. maj 2025, i Arena Nord i Frederikshavn i perioden 21.-25. maj, i Vejle Musikteater i Vejle i perioden 28. maj-1. juni 2025 og i Musikteatret Holstebro i Holstebro i perioden 4.-8. juni 2025
Set den 13. marts 2025
Fotos: Morten Rygaard
Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:
Medvirkende: Thomas Bluhme, Nanna Rossen, Jimmy Jørgensen, Lea Thiim Harder, Nis Pedersen, Laura Wildt, Carl-Christian Riestra, Anders Gjesing, Anna Mathilde Bordal Jessen, Christian Collenburg, Ciara Rose Blankenship, Fie Alberte Damgaard-Lauritsen, Helene Duch Kjaer, Helene Høier, Malik With, Morten Adelhardt Kristensen, Rai del Valle, Timothy de Mesa Højgaard og Vibeke Zederkof m.fl.
Musik: Queen
Manuskript: Ben Elton
Oversættelse: Line Knutzon
Iscenesættelse: Nikolaj Cederholm
Kapelmester: Søren Graversen
Musikere: Maria Barbieri, Søren Bigum, Stephan Grabowski og Tove Sørensen
Scenografi og lysdesign: Benjamin la Cour
Kostumedesign: Line Bech
Lysdesign: Sune Verdier
Koreografi: Nellie Bethel
Lyddesign: Magnus Hansen og Frank Grønbæk
Varighed: Ca. 2 timer og 30 minutter inkl. pause
Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod
Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod