Anmeldelse: De fedtede fætre på Kærgården, Holbæk Museum (Holbæk Teater)

Anmeldelse: De fedtede fætre på Kærgården, Holbæk Museum (Holbæk Teater)

Af Christian Skovgaard Hansen

Igen i år spiller Holbæk Teater deres sommerforestilling i museumsgården ved Holbæk Museum. I har manuskriptforfatter Flemming Jensen taget udgangspunkt i forfatter Morten Korchs landsbyidyl og henlagt handlingen til Butterup – som i øvrigt er en lille landsby vest for Holbæk.

Én hovedhistorie og indtil flere sidehandlinger – som til sidst viser sig at have betydning for hovedhistorien også – rummer en masse skøre indfald, og handlingen emmer af spøjse og gakkede indslag. Selvom handlingen har et par moraler, og der også knyttes et par kommentarer til tidens krise(r), LGBTQ, danskheden og meget mere, er det løjerne og finurlighederne, der står i kø – men en smule mere indhold og sammenbinding af alle historierne til slut ville ikke have gjort noget. Sammenfletningen af alle enderne og historiens afslutning speedes lidt vel rigeligt op i forhold til opbygningen hertil. Trods det har instruktør Joy-Maria Frederiksen og de medvirkende på scenen har fået det maksimale ud af Jensens tekst.

De to fætre bor på Kærgården, og de er ikke så lidt fedtede. Ib Rosin er netop hjemvendt efter mange års eksil i Malmø. Imens er hans pige, Jutta, i stedet blevet forlovet med den onde direktørs fedladne søn – et noget ulige match! Pludselig findes der dog øl i undergrunden på Ibs grund, og han er rig, så han kan betale sin gæld. Juttas far ligger på randen af sengen, og en række af landsbyens mange beboere og sidefigurer hjælper historien frem, alt imens lektor Overmund – og hans ikke helt så kloge lillebror Undermund – belærer os om alle de svære emner i livet, f.eks. om hvordan øllet nu engang er fremkommet i den danske undergrund.

Alt imens dette foregår, kører nogen rundt i alle Sjællands brugser og køber én bestemt vare – hvilken skal ikke afsløres her – og nogen kaster ikke helt faste, men i øvrigt glimrende citronfromager i hovedet på uskyldige landsbybeboere.

De fire skuespillere, Elisabeth von Rosen, Michael Hasselflug, Christian Damsgaard og Brian Kristensen, gør det alle godt på kryds og tværs, uanset hvilken rolle nu spiller på det givne tidspunkt. De springer ud og ind af alle forestillingens roller, og bedst som man tror, at man har fundet ud af, hvem der er hvem, mikses der i sammensætningen for, at handlingen nu engang kan lade sig gøre. Elisabeth von Rossen er yndig som den barmfagre Jutta, Brian Kristensen er charmerende som førsteelskeren Ib, og Michael Hasselflug og Christian Damsgaard er hylende morsomme i titelrollerne som fætrene.

”Indpakningen” fejler heller ikke noget. Kirsten Brinks scenografi er enkel, mens hendes kostumer til gengæld er farverige og tids- og typetypiske. Vi føler os virkelig hensat til en lille landsby – om det nok er de færreste landsbyer, der har et badekar i stedet for et gadekær…

Flemming Jensen har også indsat en række sange på en række af populære melodier. Man kan kun smile af det hele, når vi pludselig bliver vidner til sange som ”Ved landsbyens badekar” – som jo har erstattet byens gadekær! – ”Ta’r du pis på himlens fugle”, ”To toiletter…” og mange flere.

Det hele suppleres musikalsk af kapelmester Lars Fjeldmose, som fint bidrager til de gakkede løjer. Herudover hjælper det Butterups folkekor også til at både at finde handlingen sammen og til at agere i diverse småroller, når det er nødvendigt. Folkekoret består af en skønsom blanding af piger og kvinder og en enkelt afstikker, og en stor del af koret er elever fra Holbæk Drama College – dejligt at se, at man udnytter at have en sådan institution i byen.

Selvom det nogen gange næsten bliver for fjollet, må man overgive sig til forestillingens gakkede løjer, som passer perfekt til en varm og ikke alt for tung sommerforestilling. Afsted til Holbæk! Og så kan man jo overveje at have en citronfromage på køl til dessert, når man kommer hjem…

Holbæk Teater

Museumsgården ved Holbæk Museum

Spilleperiode: 8. august-6. september 2020

Set den 9. august 2020

Fotos: Mie Neel

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

Medvirkende: Elisabeth von Rosen, Michael Hasselflug, Christian Damsgaard og Brian Kristensen samt Holbæk Teaters Folkekor (Lara Emilie Blicher Kromann, Ulrikke Bech Frederiksen, Bertil Kann Sørensen, Laura Ve Boer, Maja Sulsbrück Sørensen, Line Erichsen, Jasmin Werth, Klara Dorthea Mikkelsen (alle 3. års elever på Holbæk Drama College), Jaqueline Lillevang, Nanna Langtved og Hanne Flesborg)

Forfatter: Flemming Jensen

Kapelmester: Lars Fjeldmose

Instruktør: Joy-Maria Frederiksen

Scenograf: Kirsten Brink


Varighed: Ca. 2 timer og 5 minutter inkl. pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *