Anmeldelse: Pippi Langstrømpe, Aalborg Teater

Anmeldelse: Pippi Langstrømpe, Aalborg Teater

Af Christian Skovgaard Hansen

Pippilotta Viktualia Rullegardinia Krusemynta Efraimsdatter Langstrømpe – eller bare Pippi Langstrømpe! Aalborg Teater har som årets familieforestilling kastet sig over Astrid Lindgrens fortællinger om den mærkværdige og usædvanlige pige Pippi Langstrømpe, der er bumstærk, og som kan klare det hele.

Pippi Langstrømpe kommer til Villa Villekulla sammen med aben Hr. Nilsson og hesten, og hun flytter ind og kan naturligvis klare sig selv. Der er ingen voksne til at tage sig af hende, da moren er død og faren er et eller andet sted på de syv verdenshave. Ved siden af villaen bor søskendeparret Tommy og Annika, der er artige og gør, som deres forældre siger. De tre udvikler et venskab, ligesom de tager Pippi med i skolen.

Frøken Prysselius kan naturligvis ikke acceptere, at Pippi lever så meget anderledes, så hun prøver – sammen med de to nogenlunde kække politibetjente – at få Pippi sendt på børnehjem. Det lykkedes heldigvis ikke, og til slut møder vi også Pippis far.

Dramatiker Jonna Nordenskjöld har sammensat en genkendelig og let fortælling om Pippi. Hun har sammensat en række korte nedslag fra Pippi-historierne, og som samlet historie fungerer det fint. Historien i sig selv og dens moraler er et nødvendigt holdepunkt.

Tamara Sonja Aijamathiesens iscenesættelse kan desværre ikke klare det hele. I iscenesættelsen er der skruet helt op for effekterne, hvilket gør, at spillestilen bliver overgearet og sine stedet næsten tåkrummende. Det hele er samtidig tilsat et lige så overgearet lydunivers. Det gør også, at forestillingen bliver unødig hektisk, så vi aldrig rigtig lærer noget af hverken Pippi, historien eller de underliggende moraler.

Det gør desværre også, at ikke alt i historien fanger børnene – i hvert fald ikke denne eftermiddag. Aldersgrænsen er sat fra 4 år og op, og spørgsmålet er, om den måske er lidt for lavt sat. Uanset hvad er der en uro i salen, som om at børnene i publikummet ikke fanger de fine pointer og i stedet tager det overgearede til sig.

Hvad der til gengæld går godt og lykkedes fint er skuespillet, der fungerer ganske fint, trods iscenesættelsen. Ida Mia Appel med de klassiske røde, strittende fletninger ligner den klassiske Pippi, som vi kender. Hun har samtidig den rette kækhed og vildskab, men også nysgerrighed og ligefremhed.

Der er kommet lidt mere kærkomment liv i Tommy og Annika spillet livligt af henholdsvis Patrick A. Hansen og Lærke Erhard Huniche. Resten af holdet bestående af Jørgen W. Larsen, Amanda Bøgestrøm Isaksen, Steffen Berenthz Eriksen og Østen Borre Simonsen leverer også gode præstationer, hvor de to sidstnævnte er nærmest kære som henholdsvis en forstørret version af hesten og af Hr. Nilsson.

Allerbedst er Ditte Marie Walter Tygesens scenografi og kostumer, der ligner det kendte univers fra Lindgrens bøger. Scenografien er legende, farverig og morsom, suppleret af en række endimensionelle og forstørrede, men lige så farverige og velvalgte rekvisitter. Villa Villekulla er et stort hus sat på drejescenen, så vi både kan følge med ude- og indefra. Kostumerne er lige så farverige og skabt i samme genkendelige stil.

Tag på Aalborg Teater – og gerne sammen med ungerne – og se Pippi Langstrømpe. Men gør det for det fine skuespil og den morsomme og flotte scenografi, der næsten er turen værd i sig selv sig. Denne version af de eventyrlige historier om Pippi kommer derfor ikke helt i mål. Den kan forhåbentlig vække børnene og deres forældres interesse for Lindgrens historier, som stadig holder. Men det kan måske enten hjælpe på forhånd at læse lidt af Lindgrens historier – eller også at vække publikums interesse for at gå hjem og læse dem.

Aalborg Teater, Store Scene, Jernbanegade 11, 9000 Aalborg

Spilleperiode: 15. februar-29. marts 2025

Set den 1. marts 2025

Fotos: Rumle Skafte

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

Medvirkende: Ida Mia Appel, Patrick A. Hansen, Lærke Erhard Huniche, Jørgen W. Larsen, Amanda Bøgestrøm Isaksen, Steffen Berenthz Eriksen og Østen Borre Simonsen

Forfatter: Astrid Lindgren

Dramatisering: Jonna Nordenskjöld

Oversættelse: Jens Christian Lauenstein Led

Bearbejdning og instruktion: Tamara Sonja Aijamathiesen

Scenografi og kostumer: Ditte Marie Walter Tygesen

Lysdesign: Kasper Daugbjerg

Lyddesign: Mads Stagis

Varighed: Ca. 1 time og 15 minutter uden pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *