Anmeldelse: En Engel Gennem Stuen, Teater Grob

Af Nikolaj Bomberg Simonsen, gæsteanmelder

Forestillingen rammer plet på familie livets udfordringer med en humoristisk tilgang, som man kan genkende. Der er latter fra start til slut, og stykket tager et vigtigt emne op omkring de ting, som vi forventer af hinanden i familien, samt omkring de faste roller, som vi sætter hinanden i indbyrdes i familien. “En Engel Gennem Stuen” er som helhed opskriften på en god teateroplevelse.

Alterbrød som forret. Familien befinder sig i kirken til en begravelse. Publikum fanges med skuespillernes sans for humor og ironi på danskheden hurtigt ind i fortællingen. Faren, som har et kostumelager og som lige har fået en ny veninde, de to døtre, som er vidt forskellige – den ene lever karrierelivet med barn og mand, mens den anden lige er kommet ud af fængsel og gerne vil se sit barn igen. Svigersønnen til den ene datter, som bare vil elske sin kone, men det kan være svært ikke at fucke up for sig selv, især når ens kone er på slankekur.

1I forestillingen ”En Engel Gennem Stuen” ser vi som publikum hverdagsscenarier, der får en til at krumme tæer på den gode måde. Hvad betyder alle de små kommentarer i familien egentligt? Og vi ser, hvordan man ubevidst nedgøre hinanden, selv om det er med de bedste hensigter – lige fra hvorfor vi ikke kan være glade på hinandens vegne til de fordomme, som vi har om hinanden i familien.

Flere gange igennem forestillingen, sad man virkelig som publikum og tænkte ”Nej, gjorde han bare ik’” eller ”Så sig dog hvad du føler!”. Det gjorde kun forestillingen bedre, at man kan få så meget sympati med karaktererne og virkelig leve sig ind i deres situation. Familien, som er manges kerne, bliver pludselig sat på spidsen, og vi som publikum får noget til eftertanke på vores egen familie.

Hovedretten er i den grad spiselig. Skuespillet i forestillingen er i top-klasse. Der er tale om underspillede karakterer, der vækker genkendelse, og som vi alle får sympati med på et eller andet tidspunkt i stykket. Skuespillerne, som med et tæt samarbejde med instruktøren, selv har improviseret forestillingens karakterer og handling frem, gør et fantastisk arbejde. Her vil jeg især hæfte mig med den ellers ikke så kendte skuespiller Morten Burian. Han er simpelthen genial i sin rolle som svigersøn og mand til hans ellers emsige kone. Her er du sikker på at få et godt grin, idet hans karakter nogle gange bliver overspillet, når han prøver at gøre tingene godt igen for konen. Eller når han bliver rodet ud i svære situationer, hvor enhver mands tanker kan ødelægge det for ham selv.

2

Desserten med ekstra flødeskum, er scenografien og den gode stemning, der er i teateret fra start. Scenografien er bygget simpelt op, og skuespillerne skifter selv scenografien i sceneskiftene. Der er dog mange sceneskift og nogle kørte mere glat end andre. Dette er noget, der trækker lidt ned, da teknikken ikke altid var lige på pletten i sceneskiftene, men skuespiller hiver den hurtigt hjem igen, med deres fantastiske sammenspil, der får os til hurtigt at glemme sceneskiftene. I forestillingen bruger skuespillerne smart nok også bagscenen og talte lydspor i deres sceneskift, som fungerer virkelig godt.  Bare det, at publikum kan høre en far og en datter snakke sammen i en kælder, gør, at vi kan fornemme de ting, som ligger mellem linjerne. Stemningen blandt publikum er god, og vi er med hele vejen.

Alt i alt får vi som publikum en socialrealistisk forestilling med alt det, der sker imellem familiemedlemmer, samt en virkelig god aften med en stemning der er hver at opleve. Man genkender situationerne og griner højtlydt af de pinlige øjeblikke imellem de fire familiemedlemmer.

3

Tag ind og se ”En Engel Gennem Stuen”, hvis du og måske din familie er klar på at opleve opskriften på godt teater.

 

Teater Grob, Nørrebrogade 37, 2200 København N

Spiller indtil 25. april 2015

Spilledato: 13. april 2015

Fotos: Christian Geisnæs

Har du lyst til at købe en billet? Se nærmere på forestillingens officielle side: http://www.grob.dk/forestillinger.asp?page=1

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *