Anmeldelse: Busters verden, ODEON (Odense Teater)

Anmeldelse: Busters verden, ODEON (Odense Teater)

Af Naja Matzen

Der er trylleri for alle pengene, når Buster Oregon Mortensen folder sig ud. Vi er mange, der har en særlig plads i hjertet til Buster og alle hans skøre påfund, hvad end det er, på grund af Bjarne Reuters børnebog fra 1979 eller Bille Augusts film fra 1984. Og nu får en ny generation af børn også mulighed for at lære gavtyven Buster at kende, gennem forestillingen Busters verden der lige nu spiller på Odense Teater.

Forestillingen tager udgangspunkt i Bjarne Reuters bog af samme navn, og det er også Reuter selv, der har stået bag denne dramatisering. I historien følger vi den friske og frække dreng Busters hverdag med familie, skole, job og ikke mindst trylleri. For Buster elsker at trylle. Det har han lært af sin far, der tidligere var tryllekunstner, men nu er arbejdsløs og drikker for meget. Buster selv er ikke så god i skolen, og både han og lillesøsteren Ingeborg bliver drillet af de andre drenge. Heldigvis har han en god ven i naboen Fru Larsen, og gennem jobbet som bud for ismejeriet møder han også den smukke Joanna, som han forelsker sig i.

Odense Teaters version af Busters verden er fyldt med nostalgi, fantasi og magi. Det er en sød og finurlig forestilling for børn i alle aldre, der rammer den helt rigtige tone og er både hjertevarm og morsom.

Humoren kommer især i scenerne, hvor Buster forsøger sig med sine trylletricks. Det er virkelig sjovt, når Buster bliver kaldt op på skoleinspektørens kontor og hele tiden laver trylletricks ved f.eks. at hive papirstrimler og æg ud af munden. Også scenen, hvor Buster bliver angrebet af mobberen Lars og derfor taber sin falske plastikarm, han har rendt rundt med i jakkeærmet, så Lars tror, Buster virkelig har mistet armen, er latterfremkaldende.

Som Buster leverer Emil Weber Rasmussen en virkelig fin præstation med lige dele barnlig energi, naivitet, gåpåmod, drømmeri og showmanship. Og især hans sammenspil med en lige så medrivende Nadia Jasmin Nielsen, som lillesøsteren Ingeborg, er flot og dybtfølt. De andre biroller gør det også godt. Mikkel Reenberg som Store Lars, Sekretær Sømodt m.fl., kan især fremhæves. Med sin legende mimik og bevægelser, skaber han nogle sjove og forskellige karakterer, der nærmest stjæler de scener, de er med i.

Et andet vellykket tiltag i denne version af Busters verden er musikken. Thomas Raae har komponeret nogle gode sange, der bliver fremført af karaktererne og både skaber stemning og giver dybde til historien. Således er Busters sang om hans kanonkonge farfar, der hele tiden afbrydes, fordi Buster vil synge nogle upassende ord, en sjov og farverig måde at forklare denne del af historien på. Mens den haltende Ingeborgs drømmesang om at ville danse som dukken i hendes spilledåse, er en fin og rørende scene, der viser at historien har flere lag og ikke er bange for at tage mere alvorlige emner op.

Mindre vellykket er Nadia Nabils scenografi og kostumer. Selve scenen er en stor grå cirkel, der mest af alt minder om en monokrom cirkusmanege. Kostumerne er primært også enkle grå kostumer, når vi er i hverdagen, og kun i Busters fantasi og trylleri kommer der lidt kulør på tøjet. Tanken om at ville vise kontrasterne i den kedelige hverdag og Busters farvefulde fantastiske trylleverden igennem tøjet, er i sig selv fin, men det hele bliver altså bare for meget gråt i gråt. Med tanke på at det er en familieforestilling, primært henvendt til børn, kunne der godt have været lidt mere knald på farver og scenografi, uden at man havde mistet den bagvedliggende tanke.

Alt i alt er Busters verden på Odense Teater dog en hyggelig forestilling, der både er sjov og har noget på hjerte. Den kan nydes af både børn og voksne. For os der kender historien, er det et nostalgisk gensyn med en elsket karakter, og for folk der ikke har stødt på historien før, er det en fin introduktion til en af de bedste danske børneklassikere.

Odense Teater

ODEON, Teatersalen Odeon, Odeons Kvarter 1, 5000 Odense C

Spilleperiode: 2. september-20. oktober 2021

Set den 2. september 2021

Fotos: Rico Feldfoss

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

https://www.odenseteater.dk/oplevelser/forestillinger/2021-2022/busters-verden/

Medvirkende: Emil Weber Rasmussen, Natali Vallespir Sand, Nadia Jasmin Nielsen, Claus Riis Østergaard, Marie Nørgaard, Anders Skov Madsen, Jens Andersen, Mikkel Reenberg, Louise Bonde

Dramatiseret af: Bjarne Reuter efter hans egen roman

Iscenesættelse: Kamilla Bach Mortensen

Scenografi og kostumer: Nadia Nabil

Komponist og Lyddesign: Rasmus Overgaard Bunton

Komponist sange: Tomas Raae

Koreograf: Jannik Elkjær

Tryllekonsulent: Klaus Muldbjerg

Lysdesign: Simon Holmgren
Varighed: Ca. 2 timer inkl. pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *