Anmeldelse: Jeg fortryder intet… vel?, Café Liva

Anmeldelse: Jeg fortryder intet… vel?, Café Liva

Af Christian Skovgaard Hansen

Hun nærmer sig de 50 år. Hun står i sin frisørsalon, som hun overtog fra den tidligere ejer og omdøbte, så den nu har navn efter hendes datter, og hvor hun lige straks kan fejre 30 års jubilæum. Og selvom livet har været alt andet end nemt, så fortryder hun intet… vel? Med udgangspunkt i den franske sangerinde Édith Piafs (1915-1963) værker skildres hendes liv. De har begge levet et hårdt liv, men vores ”hun” får dog et mere glædeligt liv end Piafs.

Jacob Morild har både skrevet manuskript til Jeg fortryder intet… vel? og instrueret, sidstnævnte dog med et ekstra øje fra Jan Hertz. Spørgsmålet er, om manuskriptet ikke også kunne have brugt et sæt ekstra øjne. Forestillingen foregår i nutiden, som suppleres med nogle nedslag i hendes liv, og vi hensættes til det rette årstal ved hjælp af et uddrag af radioavisen for det givne år. Idéen fejler ikke noget, men sammen med de – for! – mange forskellige telefonopkald, særligt til og fra hendes mor, som hjælp til at få handlingen til at skride frem, gør det desværre også, at historien bliver en smule opbrudt og nærmest sat i båse. Det er synd, for selve historien og grundidéen er egentlig god nok.

Hun har haft et liv med både op- og nedture, hvor både kærligheden og livet som sådan har haft det hårdt, der har været tragedier, men også en vis glæde, og særligt nu, hvor livet kører på skinner, også et nyt håb. Frisøren er for nogen også en fast samtalepartner, hvor der kan tales om både løst og fast, og om både det glædelige og det tragiske. Hendes liv har måske nok været hårdere end de flestes, men de færreste går igennem livet uden knubs. Og det er her, at historien og forestillingen har sin styrke.

Igennem Piafs sange, oversat af Jesper Kjær, skaber hun et portræt af kvinden af i dag. Hun har nok oplevet sin modgang, men hun er en overlever og en stærk kvinde, der vil klare sig. Det kan godt være, at verden er under store forandringer, men det er i dagligdagen, at hun kæmper sine kampe. Piafs liv og sange passer fint til dette portræt.

Nikolai Majlund er både frisørsalonens meget tålmodige stamkunde, som ender med en mere permanent plads i hendes liv, og som et ganske glimrende musikalsk ledsagelse.

Det er dog Rikke Buch Bendtsens fortjeneste, at forestillingen kommer godt i mål. Vi ser her en mere alvorlig og sårbar side af hende end normalt, men hendes spændvidde viser os, at det mestrer hun også til perfektion. Der er et nærvær, sjæl og ikke mindst tro på livet i hendes kvindeportræt og ikke mindst, når hun får lov at synge. Hun mestrer hele følelsesspektret.

Livet går sin gang – uanset om man vil det ej. Jeg fortryder intet… vel? er gennem Piafs sange et fint portræt heraf, og Rikke Buch Bendtsen giver fornemt krop og ikke mindst stemme til forestillingens kvinde. Det bliver derfor en livsfortælling over en verden, et Danmark og ikke mindst et liv i forandring – som bindes sammen med et udvalg af Piafs sange, som her er fordanskede. Alt i livet skal med, intet fortrydes, og nu fortsætter livet.

Café Liva, Liva 2, Nyhavn 26, 1051 København K

Spilleperiode: 9.-31. marts 2023

Set den 11. marts 2023

Foto: Café Liva

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

http://www.cafeliva.dk/aktuel-forestilling

Medvirkende: Rikke Buch Bendtsen og Nicolai Majland (piano)

Manuskript og instruktion: Jacob Morild

Danske oversættelser: Jesper Kjær

Musikalsk arrangement: Nikolai Majland

Et ekstra øje udefra: Jan Hertz

Stemmer: Jacob Morild og Mette Marckmann

Lysredigering: Nikolaj Marckmann og Kenneth Kreutzfeldt

Lys- og lyddesign: Kennet Kreutzfeldt

Varighed: Ca. 1 time og 20 minutter inkl. pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *