Anmeldelse: Lille mand hvad nu?, Mungo Park (Folketeatret, turné)

Anmeldelse: Lille mand hvad nu?, Mungo Park (Folketeatret, turné)

Af Christian Skovgaard Hansen

 

Denne forestilling er opsat af Folketeatret på turné. Vi anmeldte også den oprindelige forestilling, da den havde premiere på Mungo Park i Allerød sidste forår. Den kan du læse: her. Dengang gav vi den også 4/6.

’Lille mand hvad nu?’ er baseret på romanen “Kleiner mann – was nun?” af Hans Fallada. Mungo Park har fået rettighederne til at dramatisere romanen, og den forestilling havde premiere på Mungo Park sidste forår. Denne gang sender Folketeatret forestillingen på turné rundt i landet, så det denne aften er Folketeatret, der præsenterer Mungo Park – på Mungo Park! Martin Lyngbo er stadig dramatiker og instruktør, men forestillingen er blevet tilpasset en smule til sit nye liv.

Denne anmelder var ledsager til overværelsen af Mungo Parks version sidste år. Det er altid spændende at se, hvad to forskellige hold kan få ud af den samme forestilling. Udover den mindre tilpasning er skuespillerne også skiftet ud, så det ikke længere er nogen fra Mungo Parks faste ensemble.

_y5c2589-1600x1200

Handlingen er den samme. Vi møder den unge mand Pinneberg, der lever i 1930’ernes Berlin. Forestillingen er inspireret af de virkelige hændelser i Berlin fra dengang, hvor hver tredje var arbejdsløs i 1932. Gennem forestillingen følger vi Pinneberg, hans unge kone ”Pusser” og deres lille, i løbet af forestillingen fødte, søn ”Sardinen” og deres liv med fattigdom, trængsler og overlevelse.

Der er også i denne opsætning gjort brug af komik og følelsesmæssig udbrud i den i øvrigt alvorlige historie, og Rikke Juellunds ”dreje-scene” går også igen. Det er derfor muligt for skuespillerne at skifte både kulisse og rolle efterhånden som historien skrider frem. Men det gøres desværre ikke helt så elegant denne gang, og lidt af Mungo Parks egen atmosfære går tabt.

Potentialet til en rigtig god forestilling er der stadig, men ej heller i Folketeatrets version lykkedes det helt. Selvom deres version er en smule kortere og mere kompakt, er den stadig or lang, og visse steder får man følelsen af at det hele kører lidt i tomgang. Som i Mungo Parks egen opsætning er det først hen imod slutningen, at forestillingens nærvær og nerve rigtig kommer til sin ret, hvilket er synd, og dette nærvær savnes til en vis grad i den resterende del.

Pinneberg spilles denne gang af Jens Sætter-Lassen. Han gør et pænt arbejde, men han nærmer sig aldrig Anders Budde Christensens fabelagtige og naturligt flersidede skildring af Pinneberg.

_a5a0376-1600x1200

De tre øvrige skuespillere løfter derimod forestillingen. Sofie Alhøj spiller rollen som ”Pusser”. Hun leverer en solid præstation, og hun er sød, rørende og næsten for pæn – men hun mangler alligevel noget af Maria Richs kant og alvorlighed i mere tragiske scener. Lars Bom viser, at han er meget mere end strisser på Samsø eller inden i Bamse. Han leverer den bedste præstation i de mange forskellige roller, som han har, uanset om det er personalechefen, lægen eller moderens elsker. Han gør det rigtig godt, og han er forestillingens stærkeste præstation, som næsten kan måle sig med Mungo Parks Henrik Prip, som vi roste i vores oprindelige anmeldelse. Lisbeth Gajhede spiller her også et væld af rollen, hvor rollen som Pinnebergs mor, fru Mia Pinneberg, står stærkest. Både hende og Marianne Mortensen i den oprindelige version gør en god figur.

_y5c2321-1600x1200

Det, der bærer både fortællingen og forestillingen er den smukke og rørende fortælling om Pinneberg, ”Pusser” og ”Sardinen”. Historien rører os dybt, og det er bevægende at følge deres liv og udfordringer. Pinneberg holder på livet og værdigheden så længe, som han kan, men også han tvinges til at ændre holdning på grund af historiens triste vingesus.

Handlingen og særligt slutningen giver stof til eftertanke, og spørgsmålet ”Lille mand – hvad nu?” trænger sig på. Svaret på dette spørgsmål svæver i slutningen af forestillingen, og det er op til teatergængeren selv at overveje svaret, som kan falde forskelligt ud. Det rører os – og det er netop dét, som teatret skal kunne! Det er – stadig – en smuk forestilling, der sætter sig i dig.

Men samlet set vil denne anmelder foretrække, at Mungo Park selv præsenterer Mungo Park – og meget gerne også på Mungo Parks egen hyggelige teater i Allerød. Historien og de fleste af skuespilpræstationerne trækker forestillingen dog op. Vi ender samlet på en lille 4’er.

 

 

 

Mungo Park, Fritz Hansens Vej 23, 3450 Allerød

Folketeatret præsenterer Mungo Park (på turné)

Spilleperiode: Forestillingen er på turné videre rundt i landet indtil den 5. november 2016. Indtil den 22. oktober 2016 spiller den på Mungo Park.

Set den: 17. oktober 2016

 Fotos: Thomas Petri/Folketeatret

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

http://www.folketeatret.dk/shows/lille-mand-hvad-nu/

 

 

 

Følg os på Facebook:

https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *