Anmeldelse: DANNER – en grevinde af folket, Det Flydende Teater
Af Anja E. H. Poulsen
Fortryllet af Furesøens smukke omgivelser med grønne bakker, Mølleåens sluse og blå himmel stiger jeg om bord på et lille skib med plads til måske 40 publikum. I den ene ende styres skibet af en kaptajn, mens der i modsatte ende sidder to kvinder parat med instrumenter i røde kjoler. To mænd klædt i sort tøj, der kunne bæres i 1800-tallet, venter også på, at skibet går i bevægelse.
Publikum finder sine pladser, og vi sidder tæt og venter spændt på, hvad forestillingen skal byde. Skibet går i bevægelse, og de to mænd i sort placerer sig i hver sin ende af skibet. Forestillingen begynder. Fra kvinderne i rødt og de to herrer begynder en stille nynnen, mens publikum pludselig kan høre en kvinde skrige ude fra kajen på den anden side af åen. Kvinden vil med på skibet. Kaptajnen stopper skibet igen, og kvinden kommer om bord. Hun er blond, klædt i sort og med mascara i hele ansigtet. Kvinden sætter sig ved siden af mig.
Historien om Grevinde Danner er historien om en kvinde, der trodsede sin sociale arv og blev gift med kongen af Danmark. Det er også historien om kvinden, der kæmpede for de fattigste, kvinderne og for at give magt til folket. Således banede hun vejen for grundlovens tilblivelse, og den dag i dag findes Danners krisecentre som en arv fra hendes tid. DANNER – en grevinde af folket er historien om Louise Rasmussen fra rendestenen, der blev til grevinde.
Skibet, jeg sidder i er nu ude på Furesøen. Louise er blevet forelsket i bogtrykkeren Carl Berling, der var indehaver af Det Berlingske Trykkeri. Igennem Carl lærer hun Frederik 7. at kende. Rolf Hansen, Brian Hjulmann og Lise Lauenblad er trekløveret, der få centimeter fra publikum og ude på en sø, formår at drage publikum ind i historien om kærlighed, kamp og sorg. De gør det fremragende!
Sjældent har jeg været vidne til så intim en forestilling, med så dygtige skuespillere. En stor del af fornøjelsen er den tætte afstand til skuespillerne, for man kan virkelig se hver en afkrog af deres mimik og tanker. Især Lise Lauenblad skal igennem flere voldsomme scener med voldtægt, afsavn af sit barn og generel fandenivoldskhed ved ikke at blive accepteret af både folk og adelen. Hun kiggede mig direkte i øjnene på flere tidspunkter, hvor jeg selv ville have knækket og grint. Også Rolf Hansen og Brian Hjulmann skal have store ros for deres performance. Deres fuldskab og kærlighed lyste igennem og var meget troværdigt.
Som før nævnt, blev stykket akkompagneret af to kvinder i rødt, nemlig Marie Louise von Bülow og Karen Duelund Guastavino. Med fløjte, guitar eller harmonika lagde de stemningsmusikken og sang flere gange med eller uden skuespillerne med stor dygtighed.
Skibet er på vej tilbage til åen, og Grevinde Danner har mistet sine to kæreste Carl og Frederik til døden. Hun er selv 59 år gammel og skal samme vej. Det er først nu, det går op for mig, at jeg har siddet på det famøse kvindetegn – den røde knytnæve. Det går også op for mig, at jeg har været uvidende om en så bemærkelsesværdig kvinde i mit eget lands historie. Det er jeg glad for nu er ændret. ”Grevinde Danner fortjener at blive kendt af den brede befolkning. Hendes særlige liv betyder, at vi i dag driver et af Danmarks vigtigste og mest kendte huse i kampen for at stoppe vold mod kvinder og børn” – som Lisbeth Jessen, direktør i Danner, siger.
Skibet standser, og de fem medvirkende får store klapsalver af publikum. Vi er alle nu mere berigede og inspirerede. Både af historien om Grevinden, men også af en forestilling, hvor man ikke kan finde en detalje at sætte en finger på. Tak til folkene bag stykket, tak til Baadfarten og tak til Grevinde Danner.
Det Flydende Teater
Baadfartens både, Furesøen, Slusen v./ Frederiksdalsvej 360, 2800 Kongens Lyngby
Spilleperiode: 20.-29. juni og 30. juli-17. august 2019
Spiller herudover i perioden 28.–30. august 2019 på Danner, Nansensgade 1, 1366 København K og derudover på Danmarksturné i august-oktober 2019
Set den 20. juni 2019
Fotos: Per Morten Abrahamsen
Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:
Medvirkende: Rolf Hansen, Brian Hjulmann, Lise Lauenblad, Marie Louise von Bülow og Karen Duelund Guastavino
Instruktør: Pelle Nordhøj Kann
Dramatiker: Line Mørkeby
Komponist: Marie Louise von Bülow
Scenograf: Johanne Eggert
Lysdesigner: Martin Danielsen Barnung
Koreograf: Jannik Elkær
Kreativ producent: Christine Worre Kann
Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod
Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod