Spotlight: Verdensballetten
Premieren på Verdensballettens årligt tilbagevendende turnéforestilling er lige rundt om hjørnet, og i den forbindelse retter Ungt Teaterblod spottet mod operasanger Jens-Christian Wandt, der er daglig leder og primusmotor bag Verdensballetten.
Verdensballetten som koncept
”Verdensballetten er kunst, rammer og stemning.”
Det er disse tre ord, Jens-Christian Wandt, her til en start, bruger til beskrive konceptet bag Verdensballetten. Kunsten på scenen byder på nogle af verdens bedste balletdansere. De kommer fra tre af de mest prestigefulde kompagnier – blandt andet The Royal Ballet of London, Mariinskij Balletten fra St. Petersborg og Statsballetten fra Berlin.
”Jeg plejer at sige, at det er som, hvis vi havde Madonna, Lady Gaga, Robin Williams og Justin Timberlake på scenen på samme tid – blot fra ballettens verden”, supplerer han, ”de optræder i selskab med danske operasangere og musikere i et program, der byder på det ypperste fra ballettens og operaens verden.”
Rammerne er en vigtig del af Verdensballettens DNA. Det er meget forskellige steder, Verdensballetten gør brug af som omgivelser, men alle stederne fortæller historier og tilfører Verdensballetten en særlig dimension. Rammerne bliver til deres kulisse. De medbringer kun scenegulv, alt andet leverer naturen og omgivelserne det sted, de optræder.
”Vi sætter det åbne scenegulv i en slotspark, en skov, på en strand, foran en rå fængselsmur eller i en forblæst klit i Skagen. Derfor er vores locations også nøje udvalgt, så de matcher kunsten på scenen”, tilføjer Jens-Christian Wandt.
Der hersker ingen tvivl om, at stemningen er helt essentiel både for kunstnerne og for publikum.
Denne stemning blandt publikum beskriver Jens-Christian Wandt således: ”Stemningen blandt publikum er også noget, vi tager meget alvorligt. Der må gerne brede sig en fest på bænkerækkerne. Nogle har en picnickurv med, andre blot en god flaske vin.”
Samme stemning går igen på scenen, idet forestillingen præsenteres let og uhøjtidelig, så alle kan være med. Både dem der har set ballet mange gange før, og dem som aldrig før har set ballet, men som kommer, netop fordi rammerne er så spektakulære.
Verdensballettens begyndelse
Verdensballettens første forestilling var i 2008 ved Den Tilsandede Kirke i Skagen. En forestilling med 700 gæster, som havde bænket sig rundt i klitterne. Det var en succes, og gav Jens-Christian Wandt og hele holdet blod på tanden for flere forestillinger.
”Derefter tog den ene forestilling den anden og nu er vi på ni forskellige steder over hele Danmark. Der er noget særligt i at komme ud i lokalområdet og præsentere Verdensballetten ude, hvor folk bor”, fortæller Jens-Christian Wandt, og fortsætter: ”Vi vil med kulturen åbne døren op ud til verdenen, men vi vil også bringe kulturen ud i lokalområdet, dér hvor borgerne er. Gode kulturoplevelser er ikke forbeholdt storbyerne, det er for mennesker dér, hvor de er både fysisk og i deres liv”.
Og denne begejstring for kunst i lokalområdet bliver Verdensballetten mødt af år efter år af meget tilfredse og rørte publikummer, der sjældent oplever kunsten nær dem.
”Når vi skifter det røde plys, prismekronerne og scenens barriere ud med en strandkant ved Vesterhavet eller en park på Fyn, opstår der en nærhed, som vi ikke oplever på teatret – en nærhed der går begge veje. Vi mærker publikummet på en helt anden måde, og vi får også tilbagemeldinger om, at de mærker os.” Med de ord beskriver Jens-Christian Wandt den magi, der opstår, når kunstens rammer flyttes ud den danske land.
”Der opstår et særligt fællesskab i disse rammer – en bro fra scenen og til publikum og tilbage igen”, fortæller han.
Sammensætningen af program og kunstnere
Verdensballettens program består af highlights fra de store balletter og operaer samt musik for violin og klaver. Balletprogrammet rummer både værker fra det klassiske og moderne repertoire. I år har den kun 23-årige danske balletdanser og koreograf Tobias Praetorius skabt en helt nyt balletværk. Det er en solo, han har kreeret til Marian Walter, der til daglig er solodanser ved statsballetten i Berlin, og som sidste sæson fik den højt opnåelige titel, Berliner Kammertänzer.
”Det bliver super spændende at se den nye ballet på scenen. Se, hvad der opstår, når den unge nye koreograf møder en af verdens mest efterspurgte balletdanser. Tobias var i Berlin i sidste uge, hvor han arbejdede med Marian, og begge var meget begejstrede for resultatet”, fortæller Jens-Christian Wandt.
Det er Jens-Christian Wandt og Verdensballettens kunstneriske leder, solodanser ved Royal Ballet i London, Steven McRae, der står for sammensætningen af kunstnerne til årets forstillinger. Steven McRae udvælger danserne, imens Jens-Christian Wandt står for sammensætningen af sangere og musikere.
”Når jeg får balletprogrammet fra Steven, begynder jeg at sammensætte det musikalske program – altid i tæt samarbejde med vores kunstnere”, beskriver Jens-Christian Wandt.
Verdensballetten i det unge publikums perspektiv
”Vi ser hvert år at, der sidder rigtig mange unge mennesker på publikumspladserne. Jeg tror, at det er vores uhøjtidelige facon samt dét, at de ikke skal se en hel ballet eller en hel opera, men derimod highlights fra de bedste forestillinger, der gør, at vi også har de unge med”, fortæller Jens-Christian Wandt.
Verdensballetten er en rigtig god begynderforestilling til dem, der aldrig før har oplevet opera eller ballet – og som måske også er lidt bange for, at det bliver kedeligt eller elitært. Der er en afveksling i forestillingen, en god blanding af ballet og opera og også flere indslag med moderne dans, step, og andre former. ”
Og så er det vigtigt for os, at vi præsenterer det hele med et glimt i øjet – gerne med humor og gode grin. Vi går ikke på kompromis med kunstens kvalitet. Den har det internationalt høje niveau, som vi kender fra de største scener ude i verden, men vi slækker på højtideligheden og det formelle og møder publikum i øjenhøjde. Det tiltaler publikum – også det yngre”, tilføjer han til sidst.
Hvor?
Verdensballetten kan opleves på Sølyst, Den Kongelige Skydebane, i Klampenborg ved deres premiere den 10. juli og derefter på deres turné i hele landet frem til 4. august.
Deres program og turnésteder kan findes på hjemmesiden https://verdensballetten.dk/.
Fotos: Esben Zøllner Olesen, Verdensballetten
Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod
Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod