Anmeldelse (re-anmeldelse): Don Quixote, Det Kongelige Teater

Af Ida Spedtsberg
Hvis du er typen, der har en ballet-bucket liste, og du endnu ikke har fået krydset klassikeren Don Quixote af, så har du nu igen chancen på Gamle Scene. Klassikeren, efter Cervantes roman, er nemlig tilbage med alt, hvad den kan trække af festfyrværkeri, bravour-numre og skønne karakterer. Vil du gerne drages ned i en strøm af klap, knitrende kastagnetter og susende løft og for en stund glemme leverpostejsmader og orange præsidenter? Så giver jeg dig her en fremragende undskyldning.
Opsætningen er en genopsætning fra 2022 (læs vores anmeldelse fra dengang her), men historien kan trækkes helt tilbage til starten af 1600-tallet. I ballettens verden er det unge forelskede par, Kitri og Basil, centrale for fortællingen. En klassisk kærlighedshistorie, hvor de ikke må få hinanden, men gennem snu tricks, en flugt til den lokale Roma-lejr og lidt indblanding fra forvirrede, men bundreelle Don Quixote og væbneren Sancho Panza, ender parret alligevel lykkeligt sammen. Selve historien om Don Quixote er dermed ikke det, der fylder mest i balletten.

I front til premieren var solodanserne Wilma Giglio og Jonathan Chmelensky. Giglio leverede en munter, lettere koket Kitri med legs for days. På scenen kom hun godt i gennem ballettens mange (!) episke soli, for hendes teknik er stærk. Dog manglede jeg en smule mere kant, som Kitri normalt er kendt for. Chmelensky er omvendt født til rollen som Basil. Med legende arrogance leverede han spring efter spring og pirouette efter pirouette uden at et sekund at lette på charmen og karakterens letsind.
Også Stephanie Chen Gundorph og Ryan Tomash som det ekstra par i Don Quixote, Mercedes og Espada, havde en god aften. Gundorph dansede en ekstremt overskudsagtig Mercedes med ild i øjnene, trods sensualitet i armene og præcision i de flirtende developéer. Og Tomash’ you-can’t-touch-me-version af Espada tog overlegenheden lige til grænsen flankeret af flotte kappe-tricks og power.

Også Mathieu Rouaux som Don Quixote og Alexander Kølpin som Sancho Panza var en skøn duo. Rollerne er klart karakterroller, men så afhængig af samspillet med de andre på scenen. Og der leverede både Rouaux og Kølpin til et 12-tal. Jeg vil også gerne fremhæve Kitris to veninder, danset af Tomoka Kawazoe og Tara Scaufuss, der begge leverede varen med henholdsvis glasklar teknik og lynhurtig petit allegro.

Ergo, koreografien holder stadig, scenografi og kostumer af henholdsvis Steffen Aarfing og Annemarie Woods løfter produktionen, og danserne er i deres es.
Sidst vi anmeldte opsætningen, skrev vi: ”Publikum fik lov at opleve den accelererende energi, der nærmest blev til en konkurrence mellem de tre akter. Hver akt ville og kunne mere, og det hele kulminerede i et fejende festfyrværkeri af en finale i 3. akt.” Og det holder stadig. Don Quixote er for børn og voksne, der bare gerne vil gribes af stemningen og lade rytmen og trinnene rulle helt ind i blodet.
Det Kongelige Teater, Gamle Scene, Kongens Nytorv 9, 1050 København K
Spilleperiode: 15. marts-11. april 2025
Set den 15. marts 2025
Fotos: Henrik Stenberg
Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:
https://kglteater.dk/det-sker/sason-20242025/ballet/don-quixote
Medvirkende: Mathieu Rouaux, Alexander Kølpin, Wilma Giglio, Jonathan Chmelensky, Tomoka Kawazoe, Vitor de Menezes, Tara Schaufuss, Guilherme de Menezes, Lorien Ramo Ruiz, Ryan Tomash, Stephanie Chen Gundorph, Morten Eggert m.fl. (denne aften – forskellige casts)
Koreografi: Marius Petipa, Mikhail Baryshnikov og Nikolaj Hübbe
Musik: Ludwig Minkus
Scenografi: Steffen Aarfing
Kostumer: Annemarie Woods
Lysdesign: Lee Curran
Iscenesættelse: Nikolaj Hübbe med Maria Bernholdt, James Clark, Sorella Englund, Rose Gad, Ann Kolvig (børn), Kizzy Matiakis, Fernando Mora og Claire Still
Dirigent: Matthew Rowe
Varighed: Ca. 2 timer og 40 minutter inkl. to pauser
Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod
Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod