Anmeldelse: HOTspot – Rigsfællesskabet, Teatergrad

Anmeldelse: HOTspot – Rigsfællesskabet, Teatergrad

Af Christian Skovgaard Hansen

Med formatet ”HOTspot” har Teatergrad skabt en hybrid teater-udstilling, som kan tages med ud i byrummet. Forestillingen starter her på Nørrebro Bibliotek i København, men senere kommer den på turné, og denne gang er det ikke blot i Danmark og København forestillingen kommer ud, men også i Grønland og på Færøerne. Fokusset er nemlig på Rigsfællesskabet og det til tider komplekse forhold de tre lande, Danmark, Grønland og Færøerne, i fællesskabet imellem.

HOTspot – Rigsfællesskabet består af to dele: En stationær udstillingsdel, hvor publikum kan bruge den nødvendig tid enten før eller efter den anden del til at udforske livet og forståelsen i og ikke mindst af Rigsfællesskabet, og en livedel, hvor skuespiller Rolf Hansen guider os gennem nogle af tankerne om Rigsfællesskabet.

Det hele baserer sig på research og samtaler med kunstnere, politikere, debattører og ”helt almindelige borgere” i Grønland, Færøerne og Danmark. Rigsfællesskabet har været et ømtålelig emne i mange, mange år, og både politik og mennesker har spillet en stor rolle.

Hvilke udfordringer står fællesskabet over for – og er der egentlig tale om et fællesskab? Hvem har magten, og hvem bør have den? Hvilken identitet har folk i Rigsfællesskabet – og ser de det overhovedet som et fællesskab? Ser den unge generation anderledes på det end den ældre generation? Og har Rigsfællesskabet overhovedet en fremtid?

Alt dette sætter HOTspot – Rigsfællesskabet fokus på. Engang for mange milliarder af år siden, da verden blev til, var vi ganske ens, og det er kun en ganske lille del af os, der gør os forskellige. Men den det er dén lille forskellighed, der er interessant. Det er den forskellighed, der gør os til den, vi er, og som forener os i vores hjemland.

Rolf Hansen er en glimrende fortæller, og han formidler fornemt emnet, så man lytter til hvert et ord, som er skrevet af Pelle Nordhøj Kann. Man udfordres, og man bliver nysgerrig på at vide mere.

Værkerne i udstillingsdelen er skabt af og med kunstnere fra alle tre dele af Rigsfællesskabet, og vi mærker både de politiske, de menneskelige og de kulturelle forskelle og ligheder. Spørgsmålet er, om der er tale om andet end et skæbnefællesskab… Der er forskel på de grundvilkår, som folk i de tre dele starter ud med. Udfordret bliver vi også af Per Morten Abrahamsens tre fotos – et fra hver del af Rigsfællesskabet. Hver del har sine særpræg, men hvad der sker mon, når billederne lægges sammen?

HOTspot – Rigsfællesskabet er et ikke uinteressant indspark i debatten om Rigsfællesskabet. Der tages heldigvis ikke stilling til, hvad der er rigtigt eller forkert. Det må publikum selv overveje, og der er garanteret lige så mange forskellige meninger, som der er publikummer. Man savner måske nok noget lidt dybere viden og indsigt i begge dele af forestillingen. Det havde ikke gjort noget, hvis man havde gået et spadestik eller to dybere. Men der er ingen tvivl om, at forestillingen kan være med til at starte en diskussion om Rigsfællesskabet, dets tre dele og ikke mindst identiteten hos folket i de tre lande, hvilket jo også er en af teatrets fornemmeste opgaver. Der er i hvert fald ingen tvivl om, at dette ”HOTspot” sætter spot på et ganske ”hot” emne!

Teatergrad

Spilleperiode: På turné rundt i hele Rigsfællesskabet i 2024

Set den 29. april 2024

Fotos: Per Morten Abrahamsen

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

Medvirkende: Rolf Hansen

Kuraterende iscenesætter: Christine Worre Kann

Fotokunstner: Per Morten Abrahamsen

Dramatiker: Pelle Nordhøj Kann

Lys- og videodesigner: Flora Pelle Brandt

Lyddesigner: Emil Sebastian Bøll

Bidragende kunstnere: Kim Jakobsen aka KimOJax, musiker/rapper, Tóroddur Poulsen, digter og maler, Heidinnguaq Jensen, sanger/komponist, Kristina Sørensen Ougaard, danser, Jane Sakæussen, danser, Astrid Grarup Elbo, danser, Gunnvá Zachariasen, skuespiller, Laila Mote, grafiker/arkitekt og Nuuna Papis Chemnitz, keramiker

Varighed: Ca. 30 minutters ”live-del” – læg hertil tid til at se den tilhørende udstilling

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *