Anmeldelse: Rødderne i hjørnehuset, Det Kongelige Teater

Anmeldelse: Rødderne i hjørnehuset, Det Kongelige Teater

Af Christian Skovgaard Hansen

Ole Lund Kirkegaard døde som kun 38 årig i 1979. Men inden da havde han skrevet en række fantastiske børnebøger, som blev udgivet med hans egne skægge og naivistiske illustrationer. Selvom det er 44 år siden, så har hans fortællinger og underfundige figurer vist at være langtidsholdbare, så de stadig lever i dag, og både de fleste børn, unge og voksne kender dem i dag.

Med det udgangspunkt har skuespiller Stine Schrøder Jensen skabt en underholdende og charmerende familieforestilling, der har noget til både hjerte og hjerne. Jensen har taget udgangspunkt i fortællingerne ”Frode – og alle de andre rødder”, ”Otto er et næsehorn”, ”Orla Frøsnapper”, ”Gummi-Tarzan” og ”Hodja fra Pjort”. Førstnævnte fortælling har også lagt navn delvist navn til forestillingen, da Frode netop bor i Hjørnehuset. Historierne er nok sammenflettet, men vi kan stadig genkende alle Kirkegaards originalforlæg, så det både bliver en hyldest til hans univers, men også sin helt egen fortælling.

Hun har ud fra disse forlæg skrevet en sammenhængende fortælling, hvor universerne og figurerne møder hinanden på kryds og på tværs. Kirkegaards univers er skønt, da det er er tilpas skævt, og det viser os (og særligt os voksne!), at vi ikke må glemme legen og fantasien. Samtidig viser det os, at der altid er en løsning på problemet, selvom vejen dertil ikke altid er helt lige, og så er det ofte børnene, der er de mest kløgtige! Nogen gange skal man følge sit hjerte og sin indskydelse uden, at man partout har fastlagt en vej fra start.

Dette indfanger Jensen glimrende. Hun iscenesætter også selv forestilling, hvor det skæve og legende kommer med, så forestillingen fanger både børn og voksne, og børnene var fanget af forestillingen denne eftermiddag. Fantastisk!

I hjørnehuset bor Topper, der har fundet en magisk blyant, så han på det gule tapet får tegnet et næsehorn, der vækkes til live, og Topper og hans ven Viggo får nu deres hyr med at fodre næsehornet og få det ned fra 2. sal! Hodjas far køber den nu lukkede café i stuen af huset, og han vil åbne sit skrædderi, som han mener, at Hodja en dag skal overtage – hvilket Hodja fra Pjort ikke er helt enig i. Ivans far forsøger at få gjort en rigtig dreng ud af Ivan, selvom Ivan – Gummi-Tarzan – har sine egne drømme. Samtidig prøver Sille at vinde Toppers opmærksomhed, bøllen Orla Frøsnapper driller både Hodja og Ivan, og Hr. Holm og Fru Flora finder hinanden i hjørnehuset.

Hele skuespillerholdet leverer fine præstationer. Figurerne vækkes morsomt til live, og der er plads til både de sjove momenter, men også de mere eftertænksomme og stille øjeblikke. Børneportrætterne bliver troværdige. Hele holdet – Anders Budde Christensen, Rikke Bilde, Maria Winther Nørgaard, Joen Højerslev, Signe Thielsen, Wahid Sui, Troels Thorsen, Tilde Maja Fredriksen og Eivind Øverland – fortjener derfor store roser.

Den skønne og ikke mindst skæve scenografi, hvor hjørnehuset er i centrum, er skabt af Gjermund Andresen, som også står for de fine kostumer. Hjørnehuset udfordrer og pirrer vores fantasi fra alle sider, når det drejer rundt, og der åbenbares den næste etage. Det eneste minus er, at scenografien virker lidt vel lille til den relativt bredde scene, så der til tider bliver lidt for meget luft i siderne.

Laus Høybye har skrevet en stemningsfuld musik til forestillingen, og den ledsages af en fin samling sange, som også har noget på hjerte.

Rødderne i hjørnehuset er en underholdende og klog familieforestilling, hvor både børn og voksne er underholdt og får noget livsklog visdom med hjem. Stine Schrøder Jensen har skrevet en begavet forestilling, som har respekt for og hylder Ole Lund Kirkegaards fantastiske univers.

Det Kongelige Teater, Skuespilhuset, Store Scene, Sankt Annæ Plads 36, 1250 København K

Spilleperiode: 18. november-30. december 2023

Set den 18. november 2023

Fotos: Emilia Therese

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

https://kglteater.dk/det-sker/sason-20232024/skuespil/rodderne-i-hjornehuset

Medvirkende: Anders Budde Christensen, Rikke Bilde, Maria Winther Nørgaard, Joen Højerslev, Signe Thielsen, Wahid Sui, Troels Thorsen, Tilde Maja Fredriksen og Eivind Øverland

Forfatter: Ole Lund Kirkegaard

Iscenesættelse og manuskript: Stine Schrøder Jensen

Musik og sangtekster: Laus Høybye

Musiker og producer: Rene Damsbak

Scenografi og kostumedesign: Gjermund Andresen

Koreografi: Charlotte Munksø

Lysdesign: Sonja Lea

Lyddesign: David Andreas Hjerting

Musikalsk ansvarlig: Jakob Lindbirk

Varighed: Ca. 2 timer og 5 minutter inkl. pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

One thought on “Anmeldelse: Rødderne i hjørnehuset, Det Kongelige Teater

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *