Anmeldelse: I krydset får de ny sofa, Aveny-T (Hotel Pro Forma og Aalborg Teater i samarbejde med Aveny-T)

Anmeldelse: I krydset får de ny sofa, Aveny-T (Hotel Pro Forma og Aalborg Teater i samarbejde med Aveny-T)

Af Christian Skovgaard Hansen

Hotel Pro Forma og Aalborg Teater i samarbejde med Aveny-T har med udgangspunkt i Helle Helles roman ”de” (2018) lavet monologforestillingen I krydset får de ny sofa. Omdrejningspunktet er en yngre kvinde, der nu ser tilbage på sit liv som 16-årig. I flashbacks og brudstykker af hverdagsepisoder udfolder hendes (unge) mors terminale sygdomsforløb sig, og hun sætter dette forløb og erindringen om moderen ind i hendes eget unge teenageliv.

Vi oplever de forskellige steder, hvor de bor og naboerne. Vi oplever teenage-jeg’ets liv med veninder, fester, kærlighed og et ønske om et eget liv – et liv, som besværliggøres af moderens sygdom. En sygdom, som fylder mere og mere.

For at få det fulde udbytte af forestillingen kan det anbefales at stifte lidt bekendtskab med Helle Helles forfatterskab inden. Hendes skrivestil er også nøgtern, nærmest nøgen, og realistisk, hvor fokusset er på hverdagen – men på en noget underspillet måde, så man er nødt til mest at læse det uskrevne ord frem for det skrevne. Det er ikke det, som vi ser, der er interessant, men det nedenunder. Alt sammen pakket ind i pludselige skift – lige som livet, der heller ikke nødvendigvis følger den lige landevej!

Er man med på den præmis, vil man formentlig få det fulde udbytte af I krydset får de ny sofa. Vi følger det stille liv i byen, hvor moderens sygdom fylder, alt i mens hun og kvinden forsøger at leve et nogenlunde normalt liv. Et liv set gennem kvindens bevidsthed og øjeblikke, der genkaldes. Der er derfor ikke nogen fortløbende fortælling. Er man ikke med på den præmis, kan det dog blive en noget rodet fortælling.

En krævende tekst som denne kræver en god skuespiller til at fremføre den. Rosalinde Mynsters rolige og bløde stemme passer fint hertil, og ordene falder kort, præcist og afstemt. Det er på en gang sørgmodigt og livsbekræftende. Fortællingen er egentlig simpel, men Mynster får den til at trænge ind i os. Hun skal dog passe på, at det monotone ikke overtager den bløde stemme. Det er en svær balance, og hun er nogle gange tæt på at komme på den forkerte side. Hertil er lagt en fin og tilpasset lydside, der giver os kvindens stemninger.

Kirsten Dehlholm og Marie Dahl har instrueret forestillingen. Her går det mindre godt. Rosalinde Mynster har fået et stille, ensartet kropssprog, hvilket ikke klæder teksten. Det sammenholdt med hendes vandring rundt på scenen kan være et symbol på sygdommens tristesse og kvindens leden efter livet. Det fungerer blot ikke helt, og det tager fokus fra både teksten og det talte ord. Og hvorfor nogle af ordene skal være indtalt på bånd og afspillet ind i mellem kan også undre lidt.

Scenografien af VERTIGO i samarbejde med Kirsten Dehlholm og Marie Dahl består af en række lodrette LED-stænger, der hænger ned fra loftet i det ellers nøgne scenerum. Stængerne kan forme de sindsstemninger, som kvinden er i. Det er enkelt og imponerende, og det supplerer fint fortællingen.

Forestillingens og ikke mindst fortællingens manglende blomskålshoved bliver fornemt et billede på kvindens (s)tilstand. Hvad venter vi på i livet? Og hvordan lever vi livet? I krydset får de ny sofa er ikke en opløftende forestilling, men den sætter fokus på livet, som de nu engang er og leves. Iscenesættelse og særligt spillestil passer godt til Helle Helles fine tekst.

Hotel Pro Forma og Aalborg Teater i samarbejde med Aveny-T

Aveny-T, Frederiksberg Allé 102, 1820 Frederiksberg C

Spilleperiode: 1.-11. juni 2022

Forestillingen er herefter på Danmarksturné i efteråret 2022 og foråret 2023

Set den 3. juni 2022

Fotos: Cathrine Zorn

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

Medvirkende: Rosalinde Mynster

Tekst: Helle Helle

Instruktion: Kirsten Dehlholm og Marie Dahl

Dramaturgi: Kirsten Dehlholm og Marie Dahl

Scenedesign: VERTIGO, Kirsten Dehlholm og Marie Dahl

Lydværk: Kristian Hverring

Musik: Henryk Górecki: String Quartet No. 3, indspillet af Kronos Kvartetten

LED-stænger: Design og produktion af VERTIGO

AI, lys og video: VERTIGO og Ole Kristensen

Kostume: Kirsten Dehlholm, Lena Bjerregaard og Mikkel Sinnerup Johansen

Varighed: Ca. 1 time og 15 minutter uden pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *