Anmeldelse: Hamlet – Prince of Denmark, HamletScenen (Abrahamse & Meyer Productions)

Af Freya Quvang
At være eller ikke at være er ikke ligefrem spørgsmålet, der bliver sat fokus på i denne flossede, men dog ihærdige fortolkning af Hamlet – Prince of Denmark. Hvor originalen er reflekterende og besindig, hvad angår spørgsmålet om livet, døden og bevidstheden herimellem, præsenterer scenen ved voldgraven på Kronborg en ung prins, afsindig i sorg og raseri over mordet på sin far. Nok engang flyder poesien let fra hans skarpe tunge, men den dybtstikkende filosofi er nedkogt til abrupte udbrud af optrappende galskab. End ikke det famøse kranie er at finde i den velkendte monolog, men er i stedet erstattet af en daggert. Formentligt en usleben metafor for stykkets valgte brændpunkt, nemlig Hamlets hævn dilemma og hans evige fægten med at gøre det rette.

Selve opførelsen og skuespillernes præstationer er afgjort upåklagelige. Med en overlegen accent, ment i bedste henseende, leveres replik efter replik som harmoniske toner. På trods af de autentiske formuleringer og sætningskonstruktioner, der kan forekomme snørklede, fangede jeg mig selv i at være komplet draget af deres indlevelse og nærvær.
Med de overnævnte overdådigheder taget i betragtning, må jeg også indrømme, at Marcel Meyers portrættering af Hamlet ikke vandt genklang. Selvom udøvelsen fungerede, spillede karakteren ikke på mit følelsesregister. Frem for at dirigere med empati og en tilstand af protagonisme, lød hans endeløse hjertekvaler mere som ynk og desperation i mine øre. Det bliver i stykket gjort klart, at prinsen er ”gal med måde”, men i takt med at mørket lægger sig og stykket skrider frem, forekommer Hamlet mig nok så ”gal uden måde”. En udfordrende tolkning på originalen, hvor Hamlet blot foregiver sin sindssyge. Det er altså ikke nok, at aktøren er dygtig, hvis rollen ikke klinger.
En lignende bemærkning gør sig gældende for både kong Claudius, Horatio og Laertes, spillet af Michael Richard, Tailyn Ramsamy og Jeremy Richard. På trods af en veludført performance, virkede karakteriseringen en anelse anonym, og jeg mærkede ikke den tiltænkte persona. Altså ikke en banebrydende oplevelse.

I rollerne som dronning Gertrud og den smukke Ophelia findes Lungile Lallie og Matthew Baldwin. Ved første øjekast måtte jeg vænne mig til aktørerne i disse dunkle og komplekse kvindefigurer, men forlibte mig hurtigt på grund af en ganske overbevisende udførelse. Det maskuline aspekt af Gertrud og Ophelia giver karaktererne en kant, som jeg personligt finder både inklusiv og smagfuld.
Kender man til det originale ”Hamlet”, så er man måske bekendt med de talrige henvisninger til græsk mytologi, som Shakespeare gjorde kyndigt brug af. Det var mig en lettelse at opleve, at denne underliggende dimension i denne tolkning er velbevaret. Udover de kløgtige referencer til både Priamus, Pyrrhus og Hekuba såvel som Niobe og Herkules, Har teatret tilmed valgt at udføre den dramatiske hævntragedie med træk fra det episke teater i det gamle Grækenland. På scenegulvet findes kun mandlige roller, hvilket er i klar overensstemmelse hermed. Ydermere vil det falde den observante tilskuer i øjnene, at Ophelias aktør inkarnerer sig i rollen som graver for at illustrere, at Ophelia i sandhed graver sin egen grav. At forestillingen tegner disse tråde beriger uimodsigeligt oplevelsen og maler for den Shakespeare belæste tilskuer et smukt stykke scenekunst.

Instruktør og scenograf Frederick William Abrahamse skaber et rum, som på en og samme tid agerer skib, slot og scene, hvilket i teorien kan virke som en fascinerende meta-oplevelse. I praksis ænsede jeg ikke skibstanken, men selvom denne snedige henvisning til The Red Dragon er sejlet mig over hovedet i momentet, er det, set i retrospekt, et velfungerende element. Især det minimale antal rekvisitter og det sceneomgivende vand giver plads og fleksibilitet til både plottets omskiftelighed og tilskuerens oplevelse og forståelse heraf. Sammenfattet fungerer scenens tomhed udmærket set i lyset af stykkets foranderlige fysiske rammer, men den begrænsede scenografi kræver på samme tid et opmærksomt og fokuseret øje, hvis man ikke vil falde over bord på halvvejen.
Lys- og lyddesign, produceret af Faheem Bardien og Carl-Johan Lingenfelder, tager heldigvis ikke overhånd i stykkets fremskreden, men forholder sig tilpas dramatisk stykket igennem. Lysdesignet har klart den bedste indvirkning efter skumring, hvor intensiteten øges. Indtil da er det let og hurtigt overset. Lydsiden, der primært består af buldrende og foruroligende ekkoer, giver plads til stilheden, men viser sig også virkningsfuld i samspil med de mange knudepunkter.

Hvad end man på forhånd kender til handlingsforløbet i ”Hamlet” eller ej, så er denne version af Hamlet Prince of Denmark en eftertænksom oplevelse udført med ildhu. Forestillingen mønstre en sand tragedie om etikken bag hævngerrighed, menneskets drastiske, men tvivlsomme eskalering til galskab og den tilsyneladende dramatiske anarkisme i den royale inderkreds. Det originalt fire timer lange stykke er her komprimeret til lige godt det halve med et resultat og et perspektiv, der sammenfattet er ganske fornuftigt.
Så er man til æstetisk tilfredsstillende sprogbrug, lettere eksperimenterende interpretation og forsøgt snigmord i massevis, bør man overveje at tage på ekskursion til Kronborgs diminutive amfiteater med de illuminerede slotstårne og solnedgangen i øjenkrogen.
Abrahamse & Meyer Productions, HAMLET SOUTH AFRICAN COMPANY
Shakespeare Festival, Voldgraven, Kronborg 1B, 3000 Helsingør (HamletScenen)
Spilleperiode: 3.-7. august 2022
Set den 3. august 2022
Fotos: Bo Nymann
Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:
Medvirkende: Marcel Meyer, Michael Richard, Lungile Lallie, Tailyn Ramsamy, Jeremy Richard og Matthew Baldwin
Forfatter: William Shakespeare
Instruktør: Frederick William Abrahamse
Scenograf: Frederick William Abrahamse
Lysdesign: Faheem Bardien
Kostumedesign: Marcel Meyer
Forestillingsleder: Jerome Roger Chapman
Musik: Carl-Johan Lingenfelder
Oversætter: Niels Brunse
Overtekster: Allan Hilton
Varighed: Ca. 2 timer og 45 minutter inkl. pause
Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod
Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod