Anmedelse: Livet er en morgengave, Café Liva

Anmedelse: Livet er en morgengave, Café Liva

Af Vibeke Rugaard Christensen

Halfdan Rasmussen, af mange kendt for sine finurlige børnerim, har også bidraget til den danske sangskat og rimet og digtet om hele livets skøre optrin og udvikling. I Livet er en morgengave opfører Jesper Asholt de velkendte (og mindre kendte) digte, sange og Tosserier, som tilsammen fortæller om et liv fra drengeben til pensionen. Det bliver således en udforskning af ”mandelivet” med en særlig ånd af røverhistorier og en, lettere pyntet, anekdote delt hen over bardisken.

En særlig del af oplevelsen er opsætningen under dækket på båden Liva 2. Caféen er at finde midt i Nyhavns mylder af turister, dyre adresser og en evig klikken fra kameraer. Når man træder ned i skibets dyb med de runde koøjne, kommer man ned i et dæmpet belyst, hyggeligt lokale, fyldt til randen med rødternede duge, og nok også værd at sige; en del gråhårede mennesker. Men det behøver jo ikke være en dårlig ting, at man som ung ikke helt er den primære målgruppe. En lignende munter stemning kunne i hvert fald ikke findes på de mere moderne teatres bonede gulve.

Halfdan Rasmussens tekster bliver brugt som baggrund til at fortælle en mands liv fra de barske barneår, ”Og så fik han tæv af sin far / fordi han fik bank af sin lærer”, til oplevelser med pigerne og utroskab, for at slutte med digte som ”Samhørighed” og ”Noget Om Skærsommernætter”. På én gang får vi et helt livs op og nedture pakket ind i begivenhederne på en enkelt dag. Den røde tråd, som midtvejs er lidt svær at få øje på, binder det hele sammen til sidst, hvor ”Den danske mand” går i seng efter en lang og begivenhedsrig dag, som symbol på dagens og ikke mindst livets gang. I den sidste sang nævnes Nyhavn og Kongens Nytorv, hvilket virker som en passende afslutning, eftersom det er her, Café Liva ligger. Publikum er altså fysisk det samme sted, som beskrives på scenen. Det er et sjovt virkemiddel.

Jesper Asholt har selv udvalgt og sammensat Rasmussens tekster til et samlet manuskript. Overordnet er det et fint udvalg, og det viser os Rasmussens spændvidde. Men forestillingen er dog samtidig noget ordrig, og tempoet relativt højt, hvorfor det også er med at holde tungen lige i munden og spidse ørerne, hvis man vil have det hele med.

Selve opsætningen er ganske simpel. På den trange scene og med sine få rekvisitter formår Jesper Asholt at skabe tydelige billeder af denne mands liv; både de lyse og de mørke sider i livet. En hat og et ændret stemmeleje fungerer som en ny person. Akkompagneret af de to musikere, Morten Wedendahl og Elo Lindhardsen på piano, bas og trompet skabes det helt rigtige stemningsleje. Ved hjælp af en simpel tavle skiftes mellem dag og nat og forskellige intimsfærer, hvor vi både sidder i haven og kommer helt ind i soveværelset. Kortvarigt får vi et samfundsperspektiv med krig, besættelse og afmagt – men dette er naturligvis kun et par minutters tid, så er vi tilbage til hyggelige fjollerier og lommefilosofiske overvejelser.

Der er også en del lummer høhø-humor, som til tider virker lidt for gammelmandsagtig. Det kan bestemt også være sjovt, men af og til går de lige til grænsen. Forestillingen er ikke ligefrem ”woke”, og den vil måske nok ikke appellere til den yngre ungdom. Men er du til cabaretgenren og Rasmussens tekster, så er Livet er en morgengave en lun lille forestilling med både humor og noget på hjerte om livets gang.

Den afslappede stemning passer godt til konceptet, hvor man kan drikke et glas vin og lade sig føre ind i dette fantasifulde univers. Halfdan Rasmussens charmerende rim og vers holder altså også i dag, men efterhånden fungerer teksterne også mere som et minde om en forgangen tid. En tid, hvor far gik på værtshus inden han kom hjem med resten af lønnen til mor. Alligevel synes jeg, at opsætningen fungerede rigtigt fint, for hvad det er: En sjov og skør cabaretfortælling om et mandeliv.

Café Liva, Liva 2, Nyhavn 26, 1051 København K

Spilleperiode: 17. februar-12. marts 2022

Set den 26. februar 2022

Fotos: Brita Fogsgaard

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

http://www.cafeliva.dk/content/livet-er-en-morgengave

Medvirkende: Jesper Asholt samt Morten Wedendahl (piano, bas og melodica) og Elo Luffe Lindhardsen (bas og trompet)

Sammensætning og manuskript: Jesper Asholt

Instruktion: Jacob Morild

Musikalsk arrangement: Morten Wedendahl og Elo Luffe Lindhardsen

Tracks: Josef Aarskov

Varighed: Ca. 1 time og 50 minutter inkl. pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

One thought on “Anmedelse: Livet er en morgengave, Café Liva

  1. Blev blæst fuldstændig bagover af denne pragtpræstation af Jesper asholt og fine musikere i går d 15 april 2023 på Teater Vestvolden.!000 tak.Bedste hilsener Gunver

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *