Anmeldelse: Meter i sekundet, Aalborg Teater (Aalborg Teater og Folketeatret)

Anmeldelse: Meter i sekundet, Aalborg Teater (Aalborg Teater og Folketeatret)

Af Christian Skovgaard Hansen

Stine Pilgaard udgav i 2020 romanen ”Meter i sekundet”, og filmen bygget over bogen havde premiere i 2023. Handlingen i Meter i sekundet udspiller sig i og omkring Velling – en lille flække ved den jyske vestkyst. Hun er først i 30’erne, og livet i byen med sød kæreste, dejlig lejlighed og nyfødt baby, men pludselig vendes det hele på hovedet, da han har fået job som højskolelærer i Velling. Hun har en kærlighed til ord, og spørgsmålet er, om og i så fald hvordan det kan passe med de mere ordknappe vestjyder.

Handlingen bindes sammen med en række sangtekster – på kendte melodier – og nyopfundne læserbreve, ligesom vi følger hendes forsøg på at få kørekort. Herudover møder vi hotelejeren, tv-værten Anders Agger, dagplejemoderen, højskoleforstanderen, eleverne på højskolen og resten af byens personer. Mon hun vil finde sig til rette i byen? Og vil hun og landsbyen finde hinanden?

Aalborg Teater har nu i samarbejde med Folketeatret kastet sig over at dramatisere romanen. Romanen består af en række korte kapitler suppleret af sangene og læserbrevene, og den form har Jens Christian Lauenstein Led bevaret i sin dramatisering, som let og hurtigt iscenesættes af Jens August Wille. På et par timer kommer vi musikalsk med på det komprimerede højskoleophold fra opholdets start til slut.

Sara Fanta Traores hovedperson er fortællingens omdrejningspunkt, der på en og samme tid er underspillet, når hun prøver at falde ind i landsbyen, men også mere markant og skarp i besvarelsen af læserbrevene. Hun giver lidt kant, når hun roder lidt op i landsbyens stille liv. Hun har et godt samspil med kæresten Rasmus nænsomt og elskeligt spillet af William Halken.

Resten af skuespillerholdet springer ind og ud af resten af fortællingens persongalleri, hvilket sker gnidningsfrit og troværdigt. Marie Knudsen Fogh er formidabel som den lettere firkantede, men alligevel lune ejer af Skjern Hotel. Patrick A. Hansens portræt af Anders Agger rammes med præcision.

Handlingen bindes sammen fra start til slut med musikken, der under ledelse af kapelmester Jakob Lindbirk velspillende ledsager fortællingen. Det er her, at forestillingens sjæl og hjerte er. Sammen med de fire valgte sange, som vi synger fælles med holdet, bliver publikum en integreret del af både landsbyen og højskoleholdet.

Katrine Gjerding har skabt en smuk og enkel scenografi bestående af en lysskive og et par vindblæste træer. Herudover skabes fortællingen af flytbare rekvisitter, som hurtigt kan flyttes ind og ud. Det er effektivt, og vi er aldrig i tvivl om, hvor vi er henne i fortællingen, men det gør også, at det hele bliver lidt flyvsk, ligesom fortællingens børn ikke er løst helt elegant.

Fortællingens scener er mange, og det gør også, at der ikke er meget plads til hver enkelt af dem. Selvom vi hele tiden er med, så er det ligesom om, at der alligevel mangler noget. Meget af fortællingen i teaterversionen af Meter i sekundet bliver derfor lidt for let. Meget antydes, men kun lidt følges rigtigt til dørs, så vi faktisk går ud af salen med andet end morskab, ligesom det store højskolefællesskab lidt mangler. Følelserne er med, men dramatiseringen bliver samtidig lidt forudsigelig og til tider lidt for let. ”Vi vil i Velling” – man hvad vil vi? Og hvad vil denne version af Meter i sekundet?

Meter i sekundet er en feel good-forestilling, der sætter fokus på, hvordan vi møder andre mennesker, om kulturforskelle og om kærlighed – både til ord, men i lige så høj grad til familien og omverdenen. Det fokus har man fået med fra bogen til scenen, ligesom det musikalske fungerer ganske med både fællessang og et velspillende lille orkester. Men herudover mangler forestillingen lidt mere sammenhæng og ikke mindst dybde for at blive rigtig vellykket.

Aalborg Teater og Folketeatret

Aalborg Teater, Store Scene, Jernbanegade 11, 9000 Aalborg

Spilleperiode: 10. maj-14. juni 2025

Forestillingen spiller på Folketeatret og rundt i landet i foråret 2026 med en ny instruktør og et nyt skuespillerhold

Set den 20. maj 2025

Fotos: Morten Rygaard

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

Medvirkende: Sara Fanta Traore, Camilla Gjelstrup, Marie Knudsen Fogh, Ida Mia Appel, Marta Holm, Steffen Berenthz Eriksen, Patrick A. Hansen og William Halken

Forfatter: Stine Pilgaard

Koncept og manuskonsulent: Anastasia Nørlund

Dramatisering: Jens Christian Lauenstein Led

Instruktør: Jens August Wille

Scenograf: Katrine Gjerding

Lysdesigner: Suni Joensen

Lyddesigner: Kristian Berg

Kapelmester: Jakob Lindbirk

Varighed: Ca. 2 timer og 20 minutter inkl. pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *