Anmedelse: Christiane F., Teater Vestvolden

Anmedelse: Christiane F., Teater Vestvolden

Af Christian Skovgaard Hansen

Christiane F. blev født i 1962 og levede en hård barn- og ungdom i Berlin i 1970’erne. Hun kommer ikke just fra et kernehjem, og i sin søgen efter sig selv og en identitet kommer hun ikke på den slagne vej. Hun mangler en ordentlig autoritet, som både kan sætte rammerne, men også være med til at forme hende.

Hun finder et fællesskab i klubben, hvor hun først ryger hash sammen med en gruppe lidt ældre venner. Men snart begynder de at eksperimentere med også stærkere stoffer, der fører til et heroinmisbrug, og som 14-årig er hun prostitueret i Berlins narkomiljø.

I 1978 mødte hun to journalister fra magasinet Stern, og deres korte interview blev til en længere, flere måneder lang beskrivelse af Christiane F.’s hårde liv. Først udkom disse beskrivelser som en artikelserie i Stern, siden som bogen ”Wir Kinder vom Bahnhof Zoo” året efter, og i 1981 blev bogen filmatiseret.

Forestillingen tager udgangspunkt i dette virkelige og personlige udgangspunkt. Nu har den fundet vej til teaterscenen i Hvidovre i Madame Nielsens fine oversættelse og Anders Lundorphs ditto instruktion og bearbejdelse. Det hele foregår i Flora Brandts grå, betonscenografi, som glimrende illustrerer både boligblokken, som Christiane F. bor i, klubben og undergrundsmiljøet, og som sammen med hendes lysdesign effektfuld sætter os ind i Christianes liv, den grå trøstesløse stemning på gaden og ikke mindst hendes trip.

Christiane F. – og på sin vis også resten af persongalleriet omkring hende – portrætteres af de tre skuespillere Ene Øster Bendtsen, Lise Lauenblad og Charlotte Fich. De tre skuespillere er forskellige i alder og højde og drøjde, men de giver os alligevel ét billede af Christiane F. Det er aldrig uklart, hvornår de er Christiane F., og de udnytter fornemt deres forskelligheder til at vise os hele hendes følelsesregister og kvaler. Vi får alle de forskellige sider af pigen Christiane, og vi glemmer ikke, at der nedenunder den hårde og vilde pige også gemmer sig en lille, usikker pige, som dog samtidig ikke er helt uintelligent. Efterhånden som forestillingen skrider frem, bliver portrættet af hende mere og mere vellykket.

Som ramme får vi dele af et af TV-interviewene med Christiane F., hvor Charlotte Fich er glimrende som den ældre, men stadig sårbare nu kvinde. Idéen er god nok, men den tager også lidt pusten ud af fortællingen, og den burde måske nok have ligget samlet først som indgangsramme eller endnu bedre til sidst, som beviset på, at der er et andet liv end at være fanget i misbrugets kløer.

Vi får naturligvis også alle livets skyggesider, og når Christiane F. får sit fix, rammer det os alle. Men Teater Vestvoldens forestilling Christiane F. er ikke så voldsom og grum som bogen og filmen. Det passer dog meget godt til målgruppen som ungdomsforestilling. Fokus er her på en søgen efter sit eget liv og sin egen identitet, men det italesættes naturligvis også, at man ikke behøver vælge en så hård vej som Christiane F. for at nå hertil.

Samlet er Teater Vestvoldens version af Christiane F. stadig en barsk omgang, men den er næsten for pæn i denne opsætning. Det behøves ikke pakkes helt så meget ind. Forestillingen er samtidig mere oplysende om både stoffernes påvirkning, men også særligt om ungdommens søgen efter sin egen identitet. Sammen med de tre fine skuespilpræstationer får det forestillingen sikkert i mål. Vi kan derfor stadig i dag lære noget af Christiane F.’s fortælling!

Teater Vestvolden, Høvedstensvej 49, 2650 Hvidovre

Spilleperiode: 6. november-4. december 2021

Set den 6. november 2021

Fotos: Søren Meisner

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

Medvirkende: Ene Øster Bendtsen, Lise Lauenblad og Charlotte Fich

Lysdesign og scenografi: Flora Brandt

Manuskript: Patrick Wengenroth

Oversættelse: Madame Nielsen

Instruktion og bearbejdelse: Anders Lundorph

Teknik og scenebygger: Gert Christoffersen

Lyddesign og komponist: Jonas Jørgensen

Kostumier: Lya Lundsager

Varighed: Ca. 1 time og 5 minutter uden pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *