Anmeldelse (re-anmeldelse): Den glade enke 2.0, Det Kongelige Teater

Anmeldelse (re-anmeldelse): Den glade enke 2.0, Det Kongelige Teater

Af Kristina McClelland Jacobsen

Lyset dæmpes, dirigenten indtræder sin position og bag det store røde tæppe afsløres en stor rund diskokugle – festen er i gang! Vi er nemlig inviteret til stor premiere på Zetas teater, når dørene åbnes til repremieren af Den glade enke 2.0 på Store Scene i Operaen. Du kan læse vores anmeldelse fra premieren i 2021 her.

Denne aften er helt speciel, da står på den særlige udgave og fortolkning af Franz Lehárs operette ”Den glade enke” – men denne gang i udgave 2.0. Musikken er nemlig det samme, men fortællingen er blevet moderniseret og fordansket af Adam Price og Kasper Holten.

Tiden med ekstravagante ambassadefester fra originalen er forbi. I stedet er vi nu på et skrantende teater i nutidens Danmark. Teksten af Adam Price har nemlig givet operetten en ny tekstlig overhaling, mens den oprindelige tekst er trådt i baggrunden. Da fortællingen starter har teaterdirektør Zeta netop haft premiere på ”Den glade enke”. Forestillingen bliver dog langt fra en succes. Det er et problem, da teateret i forvejen kæmper med økonomien, som styres af djøf’eren Britta Nielsen (et navn som man ikke ligefrem forbinder med god økonomi…).

Zeta ser dog en mulig redning i form af et sponsorat fra den tidligere dansepige på teatret Hanna Glawari, som fornyeligt er blevet enke efter den rige jyske svinebaron, Svendsen. For at charmere sig til pengene vil han have teatrets førsteelsker, Danilo, til at forføre hende. Men Danilo har travlt med sit eget projekt – han medvirker nemlig i realityprogrammet ”Gift ved første knald!”

Zeta er langt fra den eneste kulturelle aktør med blik for den ”glade” enkes, Hannas, formue. Enken inviterer hele kultureliten til fest på sin grisefarm i Jylland for at se, hvor langt de egentlig vil gå for hendes penge. Samtidig har Zeta forsøgt at leje teatret ud til et realityshow for at tjene nogle penge, men heller ikke dette går helt efter planen.

Forestillingen er stadig lige så relevant, som da den havde premiere i 2021. Dette kom især til udtryk, da der blev grint lige så meget, som den gang. Adam Price og Kasper Holten har lavet en gennemført nyskabelse af den oprindelige forestilling, som forholder sig kritisk, men humoristisk til nutidens Danmark. Gennem forestillingen er der flere lidt spydige, men også satiriske kommentarer til samtiden. Blot den jyske svinefarm i sig selv bliver et stort symbol på svinestreger, som foregår i dag. Forestillingen formår også at kommentere på mange andre samfundstemaer såsom forskellige former for diversitet, kulturkriser, reality og ikke mindst djøf’erne. Spørgsmålet er om de prøvet at omfavne lidt for mange forskellige samfundstemaer. Alligevel formår de at fremstille det på en måde, hvor man bliver lidt overrasket og får et lille grin, når der kommer endnu et stort tema. Selvom forestillingen stadig er relevant, må man også sige, at meget er sket i Danmark siden 2021.

Morten Staugaard indtager rollen som Zeta med autoritet og erfaring, som kan mærkes, da han både er uddannet skuespiller og sanger. I rollen som Hanna Glawari får Sine Bundgaard lov til at udfolde sig musikalsk, hvilket Dénise Beck også fik i rollen som Valencienne. Begge sang fornemt. Anders Kampmann gør det også godt, som Danilo. Han leverer både vokalt og skuespilmæssigt en fornøjelse. Lise Baastrup er – som altid – en fornøjelse at se på scenen. Hun er klart et centrum i fortællingens underholdning. Baastrup formår at nuancere Britta Nielsens karakter og give liv til både hendes benhårde økonomiske overblik og hendes djøf’ede handlekraft. Måske er djøf’eren i virkeligheden er den sande frelser?

Operetten som genre er traditionelt en lettere forestilling med sang, tale og dans – og i denne opsætning er det især talen, som kan byde på nogle udfordringer. Musikalsk står det til gengæld stærkt.

Det Kongelige Kapel, under ledelse af dirigent Keren Kagarlitsky, puster liv og energi i Franz Lehárs fortryllende musik. Sammen med Det Kongelige Operakor er de i topform denne aften og leverer en musikalsk oplevelse, der løfter hele forestillingen. En række velfungerende biroller, særligt danserne og det veloplagte operakor bidrager til en forestilling med både kant og musikalitet.

Forestillingen udspiller sig i den fantasifulde scenografi af Steffen Aarfings, hvor meget af handlingen foregår i en stor diskokugle. De mange rum gør det underholdende, da man kan følge med bag kulissen, når handlingen udfolder sig. Da den anden halvdel af diskokuglen ruller frem, er der dog tale om noget helt andet. Alt er dog ikke kun fest og farver, når de når frem til Hannas grisefarm, hvor bånd ruller med slagtede svin. Måske et symbol på de ofre, der må bringes i jagten på penge, magt eller succes inden for kultur- og underholdningsverdenen. Eller en kommentar til kapitalismens konsekvenser, som hvordan alt, og selv også kulturen, blot gøres til en vare i en kynisk virkelighed.

Der er ligeledes tænkt nøje over kostumedesignet af Ida Marie Ellekilde, som bidrager til de mange symboler og de kritiske samfundskommentarer.

Adam Price og Kasper Holten har med Den glade enke 2.0 skabt en humoristisk og skarpt satirisk forestilling, der rammer samtidens store temaer. Forestillingen lykkes i høj grad og er velbalanceret mellem underholdning og refleksion. Nåede du derfor ikke at se forestillingen for et par år siden, så skynd dig ind med din familie og venner under armen og se en sjov og underholdende forestilling, som også giver noget til eftertanke.

Det Kongelige Teater og Bergen Nasjonale Opera

Det Kongelige Teater, Operaen, Store Scene, Ekvipagemestervej 10, 1438 København K

Spilleperiode: 12. april-7. juni 2025

Set den 12. april 2025

Fotos: Miklos Szabo

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

https://kglteater.dk/det-sker/sason-20242025/opera/den-glade-enke-2.0

Medvirkende: Morten Staugaard, Lisa Baastrup, Anders Kampmann, Sine Bundgaard, Dénise Beck, Gert-Henning-Jensen, Bente Eskesen, Michael Kristensen, Frederik Rolin, Torleif Steinstø, Mathias Hedegaard og Joy Anna Hall

Kor: Det Kongelige Operakor

Orkester: Det Kongelige Kapel

Iscenesættelse: Kasper Holten

Genopsætningsinstruktør: Line Kromann

Bearbejdelse: Adam Price og Kasper Holten

Sangtekster og dialog: Adam Price

Dirigent: Keren Kagarlitsky

Scenograf: Steffen Aarfing

Kostumedesign: Ida Marie Ellekilde

Koreograf: Signe Fabricius

Lysdesign: Ulrik Gad

Videodesign: Luke Halls

Varighed: Ca. 2 timer og 30 minutter inkl. pause

Operetten synges på dansk med engelske overtekster

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *