Anmeldelse: Blanke Hans, Esbjerg Kommune, Vadehavscentret, Teater Katapult og AudioMove ApS (vandreforestilling)

Anmeldelse: Blanke Hans, Esbjerg Kommune, Vadehavscentret, Teater Katapult og AudioMove ApS (vandreforestilling)

Af Sanne Halkjær Hebsgaard

Omkring 10 km sydvest fra Ribe ligger Vadehavscentret i Vester Vedsted. Omringet af smuk natur, og ingen larm fra storbyerne. Lige der, lige foran Vadehavscentret begynder en 4 km lang gåtur i den smukke natur, med fuglekvidder og bølgernes brusen i det fjerne.

Selve gåturen er en vandreforestilling med titlen Blanke Hans, og starter som nævnt foran Vadehavscentret. Herfra bliver man ført ind i skoven, hen forbi marsken og derefter ned til diget, hvor man kan se Vadehavet. Derefter går turen tilbage ad landevejen, tilbage til Vadehavscentret. Der er sat 90 minutter af til gåturen, og det er rigeligt tid. Men tiden bliver også brugt, for man får nogle nye indtryk af naturen undervejs på ruten, som man bliver nødt til at tage ind.

For at man kan gå Blanke Hans, kræver det, at man medbringer sin smartphone og et par høretelefoner. På sin smartphone skal man have downloadet app’en ”Useeum”. Når det er gjort, kan man søge på Blanke Hans og downloade fortællingen. Herfra er det bare at trykke play og følge ruten.

Hele idéen bag Blanke Hans er, at man på hele gåturen har en fortælling i ørene. Fortællingen handler om Charlotte, som spilles af Sonja Richter. Charlotte går den selvsamme tur, som lytteren føres ad. Denne tur har Charlotte gået utallige gange med sin afdøde morfar. Her bliver lytteren taget med på en rejse ud i Vadehavets natur og kultur.

Noget, der slår mig kort inde i gåturen, er lyddesignet af Peter Albrechtsen. Det er utroligt behageligt og smukt at lytte til. Der er rusken i trætoppene, grus der knaser under skoene, fuglekvidder og havbrusen. Og det er så naturtro, at jeg et par gange fjerner mine høretelefoner for at finde ud af, om det er virkeligheden, eller om det er lyden i mine høretelefoner, jeg lytter til.

Ud over at lydbilledet er utroligt fint, så er stemmerne bag fortællingen også meget behagelige. Sonja Richter er den primære fortæller undervejs på gåturen. Hendes stemme er blød, varm og skøn at lytte til på vej rundt i naturen. Hun lyder eftertænksom, lige som lytteren baner sig vej gennem Charlottes minder med sin morfar.

Kurt Ravn er stemmen bag Charlottes morfar. Ligesom Sonja Richter, har Kurt Ravn en skøn og varm stemme. Lytteren får virkeligt et billede af, at det er morfar og barnebarn, der går en tur i den smukke natur, og som langsomt finder ind til deres fælles minder sammen. Og det er virkeligt hyggeligt at lytte til.

Selve historien bag gåturen og fortællingen Blanke Hans er godt sammensat. Ud over at Charlotte undervejs på gåturen finder frem til sin afdøde morfar, så er der selvfølgelig også fokus på, hvordan lytteren finder rundt på gåturen. I app’en, hvor historien fortælles, er der også et kort, hvor lytteren kan se ruten, og hvor man er på ruten. Men lytteren kan sagtens finde rundt på gåturen uden at se på kortet. Charlotte fortæller nemlig hele tiden, hvilken vej hun skal gå, så lytteren kan ”følges” med hende. Det fungerer fint, og det hjælper lytteren til at lade telefonen blive i lommen på turen.

Ud over at blive fulgt godt på vej af Charlottes anvisninger, får lytteren blandt andet også fortællingen om, ”hvem” Blanke Hans egentligt er. Charlottes morfar og hans generation kaldte nemlig Vadehavet for Blanke Hans, og de havde stor respekt for det! Stormfloder havde tidligere oversvømmet markerne og mange husdyr døde. Det kunne pludseligt påvirke landsbyerne utroligt meget. Og alvoren i denne fortælling får lytteren et klart indblik i.

Fortællingerne er overordnet godt sammensat, med en ramme der sammenholder det hele, netop selve ruten. Det er en god ramme at have, som både skuespillerne men også lytteren kan knytte sig til. Og når det sættes sammen med det fine lydbillede er lytte oplevelsen i top.

De 90 minutter Blanke Hans tager, går super hurtigt, når lytteren gå rundt i den fine natur. De åbne vidder giver fornyet energi til lytteren, når man langsomt går igennem landskabet. Det er en ideel aktivitet her i efteråret at tage til Vadehavscentret og gå turen. Som lytter får man en forståelse for området, og en respekt for Vadehavet, der må siges at have sit eget vilde liv. Og fortællingen kan i mine øjne høres af både unge og ældre, alene og sammen med andre.

Esbjerg Kommune, Vadehavscentret, Teater Katapult og AudioMove ApS

Startsted: Vadehavscentret, Okholmvej 5, Vester Vedsted, 6760 Ribe

Spilleperiode: Døgndrift året rundt

Oplevet den 30. september 2022

Fotos: Torben Meyer

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

https://xn--detbnelydteater-jlb.dk/blanke-hans

Medvirkende (dansk udgave): Sonja Richter, Kurt Ravn, Anne Marie Helger, Henrik Birch og Nina Kareis

Idé: Esbjerg Kommune, Kultur & Projekt

Manuskript: Amalie Olesen

Dramaturg: Kaia Fransiska Frostmann Lundenes

Instruktion: Daniel Wedel

Lyddesign: Peter Albrechtsen

Kreativ produktionsledelse: Torben Dahl / Teater Katapult

Projektleder: Morten Kruse / AudioMove ApS

Varighed: Ca. 90 minutter

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *