Anmeldelse: Kærlighed & Krig, Svendborg Teater (Svendborg BalletTeater)

Anmeldelse: Kærlighed & Krig, Svendborg Teater (Svendborg BalletTeater)

Af Christian Skovgaard Hansen

Danmark har i Svendborg BalletTeater fået et nyt professionelt balletkompagni uden for hovedstaden, og som navnet antyder er hjemstedet Svendborg. Kompagniet er grundlagt i 2023 af Per Lundsgaard, balletchef, og Claus Bjerregaard, direktør i Borgerforeningen Svendborg Teater.

Ambitionen er at opføre både nye værker, der er lavet specielt til kompagniet, og eksisterende værker fra det klassiske balletrepertoire, og forestillingerne skal både spille i Svendborg og på turné rundt i landet, således endnu flere kan opleve balletten live. I Svendborg spiller forestillingerne på Svendborg Teater, hvis scene er noget mindre end de klassiske balletscener, men idéen er netop, at balletterne her er lavet til mindre scener, så det passer perfekt.

Kompagniet består lige nu af otte dansere samlet fra både Danmark og udlandet. Kompagniet består af danskerne Ida Marie Krings, Carl Anton Riise Jacobsen, Robert Thomsen og Vincent Vernal, sydkoreanske Jimin Kim, amerikansk-canadiske Laurie Nielsen, brasilianske Arthur Wille og italienske Beatrice Scifo.

Bobler og kransekage er klar, og forventningerne er store. Denne aften præsenteres nemlig kompagniets første officielle premiere med forestillingen Kærlighed & Krig. Programmet byder på to en akters-balletter, som netop rummes inden for forestillingens titel. I første akt får vi uddrag fra August Bournonvilles ”Et folkesagn” (1854), og i anden akt får vi Christopher Marneys ”War letters” (2013).

I første akts uddrag af ”Et Folkesagn” har Dinna Bjørn sammensat elementer fra Bournonvilles klassiske ballet. Den klassiske danske ballettradition holdes her i fornem hævd med elegance og lethed. I ”Et Folkesagn” præsenteres vi både for spændingerne mellem menneskeverdenen og underverdenen og ikke mindst den svære kærlighed, der både kan være romantisk og gøre en fra forstanden. Balletten ender dog med, at kærligheden er uovervindelig, der bliver bryllup, og de lyse tider sejrer. Det er muntert og kærligt, og kompagniet viser os, at de fornemt kan de klassiske Bournonville-teknikker.

Anden akts ”War Letters” er mere mørk. Værket er skabt til det engelske kompagni Ballet Black i 2013, men balletten er i år gentænkt og nykoreograferet til Svendborg BalletTeater. Balletten foregår under Anden Verdenskrig, og den består af nedslag i livets og kærlighedens præmisser og overlevelse under en krig. Anden Verdenskrig er ganske vist slut, men man kan ikke just sige, at der lige nu er fred i verdenen, så dens temaer er – desværre – aktuelle.

Den er en enkel og smuk med musik af Dmitri Shostakovich og af Glenn Miller i de mere muntre og festlige dele. Fire kvinder er blevet hjemme, mens mændene – i deres respektive værn – er draget i krig. Indtil mændene er vel hjemme igen følger vi dem i krigens situationer. Vi møder både savnet, uroen og genforeningsmødet, ligesom vi oplever adspredelsen i krigshandlingerne, når soldaterne går på jazzklubben. Det er krigens væsen, liv og ofre.

Denne aften er alle kompagniets dansere i hopla, og danseglæden strømmer langt ud over scenekanten og ud til os publikummer. Det er en flot ensemblepræstationen, hvor ingen kan fremhæves frem for andre.

Vi oplever, hvor forskelligt ballet kan være – fra den klassiske ballet fra bagkataloget og til nu med en mere moderne ballet. De to modsætninger, kærlighed og krig, mødes, og man anser, at de måske ikke er så forskelligartede endda. At scenen denne aften ikke har den store scenografi, og musikken er båndet, tilgiver man derfor hurtigt.

Kimen for et succesfuldt og spændende balletkompagni er grundigt sået med dette nye professionelle hold og denne aftens forestilling. Man kan så absolut kun håbe, at publikum vil støtte op om dette.

Udover Svendborg BalletTeater og forestillingen Kærlighed & Krig har byen også BaggaardTeatret og Rottefælden, Svendborg er et kulturelt kraftcenter på Fyn.

Svendborg BalletTeater

Svendborg Teater, Teatergade 2, 5700 Svendborg

Spilleperiode: 7.-9. marts 2025

Set den 7. marts 2025

Fotos: Per Joe

Lyst til at købe vide mere om kompagniet? Læs nærmere her:

Medvirkende: Ida Marie Krings, Carl Anton Riise Jaacobsen, Jimin Kim. Robert Thomsen, Vincent Vernal, Laurie Nielsen, Arthur Wille, Beatrice Scifo

Koreografi: Dinna Bjørn og Christopher Marney

Producent: Helle Olsen Reher

Kostumer: Michael Nøhr (kostumechef)

Musik: J.P.E Hartman, Niels W. Gade, Dmitri Shostakovich og Glenn Miller

Lys og teknik: Ricko Hougaard og Mikkel Juul Eriksen

Varighed: Ca. 1 time og 30 minutter inkl. pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *