Anmeldelse: Dobbelt V, Blaagaard Teater

Anmeldelse: Dobbelt V, Blaagaard Teater

Af Christian Skovgaard Hansen

Teater Grob er blevet til Blaagaard Teater. Målet er at være ”et transformativt teater”, der vil præsentere autentiske fortællinger med fokus på forskellighederne. Teatret ligger på det mangfoldige Nørrebro, hvor der dermed netop er grobund for også at løfte blikket længere væk både nationalt og globalt. Første forestilling i regi af det nye teater er Dobbelt V.

Forestillingens hovedperson er Wahid Sui Mahmoud, der også selv står alene på scenen. Han har sammen med Anna Skov også skrevet teksten, der tager udgangspunkt i Wahids eget liv og egne oplevelser. Det er overordnet en fin tekst med en række gode pointer, som giver os noget at tænke over, men selve fortællingen kommer ikke helt i mål dramaturgisk, da den savner en smule sammenhæng, hvor der springes lidt rundt, og fremdrift. Anastasia Nørlunds iscenesættelse bliver dog alligevel en stærk fortælling – netop fordi grundfortællingen og Wahid kan noget. Vi får medrivende Wahids historie gennem skuespil og sang.

Wahid er selv blevet far. Sønnen er til fodboldtræning, og Wahid sidder i bilen – som står fysisk midt på scenen. Bilen og ventetiden, hvori Wahid tænker tilbage på sit eget liv. Tanker om et liv. Vi hører om problemerne med at navigere mellem de forskellige normer, liv og kulturer. Vi hører om gentagelsen i generationerne, og om det at være underligt vores stereotype tanker og fordomme. ”Dem og os” eksisterede dengang – og det eksisterer stadig. Hvordan tackler man det hele?

Wahids fortælling vil os noget. Vi får fortællingen om hans egen far, som kom fra Mellemøsten til Danmark sammen med sin kone og lille Wahid med håbet om et andet liv. Vi får en række brudstykker af, hvordan Wahids eget liv har udviklet og formet ham. Det er en fortælling om faren og sønnen, der nu selv er blevet far til en søn. Det er derfor både en generationsfortælling, men også en fortælling om at komme ”udefra” og opleve det danske samfund, hvor man bevæger sig rundt mellem de forskellige ståsteder. Det er med at finde sit fodfæste.

Det er sårbarheden, ærligheden, selvironien og humoren, der holder sammen på fortællingen. Det er også stoltheden over, at have fået en søn, som klarer sig ganske glimrende, og som ikke vil have sin pinlige far med til fodboldtræning. Det er nok ikke en helt uvant situation for fodboldfædre… Vi får også både de gode og de mindre gode historier. Mistroen og smerten ligger og ulmer, da han selv bliver anklaget for at slå sin søn. Ville det være sket, hvis han var ærkedansker? Der forfaldes aldrig ikke til en offertankegang – uanset fra hvilken side, der ses på livet – og gudskelov for det!

Det altomfavnende er forskelligheden. Først mellem Mellemøsten og Danmark, og mellem far og søn. Siden mellem de forskellige folk på hver sin side af Lindevangsparken, hvor der på den ene side et af Frederiksbergs velhaverkvarterer, mens der på den anden side er sociale boligbyggerier, hvor Wahids familie bor. Samtidig mellem de forskellige kulturer og sprog. I disse mellemrum er Wahid vokset op. Vi hører om forholdet til hans far, skolen, fritiden, det at lære dansk ved hjælp af barndommens tegnefilm og ikke mindst om tiden som hundelufter for den fine hund Hassan, der er en blanding af schæfer og rottweiler. Det er en fortælling om livet indtil nu, hvor han nu selv er blevet far – endnu et mellemrum.

Laura Løwes scenografi består mest af bilen midt på scenen. Bilen udnyttes både som medspiller og modspiller og nærmest som rekvisitlager. Idéen er god, men det giver desværre også sine begrænsninger, hvor fortællingen nærmest presses lidt ind i en kasse, hvilket er synd.

Dobbelt V bliver med følelser, selvironi og humor Wahids egen fortælling, som både beriger os, men bestemt også giver os også tanker om fremmed(gørelse) og mangfoldigheden. Det er særligt Wahids fine skuespil, der bærer forestillingen hjem. Samtidig er det en historie, som vi ikke ofte hører – hverken i samfundsdebatten eller på teaterscenen.

Blaagaard Teater, Nørrebrogade 37, 2200 København N

Spilleperiode: 27. august-15. september 2022

Set den 30. august 2022

Fotos: Camilla Winther

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

https://blaagaardteater.dk/program/dobbelt-v

Medvirkende: Wahid Sui Mahmoud

Tekst: Anna Skov og Wahid Sui Mahmoud

Iscenesættelse: Anastasia Nørlund

Scenografi: Laura Løwe

Lysdesign: Mathilde Hyttel

Lyddesign: Daniel Fogh

Dramaturg Jesper Bergmann

Varighed: Ca. 1 time og 15 minutter uden pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *