Spotlight: Performers Paradise, Svendborg

Spotlight: Performers Paradise, Svendborg

Af Thormod S. Kamban

Så er der godt nyt til alle nysgerrige teatersjæle. Sommerferien kan bruges på at tage et smut til Svendborg, og pirrer ens nysgerrighed med en ny og anderledes scenekunstcamp, der ser dagens lys for allerførste gang. En camp der vil bevidne det åbne fordomsfri møde mellem performer og publikum.

En vild lyst til at lege teater sammen

Ved hjælp af fem forskellige forløb, der alle retter sig ind – og måske endda lidt ud fra – begreberne ”scenekunst” og ”performance”, bliver Sydfyns perle vidne til et sammensurium af sjove, spændende, grænseoverskridende og fællesskabsdannende eksperimenter.

Eller som Ditte Skov Jacobsen, en af de mange unge tilknyttet projektet, forklarer det: ”Performers Paradise er et scenekunst projekt for unge i sommerferien. Man kan komme på 5 forskellige workshops i løbet af juli måned for billige penge. Hver workshop varer 4 dage og ender med en visning i byrummet. Ideen stammer fra nogle unge initiativtagere, som arrangerede noget, vi kaldte ”Scenerum/Scene-lab” i Svendborg forsamlingshus hen over foråret, som et alternativ til det velkendte teater i foreningsregi. Der opstod et stort behov og en vild lyst til at lege teater sammen.”

Med byrummet som en vigtig præmis

Fra den 8.-30. juli vil der i givet fald blive rettet mange nysgerrige øjne mod yngre mennesker, rundt omkring i den gamle søfartsby. De fem professionelle scenekunstnere vil kaste sig over opgaven med at instruere deres kursister, igennem forskellige tilgange til det scenekunstneriske udtryk med hvert deres unikke blik for detaljerne. De vil grave ind til kernen af et specifikt tema, og via leg, øvelser og i sidste ende opsætninger i byrummet, vil der ske ting og sager, der kan give de implicerede et spændende indblik i forskellige sceniske greb.

Men hvad har det at sige, at seancerne vil komme til at foregå i byrummet?

”Byrummet spiller en vigtig rolle fordi der sker noget interessant når teater ikke foregår i et velkendt teater, men når det bevæger sig ned langs strøget og rundt omkring på torvene. Det er uforventet og når det formelle teaterrum pludselig udspiller sig i byens rum, opstår der en ny måde at se byen, omgivelserne og hinanden på”, mener Ditte Skov Jakobsen.

Alt fra masker til slapstick

Skabertrangen bliver uden tvivl en væsentlig faktor, for de fem, i øvrigt meget forskellige, kurser. Instruktørerne har hver især forskellige spidskompetencer inden for scenekunst, og de har selv støbt et unik forløb ud fra deres givtige år i branchen.

Kurserne er beskrevet kort her:

  • Leg din by (Instr. Betina Birkjær, 8.-11. juli)

Med byen som det absolutte sansemæssige rum vil man kunne gå på opdagelse i detaljerne. Se, høre, lugte og mærke byen. Åbne op for sluserne for at kunne give noget af sig selv, og hvem ved? Måske gøre publikum så nysgerrige at de vil lege med.

  • World as theater (Instr. Felipe Osorio, 12.-15. juli)

Hvordan kan man ”kropsmanipulere” offentlige steder? Finde teatret frem i hver en omgivelse? Byrummet skal vækkes, og der må gerne provokeres i det små med stemmer, skøre objekter og vilde kostumer. Med inspiration fra caribisk karneval, dyre- camouflage til arkitekturen vil byen blive sat på den anden ende.

  • Din klovn! (Instr. Anne Kjær Wæhrens, 17.-20. juli)

Angsten for at blive til grin skal man kunne vende på hovedet for at blive en god klovn. I dette forløb vil det latterlige styre denne performance. Der vil blive arbejdet ind mod klovnens sande natur. Publikum vil blive mødt af slapstick, komisk timing og af modige performere i røde tutskørt og alt for store sko.

  • Maskens magi (Instr. Gitte Gry Ballesheim, 22.-25. juli)

Masker er en vild forstærkning af følelsesmæssige tilstande, karaktertyper og fortællinger. De er abstrakte og klare i form. Så når maskerne bliver sat under luppen i denne workshop, vil performerne kunne forstærke det fysiske udtryk og stiliserer bevægelserne ved hjælp af alskens forskellige slags masker. 

  • Metamorfoser (Instr. Jonas Kjellgaard Sørensen, 26.-29. juli)

Græske guders forvandlinger er noget for sig, hvor mænd bliver til tyre, og stemmen til et ekko. Men i stedet vil der i dette forløb blive zoomet ind på detaljen i genoplevelsen af byen på ny. Med billedkunstneriske metoder og teatralsk sproglighed vil der blive arbejdet med stedets aftryk, fysiske indtryk og forvandlingen af samme.

Nye øjne på hvad scenekunst er for en størrelse

En bred vifte af muligheder, der spænder helt fra medstifter af projektet Betina Birkjær (stod også bag forestillingen ”byVANDring” (som vi også har anmeldt – anmeldelsen kan læses her)), over undersøgelsen af klovnens tragikomiske natur, til den columbianske instruktør med så forskellige bolde i luften som karneval, leg med dyr og arkitektur.

Spørger man Ditte Jacobsen, der i øvrigt selv har en bachelor i dramaturgi, vil alle forløbene dog have disse ting til fælles: ”Jeg tror, at man får inspiration og forskellige bud på, hvad teater og scenekunst er for noget. Der vil helt sikkert leges, grines og afprøves. Jeg synes alle workshoppene lyder vildt spændende, men personligt ser jeg frem til ”The world as a theatre”, da det lyder som noget jeg aldrig har prøvet før, og som taler til min interesse lige i øjeblikket”.

I hvert forløb vil der være lige meget fokus på, at man tilegner sig forskellige gavnlige metoder og at man udarbejder materiale til en opsætning.

Performers Paradisehar base i Svendborg Forsamlingshus, men vil bevæge sig rundt i bybilledet den største del af tiden. Kurserne bliver til i samarbejde mellem unge svendborggensere fra Scenelab/Scenerum, Betina Birkjær (kunstnerisk leder af Luna Park Scenekunst) og forfatteren Josefine Ottesen, der står bag Svendborg Forsamlingshus.

Hvor: Svendborg by og Svendborg Forsamlingshus

Hvem kan deltage: Scenekunstinteresserede i alle afskygninger fra 15+ år. Erfaring er ikke nødvendigt, bare du har interessen og nysgerrigheden i behold

Hvornår: 8.-30. juli 2019

Læs mere om Performers Paradise her: http://lunaparkscenekunst.dk, på https://www.facebook.com/performersparadise/ eller på Instagram ved profilen @performersparadisesvb

Fotos: Luna Park Scenekunst

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *