Anmeldelse: Lysistrate, Odense Teater og Den Danske Scenekunstskole, Odense

Anmeldelse: Lysistrate, Odense Teater og Den Danske Scenekunstskole, Odense

Af Nikoline Bræmhøj Grinsted

 

”This is a man’s world, but it would be nothing without a woman” krænges ud i den lille sal og indleder en livlig forestilling sprængfyldt med krig, kærlighed, manglende togaer og fandenivoldskhed.

De otte yderst talentfulde afgangsstuderende fra Skuespiluddannelsen i Odense fremfører Aristofanes’ udødelige komedie ’Lysistrate’ i, hvad man mildest talt kan sige, deres helt egen version. Forestillingen er blevet pillet fra hinanden og støbt på ny til et mesterværk, der når helt ud over scenekanten og tilbage igen.

Foto: Emilia Therese
Foto: Emilia Therese

Præmissen for de snart ny-udklækkede skuespillere er, at de til hver enkelt forestilling trækker en ny og tilfældig rolle med plads til improvisation, fejl og humoristiske sidespring – mere levende teater, får man ikke. Dette twist giver liv til forestillingen uden at skabe kaos, og det giver også publikum en følelse af at komme ind under huden på skuespillerne såvel som stykket.

’Lysistrate’ (også kendt som “Kvindernes oprør”) er en fortælling om krig, køn, sex og magt og foregår i det antikke Grækenland, hvor Spartanerne og Athenerne igen, igen er i krig. Det er kvinderne simpelthen trætte af, og derfor beslutter de sig med kvinden Lysistrate i front for at nægte deres mænd sex, så der endelig kan komme fred! Denne ageren fra det kvindelige køns side fryder ikke mændene, da de mener, at kvinden burde stå bag kødgryden og ikke nøgen ovenpå statskassen.

Foto: Ard Jongsma
Foto: Ard Jongsma

Iscenesætter og instruktør Liv Helm har skabt en afsindig underholdende og tankevækkende forestilling, hvor nogle af nutidens Danmarks mest omdiskuterede emner som krigsdeltagelse, køn, terror og feminisme elegant behandles og sættes på plads i en perfekt kaotisk kabaret. De athenske kvinder fribløder og twerker sig hele vejen til toppen af Akropolis, hvorfra de styrer mændene med driften over alle drifter; sex. Liv Helm beviser, at den antikke fortælling altid er relevant og i særdeleshed i vores senmoderne samfund, hvor 4. bølge-feminisme og fremmedfjendtlighed er hverdagskost, som ivrigt diskuteres ved aftensmadsbordet. Kan kvinderne stoppe krigen, og for hvilken pris? #whoruntheworld.

Scenograf Nathalie Mellbye har sammen med Liv Helm skabt nogle fantastiske rammer og den helt rette kabaret-stemning for denne reproduktion af ’Lysistrate’. Skuespillerne får nemlig plads til at lege med alle deres karakterer, hvilket er til stor gavn for publikum. Stemningen underbygges af Nanna-Karina Schleimanns flotte lyddesign, der fungerer som en del af forestillingen, som skuespillerne også kan ”lege” med.

Foto: Ard Jongsma
Foto: Ard Jongsma

Stykket er en præsentationsforestilling for afgangseleverne, og det betyder, at det er der, de kan vise deres værd som skuespillere. Denne forestilling giver dog ikke den enkelte skuespiller chance for at vise deres evner med dybde og psykologisk karakterarbejde i klassisk forstand. Derimod viser ’Lysistrate’ en helt anden slags teater end det, som publikum typisk vil være vant til, hvilket er forfriskende. Om det hører hjemme i en præsentationsforestilling, må fagfolk bedømme, men det ufaglærte publikum vil forhåbentlig nyde det friske pust.

Foto: Ard Jongsma
Foto: Ard Jongsma

’Lysistrate’ er bestemt et klassisk mesterværk. Og nu er ’Lysistrate’ også et moderne mesterværk. Dette er en forestilling, som alle, unge såvel som gamle, burde tage ind og se. Det er et brag af en kabaret-forestilling, der både får latter-tårerne til at trille og giver stof til eftertanke, hvilket er en sjælden og svær kombination at mestre. Hvad er det for en verden, vi gerne vil leve i?

 

Den Danske Scenekunstskole Odense

Forestillingen spiller på Værkstedet, Odense Teater, Jernbanegade 19, 5000 Odense C

Spilleperiode: 2.-22. december 2017

Forestillingen spiller også på Folketeatret, Hvidkildevej 64, 2400 København NV i perioden 17.-20. januar 2018

Set den 2. december 2017

Foto: Emilia Therese og Ard Jongsma

 Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

http://www.odenseteater.dk/forestillinger/lysistrate

og

http://www.folketeatret.dk/shows/lysistrate/

 

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *