Anmeldelse: Last Christmas, Odsherred Teater

Anmeldelse: Last Christmas, Odsherred Teater

Af Christian Skovgaard Hansen

På Odsherred Teater fejrer man julens komme med teaterkoncerten Last Christmas. Julen er hjerternes fest, og forestillingen vil undersøge, om det nu også er rigtig. Julen er en glædestid for flertallet, men i denne forestilling vil man ifølge teatret også sætte fokus på ”mennesker, der hver især bakser med julen og de modsætningsfyldte følelser, der til tider er forbundet med den. Følelser der ofte går igen i vores forhold til kærligheden.” Så langt, så godt – spørgsmålet er så, om det lykkes…

Der er bestemt intet galt i dette fokus. Men man kunne håbe på, at fokusset på dem i stedet ville være mere opløftende, og at man så på, hvorfor de har disse modsætningsfyldte følelser, som gør at julen ikke bliver så glædelig endda. I stedet bliver det nærmere det modsatte i en dyster anti-stemning. Det bliver en amputeret, mørk og til tider nærmest besk oplevelse.

Teaterkoncerten er hensat til en magisk juletræsplantage skabt af Lisbeth Burian. Den er desværre lige så mørk og dyster som resten af teaterkoncerten, og vi har ikke ret mange steder en sammenhæng mellem sang og scenografi. Juletræsfødderne og juletræstragten bruges sammen drejescenen – går livet virkeligt i ring – ganske fint, men både scenografi og kostumer, som jeg endnu ikke har helt har set meningen med, giver os generelt en deprimerende og dyster stemning.

Sangene og musikken er generelt holdt i samme stemning. Det bliver derfor en noget deprimerende og ensformig omgang, og selvom teaterkoncerten kun varer lige godt 1,5 time (inkl. pause!) bliver det en lang affære.

På scenen står Mei Oulund, Henrik Ipsen og Isa Marie Henningsen og musikeren Martin Ullits Dahl. På sin vis fejler selve sangene intet, men iscenesættelsen og sammenhænges lades lidt i stikken af instruktør Leiv Arne Kjøllmoen.

Det er december, og vi får den tilbagevendende jul. Vi starter med ”December will be magical again” med Martin Ullits Dahl, som med sin dystre stemme med en snert af undergrund indgyder os håb for, at julen vil blive magisk igen i år. Bagefter giver Isa Marie Henningsen en fin talt version af det klassiske julerap ”Jul det’ cool”, og hun får fint sat tekstens pointer i relief.

Herefter bliver sangenes udtryk mere mørke. Tungsindet og nærmest anti-julestemningen indfinder sig. Juleklassikere som ”Driving home for christmas”, ”All I want for christmas” og titelnummeret ”Last christmas” rummer bade julevarme og længsel og melankoli, men det er som om, at man her alene har været fokusere på det sidste. ”Ho ho” bliver hurtigt til ”hulk”.

De eneste lidt opløftende og rigtig smukke sekvenser får lige før og lige efter pausen. Lige før pausen får vi Henrik Ipsen med Love Shops ”En nat bliver det sommer”. Han synger smukt, og man aner følsomheden og drømmene i teksten. ”En engel kommer ren og hvid; Kærlighed som engle flest…”. Vil man nogensinde få alt det, som man ikke fik? Det er en fin kommentar til ensomhed, kærlighed og (manglende) sammenhold i julen. Scenebillet er tilmed også smukt her, hvor der sænkes grønne lysende rør ned fra loftet, som om at nu tændes nattens dybe, rolige glød. Lige efter pausen er vi hensat til juleaften i 1914 under Første Verdenskrig. Her fortælles der om tro og håb og våbenhvilen i juledagene.

Vi bliver lovet ”julehits, som du aldrig har hørt dem før.” Det er på sin vis rigtigt, men det er desværre også langt hen ad vejen på en måde, som jeg aldrig havde ønsket, jeg havde hørt.

Hvis man ikke er i julestemning, så går man i hvert fald ikke ud fra salen på Odsherred Teater med den efter at have set Last Christmas – nærmere det modsatte! Man får i hvert ikke meget (jule)kærlighed med hjem. Der er måske nok håb endnu for juleglæde, men den er godt nok svær at finde i denne teaterkoncert!

Odsherred Teater, Algade 36, 4500 Nykøbing Sj.

Spilleperiode: 23. november-17. december 2022

Set den 23. november 2022

Foto: Odsherred Teater

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

Medvirkende: Mei Oulund, Henrik Ipsen og Isa Marie Henningsen

Musiker/arrangør: Martin Ullits Dahl

Instruktør: Leiv Arne Kjøllmoen

Scenografi og kostumedesign: Lisbeth Burian

Tekniker/lys: Dennis Veilgaard

Skrædder: Charlotte Greuser Falkenberg

Drejescene: Theis Witzel

Lyd: Jakob Pørtner

Varighed: Ca. 1 time og 35 minutter inkl. pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *