Anmeldelse: And i sigte, Café Liva

Anmeldelse: And i sigte, Café Liva

Af Christian Skovgaard Hansen

Mørket og kulden er kommet, og kalenderen siger snart december. Det er sikre tegn på, at julen nærmere sig. Med juletiden kommer også traditioner, og en af dem er Café Livas julecabaret i Nyhavn, som er et kærkomment afbræk i al det klassiske juleri.

Årets julecabaret And i sigte tager ligesom i de foregående år temperaturen på året, der gik, tilsat en god portion julerier og sarkasme. Det kan nemlig godt være, at nu’ det jul igen med alt hvad dertil hører. Og dog! Det er jo ikke helt, som det plejer i år. Diverse kriser kradser, og julelyset lyser ikke helt så lyst, som det plejer. Det er sparetider, da alt er blevet dyrt, og vi er ramt af kriser og ufred ikke blot i vores egen lille andedam, men også i hele verden.

Vi når cabaretens 16 numre på knap halvanden time, så tempoet er højt. Det samme kan man heldigvis også sige om kvaliteten. Igen i år er det Jacob Morild, der hovedsageligt har haft pennen fremme. Humoren og satiren er på højt niveau. Selvom der naturligvis er udsving i numrene, og selvom at enkelte af numrene er lidt til den lange side, er der ingen af dem, der falder igennem, så der er her tale om fantastisk underholdning med det rette bid!

Hovedkræfterne på scenen er Jacob Morild og Mette Marckmann, og de er i topform. Bedst er Morild som sin tilbagevendende præst. Figuren i sig selv er stadig morsom, men i år er teksten også skarp. Dansk politik anno 2022 får nogle skarpe svirp, og særligt Sofie Carsten Nielsen og De Radikale og deres ”egen logik” tages under kærlig behandling, men de andre partier slipper ikke. Hvad får vi dog? Hvis flere præster var sådan, kunne det være, at folkekirken ville kunne få kirkegængerne tilbage i flokken…

De to leverer også en bidende kommentar på vores flygtninge- og hjemsendelsespolitik. Morild vil gerne ”En tur til de varme lande” – og Syrien kunne være et godt bud. Men nej! Men hvorfor? Man hører jo om, at vi sagtens kan sende nogen af sted. Herren står fast, og han mener sig diskrimineret på grund af hudfarve og alder. På den anden side har Marckmann svært ved at komme med de gode argumenter for, hvorfor herren ikke kan komme afsted, når vi nu sender andre derned. Men der er forskel på, om det er udlændingemyndighederne eller feriegæster, der bestemmer.

VM i fodbold får også en kommentar. Morild er tv-vært, men den oprindelige gæst er forhindret, så vi får i stedet kusine Karen (i skikkelse af Marckmann) fra Sønderborg. Emnet er fodbold og Qatar, men sådan vil kusine Karen det ikke – vi får i stedet historier hjemmefra, om akvarelmaling og om kongehuset. Hun ævler, og Morild får ikke et ord indført. Det kan godt være, at vi har fået VM-katar, men kusine Karen har nærmest fået munddiare… Sjovt, men lidt til den lange side.

Thomas Pakula og Morten Wedendahl leverer et gennemmusikalsk akkompagnement, når de da ikke ligefrem indgår i numrene. Særligt vellykket musikalsk er nummeret ”She loves jul”, hvor en række af de kendte julesange nu synges på The Beatles-melodier. Det er morsomt, og man forundres over, at julesange fungerer godt sammen med The Beatles.

Selvom genren er noget anderledes, kan det samme siges om afslutningsnummeret, ”Nu går verden gennem Nyhavn”, hvor der lunt og poetisk sættes fokus på Nyhavns anderledes skæbner, som måske oplever julen på en anden måde end os, der ikke savner noget.

Herudover får vi også Mette Marckmann som nyskilt og nu på fræk tur til Paris, Morild i både en lummer schlägersang om energikrisen og om, at et/en pillefyr kan være mere end én ting, og i en lille sketch om det at finde en julegave til fruen den 23. december, og ikke mindst dem alle fire medvirkende som børnekor, der synger om julen, der gik galt, og så lidt mere galt.

Årets julecabaret And i sigte er derfor både hjertevarm, humoristisk og ikke mindst bidende skarp, hvor der på højt niveau leveres en satirisk kommentar til verden af i dag. Der er ikke mange billetter tilbage i andedammen på Café Liva, så du skal skynde dig, hvis du vil nå at se årets julecabaret!

Café Liva, Liva 2, Nyhavn 26, 1051 København K

Spilleperiode: 21. november-21. december 2022

Set den 22. november 2022

Foto: Brita Fogsgaard

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

http://www.cafeliva.dk/content/and-i-sigte-%C3%A5rets-julecabaret

Medvirkende og instruktion: Mette Marckmann, Jacob Morild, Thomas Pakula og Morten Wedendahl

Af: Mette Markmann og Jacob Morild

Musik: Thomas Pakula, Morten Wedendahl, The Beatles og traditionel

Tracks: Thomas Pakula

Stemmer: Jacob Morild

Lysdesign: Kenneth Kreutzfeldt

Lyddesign: Jesper Frendø

Varighed: Ca. 1 time og 25 minutter uden pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *