Anmeldelse: Dancer in the Dark, Aarhus Teater

Af Trine Kinch

 

Dramatiseringen af Lars von Triers film Dancer in the Dark på Aarhus Teater danner ramme for stor musikalitet, poesi og drama.

Forestillingens historie er simpel, men dramaet stort. Historien handler om den enlige mor Selma, som, sammen med sønnen Gene, er immigreret til USA, hvor de bor i en container i baghaven hos et tilsyneladende velhavende ægtepar. Selma lider af en genetisk sygdom på synet, som gradvist forringer hendes syn dag for dag.

Sygdommen har Selmas søn arvet, og for at redde ham fra samme skæbne som Selma, knokler hun i alle sine vågne timer for at spare penge op til en operation, som kan redde Genes syn. Selma arbejder på en fabrik, og i alle pauserne sætter hun hårnåle på pap. Da forestillingen starter, står det allerede meget skidt til med Selmas syn. Hun er presset, fordi hun skal nå at spare penge op, før hun bliver helt blind og dermed ude af stand til at arbejde.

Selma nærer en stor kærlighed til musicalgenren og ejer en stor musikalitet. Hvor hendes syn ikke slår til, gør hendes hørelse. Hun kan høre lyde, som ingen andre hører, og hun er i stand til at høre rytmer og melodier i alt. Musikken og musicalen bruger hun til at klare sig igennem den hårde hverdag på fabrikken.

Det er da også forestillingens lydside, som skal høste den allerstørste ros. Lyduniverset er skabt af Marie Koldkjær Højlund og Morten Riis og er på én gang støjende og atmosfærisk drømmende. Flere elementer i Helle Damgaards fine scenografi er mic’ed op og fungerer, som musikinstrumenter styret af skuespillerne. Ved hjælp af dette greb opstår en næsten magisk sammenhænge mellem lydside, scenografi og skuespil. En meget flot formidling af karakteren Selmas musikalske verden. Også de mere musicalprægede indslag, hvor Selma drømmer sig væk og ind i hendes egen fantasi er vidunderlige og udført meget smagfuldt via enkelte scenografiske ændringer.

Sofia Nolsøe gør et glimrende stykke arbejde i rollen som Selma. Hun er både stærk og skrøbelig på samme tid, og Sofia Nolsøe spil danner grobund for stor indlevelse hos publikum.

Nanna Bøttchers fortolkning af veninden Kathy, skal ligeledes have stor ros. Kathy er Selmas veninde fra fabrikken. Kathy holder utroligt meget af Selma og bekymrer sig derfor mere om Selmas ve og vel end om de penge, hun skal nå at tjene. Kærligheden fra Kathy besværliggør dog processen for Selma, men Nanna Bøttcher formidler Kathy så nuanceret, at man som publikum end ikke irriteres, da hun trækker pengene fra operationen tilbage, men man fuldt forstår hendes handlinger.

Desværre knækker historien en smule i forholdet mellem ægteparret Bill og Linda. Selvom både Christian Hetland og Lise Lauenblad spiller vidunderligt, har jeg som publikum utrolig svært at forstå, hvorfor Bill hellere vil dø end at fortælle sin kone om deres økonomiske situation. Bills situation eskalerer for hurtigt, og jeg når ikke at forstå det enorme pres Bill føler. Det er ærgerlig, især fordi Bills historie ellers kulminerer i én af stykkets absolut stærkeste scener; nemlig slutscenen i første akt.

Anden akt tog mig med storm.  Fængslets musikalske fravær, telefonsamtalerne, angsten som manifesterer sig i Selmas krop, håbet til det sidste og betjentens underspillede humor. Scenerummet sitrer af nærvær, og pludselig forstår jeg, hvilke kræfter der er på spil, og hvad forestillingen egentlig vil.

Dancer in the Dark er en fortælling om fuldstændig uselvisk kvinde som trods ufattelig modstand, viljestærkt kæmper for en bedre fremtid for sin søn. Det er en fortælling om den ubestridte kærlighed, som kun eksisterer i relationen fra en mor til hendes barn. Det er en forestilling som skal opleves.

 

Aarhus Teater, Scala, Teatergaden 8000 Aarhus C 

Spilleperiode: 30. oktober-8. december 2018

Set den 31. oktober 2018 

Fotos: Emilia Therese

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

https://www.aarhusteater.dk/forestillinger/forestillinger/saeson-1819/dancer-in-the-dark/

Medvirkende: Sofia Nolsøe, Nanna Bøttcher, Christian Hetland, Anders Baggesen, Luise skov, Holger Østergaard, Lise Lauenblad, Christoffer Hvidbjerg Rønje, Marie Koldkjær Højlund, Steffen Lundtoft Jensen m.fl. og Aarhus Teaters Kor

Dramatisering: Patrick Ellsworth

Sangtekster: Patrick Ellsworth og Stine Pilgaard

Oversætter: Stine Pilgaard

Iscenesættelse: Anne Zacho Søgaard

Lydunivers Marie Koldkjær Højlund, Morten Riis

Musik: Marie Koldkjær Højlund, Morten Riis, Klaus Q Hedegaard og Steffen Lundtoft Jensen

Scenografi og kostumedesign: Helle Damgaard

Lysdesign Mathias Hersland

Koreografi: Kasper Ravnhøj

Varighed: Ca. 2 timer og 40 minutter inkl. pause

 

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads

You May Also Like

Anmeldelse: Sange om mor, Teater Får303 (gæstespil fra Teater Kamikaze)

Af Christian Skovgaard Hansen  Se den, hvis du vil opleve nærværende og samfundsrelevant scenekunst, ...

Anmeldelse: The Great Paradox of Play, Rapid Eye

Af Jonathan Stahlschmidt   Tre nordiske tryllekunstnere dukker op og forsvinder igen og igen ...

Anmeldelse: Den lille prins, Malstrøm Teater

Af Anne Lottrup Sørensen   Aldrig har jeg været i et rum med så ...

Anmeldelse: Markedet (er ikke noget sted), Det Kongelige Teater

Af Mia Søndergaard, gæsteanmelder What a show! ”Markedet (det er ikke noget sted)” er ...

Anmeldelse: Min Odyssé, Teaterøen (Asterions Hus)

Af Julius Gotthardt Møller   ’Min Odyssé’ er en nostalgisk, navlepillende energiudladning af usete ...