Anmeldelse: Daemon, Aalborg Teater

Anmeldelse: Daemon, Aalborg Teater

Af Thomas Riddersholm, gæsteanmelder

“Den, der kæmper mod uhyrer, skal passe på, at han ikke selv bliver til et.”

Der er megen krig, ondskab og uretfærdighed i denne verden. Sådan er det, og sådan har det altid været.  Mennesker har alle dage haft brug for at finde nogen, som de kan skyde skylden på for al elendigheden; nogle, der skal stå til ansvar, så retfærdigheden kan ske fyldest. Men hvem bærer i bund og grund ansvaret, hvad betyder retfærdighed, og hvad er krig egentligt?  Disse ting prøver forestillingen “Daemon” at gøre os klogere på.

“Daemon” er skrevet af Julie Maj Jakobsen og tager udgangspunkt i den gamle græske mytologi, hvor vi befinder os efter krigen i Troja. Det bliver dog fortalt i moderne tid og sprog, hvilket giver det en positiv effekt og en følelse af aktualitet. Karakterne og forhistorierne kender vi fra de græske myter, men ellers bliver der digtet frit fra leveren.

1

Historiens omdrejningspunkter er krigens efterladte og efterkommere. Denne lange og hadefulde krig mellem grækerne og trojanerne har været hård og traumatiserende, både for dem der var med, men ligeså meget for dem der står tilbage. For selvom vi nu befinder os efter krigen, bliver man hurtigt klar over, at stridsøksen og hadet langt fra har lagt sig, selvom det for længst er blevet hverdag igen. Trojanerne er nu det underkuede folk der må leve som slaver i grækernes verden, og selvom grækerne trak sig sejrrigt ud af krigen, så føler de alligevel, at intet er, som det burde være.

Vi kommer ind i et stort univers, med mange små bihistorier, der dog i sidste ende alle hænger sammen på den ene eller anden måde.  Ens første antagelse kan være, at det er svært, at finde hoved og hale i det hele, men som stykket skrider frem går pulsespillet mere og mere op og bliver til en fuldendt historie, med et par gode twist. Det er dog vanskeligt, at gengive forløbet i korte vendinger, så jeg vil blot afsløre, at det er en fortælling om splittede familiebånd og bristede drømme. Der er stærke karakterer og overbevisende skuespillerpræstationer over hele linjen af både erfarne og unge kræfter, der sammen udgør et stykke dramatisk, tragisk og rørende teater.

2

Stemningen er intens, og der er ikke sparet på stridigheder, magtbegær, had og hævn – alt det der beskriver krig bedst. Og selvom der refereres til krigen i Troja, så kunne det have været hvilken som helst krig, og ikke bare den slags krige hvor folk slagter hinanden. For mest af alt handler det om krigen inde i dem selv. Der er mange stærke replikker i stykket, der giver stof til eftertanke. Blandt andet bliver der sagt, at der ikke findes krige, men kun én krig. Og hvad kan man så ligge i det? Det er selvfølgelig til fri fortolkning, men personligt synes jeg, at svaret ligger lige for. Vi kan blive ved med, at bekæmpe hinanden, skylde skylden for vores dårligdom og sorger på andre, men når alt kommer til alt, så er det os selv, der er kaoset. Det er kampen mod vores egne indre dæmoner, der er krigen, og den går ikke over ved, at bekæmpe og hade andre, selvom vi siden tidernes morgen desperat har gjort forsøget.

3

“Man flygter ikke fra sine dæmoner, man flygter med dem – det er en virus i hjertet.”

“Daemon” er en underholdende og super velspillet forestilling med et stærkt budskab, som vi alle burde lytte til og tage til os. Historien kan til tider virke lidt kringlet og forvirrende, men overordnet set er det en rigtig vellykket fortælling og forestilling, som klart kan anbefales.

Aalborg Teater, Lille Scene, Jernbanegade 11, 9000 Aalborg

Spiller indtil den 6. juni 2015

Spilledato: 7. maj 2015

Fotos: Lars Horn

Har du lyst til at købe en billet? Se nærmere på forestillingens officielle side: http://www.aalborgteater.dk/Forestillinger/Vis-forstilling/daemon.aspx

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *