Anmeldelse: Jul på slottet, Odense Teater

Anmeldelse: Jul på slottet, Odense Teater

Af Christian Skovgaard Hansen

”Det’ sørme, det’ sandt, december.” Jul på slottet var årets familiejulekalender på DR i 1986. Dengang blev manuskriptet skrevet af Finn Henriksen og Martin Miehe-Renard, og nu har sidstnævnte fornemt omsat julekalenderen til scenen også, hvor den nu er årets familiejulekalender på Odense Teater. Teksten er ny, og dialogen er opdateret en smule, men historien er der ikke rørt ved.

På slottet i det lille kongerige bør kongen, hans søster og hans kønne datter prinsesse Miamaja. Kongeriget har dog været i krig med nabolandet Montania, og der er en indgået en fredsaftale, hvor de skal betale kongens vægt i guld som krigsskadeserstatning – inden jul. Det er dog ikke helt nemt. Riget fattes penge, men kun fordi grev Rabsenfuchs og hans noget enfoldige nevø junker Juchs har skjult årets kornpenge. Kongen beder derfor troldmanden Mester Astralius at fremstille guld. Montanias sendebud, baron von Wiessenwass, lader kongen vide, at hvis prinsesse Miamaja ægter Montanias prins, vil gælden være betalt. Miamaja er dog mere interesseret i den fremmede jæger Valentin, alt imens de sammen forsøger at finde ud af, hvorfor rigets finanser ikke stemmer.

Men vil det mon blive jul på slottet? Vil der blive fred? Vil prinsesse Miamaja blive gift – og med hvem? Vil rigets finanser gå op, og vil landets guld blive fundet? Alt imens forsøger slottets nisser at hjælpe slottets beboere og at sprede julestemning.

Vi får en række af julekalenderens hits og Bodil Heisters originale musik af et velspillende liveorkester under ledelse af kapelmester Keld Haaning Ibsen. Det hele foregår i Benjamin la Cours overdådige, smukke og detaljerige scenografi og tidspassende kostumer. Der er kræset for det visuelle, som elegant leder dig gennem de kongelige gemakker, nissernes loft og stalden – og Mester Astralius’ værksted er klogelig placeret i kælderen! Det er en stor triumf for la Cour.

Martin Miehe-Renard har formået at få hele ensemblet på Odense Teater til både at spille sammen, men også lade dem hver især få sin plads. Hele iscenesættelsen og alle skuespillerne fungerer upåklageligt sammen.

Nadia Jasmin Nielsen er både skøn, charmerende og slagfast som prinsesse Miamaja. Hendes spilleglæde når langt ud over scenekanten. Hun viser os også, at prinsesser (og andre piger!) kan være kloge og insisterende for at opfylde det rigtige mål. Hendes samspil med Hans Christian Schrøder som jægeren Valentin – som dog viser ikke kun at være jæger – er skønt og forelsket, men også klogt. Anders Gjellerup Kochs konge er god og måske en smule naiv, mens Natalí Vallespir Sand er anderledes hård og blændende snedig som hans søster.

Resten af holdet – det ikke helt så faretruende skurkepar Mikkel Bay Mortensen som den grumme grev Rabsenfuchs og Anders Skov Madsen som hans nevø Junker Juchs (!), Klaus T. Søndergaard i dobbeltrollen som Mester Astralius og baron von Wiessenwass, Nicolai Jandorf som kongens mundskænk Süsmund, Laura Vesti som prinsessens kammerpige Sibbe og Anders Jul Fristrup Andersen som kongens vagt – gør det godt og morsomt både som respektive makkerpak og hver for sig. Nissetrioen (Claus Riis Østergaard, Louise Davidsen og Emil Veber Rasmussen) underholder os, og vi følger med glæde deres kløgt og energi for at sikre julen.

Nok skal man have omsat 24 afsnits historie, men denne premiereaftens næsten 2,5 timer er måske nok til den lidt lange side for forestillingens kernepublikum: Børnene, mens deres voksne nok skal klare sig. Det kan være, at det rettes lidt til, når forestillingen er spillet varm.

Odense Teaters version af julekalenderen er bestemt seværdig, og børnene har fokusset med hele vejen. Jul på slottet holder stadig, og Martin Miehe-Renards sceneversion er en fantastisk levende, humoristisk, stemningsfuld og visuel elegant julekalender, og man ikke undgå at gå fra salen med en god portion julestemning.

Odense Teater, Jernbanegade 21, 5000 Odense C

Spilleperiode: 11. november-28. december 2021

Set den 11. november 2021

Fotos: Emilia Therese

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

https://www.odenseteater.dk/oplevelser/forestillinger/2021-2022/jul-pa-slottet/

Medvirkende: Anders Gjellerup Koch, Natalí Vallespir Sand, Nadia Jasmin Nielsen, Mikkel Bay Mortensen, Anders Skov Madsen, Claus Riis Østergaard, Louise Davidsen, Emil Veber Rasmussen, Klaus T. Søndergaard, Nicolai Jadorf, Laura Vesti, Hans Christian Schrøder og Anders Jul Fristrup Andersen

Dramatisering og iscenesættelse: Martin Miehe-Renard

Musik: Bodil Heister

Kapelmester: Keld Haaning Ibsen

Orkester: Benjamin Hingebjerg, Jonas Frederik Nørager Langemark og Lonnie Svilling

Scenograf og kostumer: Benjamin la Cour
Varighed: Ca. 2 timer og 20 minutter inkl. pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *