Anmeldelse: På loftet sidder krisen, Café Liva

Anmeldelse: På loftet sidder krisen, Café Liva

Af Christian Skovgaard Hansen

Julecabaretten har også i år fundet vej til Café Liva i Nyhavn, og cabaretten har i i år fået titlen På loftet sidder krisen. Der er nu ingen krise i julecabaretten, der igen i år holder et højt niveau, hvor der er nok af det meste.

Teatrets leder Jacob Morild står i år bag teksterne og iscenesættelsen, og han lykkedes ganske glimrende med begge dele. Han står som vanligt også på scenen, som han i år må dele med Karsten Jansfort og musikerne Morten Wedendahl og Thomas Pakula.

Studentersangerne har sine problemer med at få leveret deres skønsang. Først får vi de ordblinde sangere, som morsomt vrøvler sig gennem det meste af alfabetet, hvor ”N” naturligvis nu betyder ”rødkål med dild”! Bedre går det ikke sangerne fra PostNord, som ikke rigtig kommer ud til tiden. Bedst er dog den enlige sanger fra Dansk Astma- og Allergiforbund, som får en kort optræden, da der er noget i luften…

Teksterne er for størstedelen skarpe og bidende satiriske og komiske, hvor ingen kan vide sig sikre for at få et svirp. Både krisetankerne, krænkelsesparatheden, FE-sagen, Samsam-sagen, naturen og klimaet, Koran-loven og SVM-regeringen – både dens politiske sager, men i særdeleshed også dens personsager – flettes ind, og ingen kan vide sig sikre, når ”Hans Engell” viser sig. Teksterne tager også højde for det højaktuelle politiske miljø, hvor krigen mellem Palæstina og Israel meget adresseres, når det pointeres, at vores børn ligger trygt og sover, mens børn til gengæld bliver skudt i Betlehem!

Trods alt det ovennævnte fylder den politiske satire samlet set mindre i år, hvilket er lidt synd, da Morilds tekster netop plejer at være bidende skarpe, hvilket også er tilfældet i år. Det opvejes dog af en række absurde, gennemgakkede og komiske numre, som for størstedelens vedkommende sidder lige i skabet, og alle numrene er gennemmusikalske. Jacob Morilds fandenivoldskhed suppleres fantastisk af Karsten Jansforts mere nænsomme og næsten stille væsen. Dermed er det ikke sagt, at de to ikke kan slå sig løs – både hver for sig og sammen. Gudskelov for det!

Jacob Morilds præst leverer i sin prædiken en spids kommentar til den seneste tids politiske (møg)sager, ligesom hans højtlæsning af klassikeren ”Peters jul” får et twist, hvor verden er af lave.

Karsten Jansfort brillierer som schlagersangeren Hansi, der på pisterne forelsker sig i en ”den smukkeste ged i Tyrol”, som desværre viser sig at være af et andet køn end først antaget. Det er velsunget og ganske absurd. Han er også god som intervieweren, der udfritter Gud om, hvorvidt han egentlig har været et ”ideelt forbillede” eller ej.

Sammen leverer de en ganske morsom fuldemandssketch, hvor klimaet og landbrugets rolle i forhold til iltsvindet i de ganske fjorde og have behandles, og hvor vi får en noget anderledes fortolkning af, hvorfor det går så galt, som det gør. De giver også Koran-loven en hvas kommentar, hvor det jo hverken er Koranen eller afbrændingsmidlet som sådan, der er problemet; det er sammensætningen! Til gengæld er deres ”Gavepatruljen” egentlig morsom nok, men den bliver lidt for lang i spyttet, så den mister lidt af de øvrige numres tempo og satiriske bid.

Ligesom tidligere år er cabaretten også gennemmusikalsk. Musikerne Morten Wedendahl og Thomas Pakula sørger for det perfekte musikalske akkompagnement, og ligesom de også kan synge og supplere Morild og Jansfort, viser de to sidstnævnte, at de – næsten da! – også kan spille musik. Thomas Pakula har også sammensat et glimrende potpourri af julesange, der får nyt liv af ”Brødrene Møller” til The Mills Brothers melodier.

Cabaretten afsluttes med den næsten poetiske ”Nu går verden gennem Nyhavn”, hvor Morild stiller skarpt på julen for ikke kun os selv, men også for dem, der ikke har det helt så godt som os. Vi sendes derfor hjem med noget at tænke over.

Kig derfor trygt forbi Café Liva og oplev årets julecabaret, På loftet sidder krisen, som for størstedelen er skarp satire og crazykomik. Der er tempo, som kun dykker i et enkelt nummer eller to, der bliver lidt vel lange, over årets cabaret, og de fem kvarters varighed flyver afsted. Vi kunne sagtens klare lidt mere af den rigtig kradse satire – og med verdenen af i dag er der nok emner at tage af… Men vent ikke for længe med at købe billet – de sælges hurtigt!

Café Liva, Liva 2, Nyhavn 26, 1051 København K

Spilleperiode: 18. november-22. december 2023

Set den 20. november 2023

Fotos: Café Liva

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

http://www.cafeliva.dk/aktuel-forestilling

Medvirkende: Jacob Morild, Karsten Jansfort, Morten Wedendahl og Thomas Pakula

Tekst og instruktion: Jacob Morild

Musik: Buddy Kaye & Jules Loman, Morten Wedendahl, Ole Fick, Thomas Pakula, Emil Horneman og Diverse

Scenografi: Randi Jørgensen

Lysdesign: Kenneth Kreutzfeldt

Lyddesign: Jesper Frendø

Varighed: Ca. 1 time og 15 minutter uden pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *