Anmeldelse: Oberstinden, Folketeatret (Teaterforeningen Katusha)

Af Christian Skovgaard Hansen
Teaterforeningen Katusha har skabt forestillingen Oberstinden på baggrund af den finske forfatter Rosa Liksoms roman af samme navn. Historien fortælles af oberstinden selv, og hun er født i mellemkrigstidens Finland. Allerede som barn møder hun obersten. Hun beundrer ham grænseløst, men han er grusom og manipulerende. Han er magtsyg og jaloux, og hans grusomhed kommer til udtryk gennem decideret vold. Det er ikke nogen behagelig hverdag, men hun bider det hele i sig.
Lige indtil den dag, hvor han bogstaveligt talt banker deres ufødte, men af hende meget ønskede, barn ud af hende. Hun forlader ham, og selvom hendes liv nu ikke bliver perfekt, bliver det dog bedre. Hun møder den purunge Toumas, og selvom forholdet ikke holder, bevarer de dog hinanden. Hun lever et langt, men hårdt liv, som ikke helt følger den lige vej. Hun ser nu tilbage på det levede liv.

Udover en barsk kvindehistorie, er det også historien om Europas krige, hvor nazisterne og fascisterne hærgede. Det er samtidig også historien om nogle turbulente år i Finlands historie i en periode, hvor de forsøger at finde landets hele fodfæste.
Marianne Mortensen er oberstinden. Hun formår at fange os og omsætte fortællingen fra ord til handling, og langt hen ad vejen får hun skabt en reel menneskelig karakter. Hun er dog bedst i de mere stille og eftertænksomme elementer af teksten, hvor hun ikke kun får lov at overleve, men nu også selv at leve, som hun ønsker det.

Mændene i oberstindens liv, obersten og Toumas, får liv af henholdsvis Kurt Ravn og Lars Oluf Larsen. Vi møder aldrig mændene, men vi får stemmerne effektfuldt gennem højtalerne.
Billedkunstneren og scenografen Thomas Kolding har skabt en enkel, men stemningsfuld og flot scenografi. Undervejs projekteres billeder og videoer fra både det hårde kvindeliv og fra krigens rædsler på tæppet, mens Marianne Mortensen grusomt fortæller. David Matschofskys videodesign og Thomas Koldings billedkunst udgør derfor en flot ramme til fortællingen, og det bliver samtidig et vist modstykke til den grusomme fortalte historie.

Oberstinden bliver derfor en koncentreret historie om både det barske kvindeliv, men også om verdenens – her særligt Finlands – udvikling. Det er en historie, som stadig er tankevækkende, og som vi kan lære noget af.
Teaterforeningen Katusha
Folketeatret, Hippodromen, Nørregade 39, 1165 København K
Spilleperiode: 7.-9. juni 2022
Set den 7. juni 2022
Fotos: Camilla Winther
Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:
Medvirkende: Marianne Mortensen og indtalte stemmer af Kurt Ravn og Lars Oluf Larsen
Instruktør: Pia Rosenbaum
Dramatisering: Rosenbaum & Kolding
Oversættelse: Birgita Bonde Hansen
Scenograf og billedkunstner: Thomas Kolding
Videodesigner: David Matschofsky
Varighed: Ca. 1 time og 30 minutter uden pause
Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod
Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod