Anmeldelse: Blixen, Det Kongelige Teater

Anmeldelse: Blixen, Det Kongelige Teater

Af Henriette Devantier

Som danskstuderende og litteratur- og balletentusiast havde jeg svært ved at få armene ned af bare glæde, da Det Kongelige Teater annoncerede at en ballet om Karen Blixen lå på tegnebrættet. Forventningerne har ligget og boblet og vokset i maven de sidste mange måneder, og endelig kom premieredagen, hvor de skulle forløses. Og det tør jeg love, at de blev!

Karen Christentze Dinesen, senere Karen von Blixen-Finecke, blev født den 17. april 1885 på Rungstedlund. Hun var og er i dag en højt beundret forfatterinde, der har bidraget til Danmarks- og verdenslitteraturen samt litteraturhistorien med værker som ”Den afrikanske farm”, ”Sorg-Agre” og ”Syv fantastiske fortællinger”. I 1915 fik Karen Blixen konstateret syfilis, som hun kæmpede med resten af livet. Ved en indlæggelse, beretter Blixen om sit første møde med Djævelen, der opfordrer hende til at begynde sit forfatterskab, og herefter kaldte hun sig ”djævelens veninde”. Hendes forhold til Djævelen fulgte hende livet igennem og havde betydning for hendes livsførelse. Karen Blixen døde i 1962 på Rungstedlund, hvor hun i dag ligger begravet.

At iscenesætte et liv, og så endda Karen Blixens liv, er en stor opgave. Hvor tager man fat, og hvordan? Man starter naturligvis ved begyndelsen. Vi møder den livlige, fantasifulde Karen som barn blandt hendes søskende og familie i et hjem præget af orden og lovmæssighed. Hun deler fantasien og glæden om eventyr og natur med sin far Wilhelm. Men bag den sprudlende facade gemmer der sig et formørket sind hos faderen. En djævel træder frem og leder Wilhelm til selvmord, og det skal vise sig, at Djævlen bliver Karen Blixen en tro følgesvend gennem hele livet.

Flere år senere møder Karen Bror Blixen til sin kusine Daisys bryllup. Bror fortæller Karen om sine planer om at tage til Afrika og drive en kaffefarm. Han frier til hende og tilbyder hende at tage med for på den måde at blive fri fra familiens strenge former. Sammen drager de mod Afrika, hvor de møder anderledes kulturer og en herskende kolonimagt. Men ikke alt er en dans på roser. Bror er en dameglad herre, og Karen bliver syg og får diagnosticeret syfilis. Ægteskabet mellem Bror og Karen går i stykker, og drømmen brister.

Men inden længe møder hun Denys Finch Hatton, og de to bliver hurtigt forelskede. For første gang mærker Karen den rusende forelskelse, og hun er lykkelig. Men så rammer tragedien. Denys styrter ned med sit fly, og Karen er igen alene. Af økonomiske årsager må hun lukke farmen i Afrika og deprimeret drage hjem til Danmark.

Hjemme i Danmark aflægger Djævelen hende endnu et besøg, og opfordrer hende til at begynde sit forfatterskab – hun skal omsætte sin smerte til historier. Folk flokkes om bøgerne og den nye forfatterinde Karen Blixen. Karen oplever den opmærksomhed, hun er har hungret efter, men samtidig bliver hun mere og mere syg og skrøbelig. Efter megen succes er Karen nu ladt alene tilbage, og Djævelen viser sig en sidste gang, og viser hende vej ind i efterlivet.

Det er ikke mere end et års tid siden, publikum havde fornøjelsen at opleve Gregory Deans koreografiske evner i hans første helaftensballet ”Askepot” og børneballetten ”De glemte børn”. Nu kan man opleve disse evner sprudle i hans ballet Blixen, der i den grad er gennemarbejdet og koreografisk mere kompleks. Deans koreografi binder sig til traditionen samtidig med, den lægger sig op af et nyfortolket trinsprog. Blixens koreografi er klassisk og fuld af kvalitet.

Gregory Dean har kræset for denne ballet, og har taget mange kloge, men også alternative valg. Et af dem er at bringe flere pensionerede dansere tilbage på scenen. Publikum har fornøjelsen af at genopleve både Gudrun Bojesen, Mads Blangstrup, Maria Bernholdt, Femke Mølbach Slot og mange flere på scenen, hvilket er en sand fornøjelse, og det er bestemt ikke hver dag, man får lov at opleve så stærke kræfter på scenen – både blandt de ældre og nuværende medlemmer af kompagniet, der leverede Gregory Deans koreografi på flot vis. Det var i den grad et fuldendt premierehold, publikum havde fornøjelsen af på scenen.

Gregory Dean har følgeskab af scenograf og kostumedesigner Jon Morrell, der igen har skabt fantastisk scenografi og kostumer. Kostumerne er overdådige og samtidig tidstypiske, mens scenografien er simpel, men utrolig virkningsfuld.

Aftenens helt store højdepunkt var Kizzy Matiakis i rollen som Karen Blixen. Fra hun satte første trin på scenen, var hun Blixen med alt, hvad Karens Blixens karismatiske, skrøbelige, fantasifulde person indebærer. Kizzy Matiakis er historiefortællingens mester i balletten. Historien kommer til udtryk gennem hendes mimik, akkuratesse og detaljerige dans. Hun besidder evner, der bevæger hende op i en liga for sig. Matiakis er en afbalanceret og alsidig danser. Jeg er meget imponeret over, hvordan hun evner og favner rollen som Blixen såvel som ung som gammel.

Hvad, der ramte mig mest, var Karens og Denys Finch Hattons, danset af koreografen selv, relation og samspil. Deres pas de deux’er fik mit indre til at syde og boble. Øjeblikket gik i stå og verden udenfor glemt. Deres kærlighedshistorie var skildret med stor inderlighed, der ramte mig.

Karen Blixens livshistorie vækkes til live af musik af Claude Debussy. Jeg har altid holdt af Debussy, men jeg har aldrig fordybet mig i hans musik. At sidde en hel aften og opleve en historie komme til live i samspil med hans toner var prikken over i’et. Man skulle næsten tro, at Debussys musik var komponeret til Blixen. Debussys harmoniske og mere disharmoniske musik går komplet i spænd med Karen Blixens liv, der tør siges at have været præget af op- og nedture.  

Karen Blixens historie rører mig dybt, og med Kizzy Matiakis ved roret som Blixen bragt til live af Gregory Dean forstærkes og forankres Blixen og hendes eventyrlige livshistorie!

Det Kongelige Teater, Gamle Scene, Kongens Nytorv 9, 1050 København K

Spilleperiode: 9. november 2019-16. april 2020

Set den 9. november 2019

Fotos: Henrik Stenberg

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

https://kglteater.dk/det-sker/sason-20192020/ballet/blixen/?section=top

Medvirkende: Denne aften: Kizzy Matiakis, Jón Axel Fransson, Mads Blangstrup, Astrid Elbo, Gregory Dean, Jonathan Chlemensky, Ryan Tomash m.fl. Andet cast: Ida Praetorius, Gudrun Bojesen, Benjamin Buza, Vitor de Menezes, Nicolai Hansen, Caroline Baldwin, Alexander Bozinoff mfl.

Koreografi: Gregory Dean

Musik: Claude Debussy

Orkestreret og arrangeret af: Martin Yates

Scenografi og kostumer: Jon Morrell

Videodesign: Adam Ryde Ankarfeldt

Lysdesign: Jesper Kongshaug

Orkester: Det Kongelige Kapel

Pianist: Alison Smith

Varighed: Ca. 2 timer og 50 minutter inkl. 2 pauser

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

One thought on “Anmeldelse: Blixen, Det Kongelige Teater

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *