Anmeldelse: Kreditorer, Aalborg Teater

Anmeldelse: Kreditorer, Aalborg Teater

Af Lærke Holst Thomsen

Vi lever i en tid, hvor skilsmisser viser over halvdelen i statistikkerne, i en tid hvor der næsten ikke findes grænser for, hvad man ikke gør for at få opmærksomhed på andres bekostninger, og i en tid hvor jalousien ofte overtager fornuften.

Med det i ærmet var Strindbergs psykologiske thriller, Kreditorer, meldt udsolgt, da den havde premiere på Aalborg Teaters Lille Scene. Salen var fyldt op af folk fra 20 års-alderen og op efter, og jeg observerede flere gange under stykket, hvordan publikum kiggede på sin sidemakker og begge kunne nikke genkende til scenerne. Dermed sagt, at selvom August Strindbergs stykke er fra 1890, så er den stadig højaktuel og måske mere end nogensinde.

Hele teaterstykket folder sig ud i et trekantsdrama mellem Tekla og hendes nye mand, Adolf, samt Teklas eksmand, Gustav. Tekla og Adolf har skrevet sig ind på et fint badehotel. Med skjulte bagtanker og en stadig stor hævnlyst, trods års adskillelse, tjekker Teklas eksmand, Gustav, ind på samme hotel.

Gustav opsøger tilfældigt Adolf, og spørger ind til hans stormfulde ægteskab, og gradvist får Gustav held til at smitte Adolf med sin egen paranoia, så Adolf til sidst tvivler på Teklas kærlighed til ham. Har Tekla udnyttet Adolfs kunstneriske og filosofiske kunnen, for selv at blive til noget? Lykkedes det Gustav at få den hævn, som han i virkeligheden er kommet for at få? Spørgsmålene er mange, og svarene er få, når man først får kendskab til hele stykket.

Aalborg Teater “Kreditorer” Martin Ringsmose, Camilla Gjelstrup og Niels Anders Manley Foto: © Lars Horn / Baghuset. Dato: 02.05.19

Teaterstykket bliver ikke alene intens, men også dramatisk og hyggelig på en og samme tid. Den fantastiske kulisse med havets bølger og lyden af havets brusen og stemningen af et hyggeligt badehotel, gør at man lader sig rive med, men handlingen og trekantsdramaet er langt fra hyggeligt.

Emnerne i Strindbergs stykke er som sagt højaktuel, så mange år efter, at det er skrevet – og spørgsmålet er, om det ikke også vil være det i mange år fremefter. Handlingen er noget man kan relatere til fra en ret ung alder og op efter, og det, tror jeg, måske er meget sundt. Man får måske samtidig en reminder om, hvordan man ikke skal opføre sig i et forhold, eller efter for den sags skyld.

Aalborg Teater “Kreditorer” Martin Ringsmose, Camilla Gjelstrup og Niels Anders Manley Foto: © Lars Horn / Baghuset. Dato: 02.05.19

Skuespillerne er også værd at nævne, da de fungerer godt hver for sig, men i den grad også er gode sammen. Særligt Tekla, som spilles af Camilla Gjelstrup, der med sine til tider intime og grænseoverskridende scener, klarer det super godt.

Aalborg Teater, Lille Scene, Jernbanegade 9-11, 9000 Aalborg

Spilleperiode: 8. maj-15. juni 2019

Set den 8. maj 2019

Fotos: Lars Horn/Baghuset

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

Medvirkende: Camilla Gjelstrup, Niels Anders Manley og Martin Ringmose

Forfatter: August Strindberg

Instruktør: Martin Nyborg

Scenograf: Lise Marie Birch

Lysdesigner: Mia J. Willett

Lyddesigner: Aske Bergenhammer Hoeg

Varighed: Ca. 1 time og 40 minutter uden pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *