Anmeldelse: Ryg, Baltoppen (Café Liva)

Anmeldelse: Ryg, Baltoppen (Café Liva)

Af Daniel Lassen

I 2013 lavede Bodil Jørgensen i samarbejde med Café Liva i Nyhavn, en kabaret over Lulu Zieglers værker, ”Den sidste turist”, som blev et kæmpe hit, både hos anmeldere såvel som publikum. Nu er hun så sammen med pianist Bjarne Sahl tilbage med en kabaret om den store danske teater-, revy- og filmmand Jørgen Ryg. 

Det eneste spørgsmål er så, kan hun sammen med manuskriftet leverer den samme høje standart i denne kabaret som i den forrige? Og det vil jeg som stor beundrer af både Jørgen Ryg og Lulu Zieglers mene, at hun kan.

Vi får de elskede klassiske monologer og sange, som Jørgen Ryg igennem tiden har lavet, og fået stor succes med, med! Vi får både serveret ”Pyt”, ”Enlig far” for ikke at forglemme ”Hvad skal vi med kvinder”, som Jørgen udødelig gjorde sammen med hans tro makker igennem mange år, Preben Kaas. Godt nok må det siges, at Bodil ikke just er den store sanger, men hun får alligevel i sammenspil med Bjarne Sahl, alle viserne op at ringe. Ikke mindst på grund af hendes betoning og indlevelse i viserne er helt utroligt smukt, og hun formår sågar at få både noget smukt, eftertænksomt, poetisk med, og får endda til tider ligefrem noget nyt ud af viserne.

Disse monologer og viser, blandes elegant sammen i forestillingens endelige rammefortælling, der omhandler en kvinde, der bestemt må siges at høre til samfundets svageste. Hun sidder for gud ved hvilken gang på sit stramværtshus, denne gang leder hun bare efter en mand, der har glemt sine briller. Manden får vi som sådan ikke præsenteret hvem er, ikke andet end at det er ham, der spiller på trompet. Og på ”magisk vis” bliver hun dog nærmest også selv til Jørgen Ryg, når hun tager brillerne på, og begynder prompte derfra med en af de gyldne monologer eller viser.

Der kan ikke herskes nogen former for tvivl om, at Bodil Jørgensen, er et af danske teater og films største kvinder i øjeblikket. Hun er her og der og alle vegne, og det er med stor forståelse, for Bodil leverer altid et tornede højt kvalitetsniveau, hvad enten det er på nogle af de danske scener, eller om det er på læderet, så formår hun at få det fulde potentiale ud af sine roller, og endda at få utrolig mange nuancer med i sit spil.

Så forestillingen RYG er på den måde måske ikke et decideret portræt af Jørgen Ryg, men til gengæld en forestilling, hvor vi får serveret alle de tekster, vi elsker Jørgen for. Det er en hyldest til Jørgen Rygs store virke i dansk teater, revy og film.

Måske vil flere unge mene at det lyder en kende gammeldags, og nok er forestillingen heller ikke tiltænkt den unge del af befolkningen, men jeg vil dog alligevel klart anbefale også de unge at se den, da teksterne simpelthen er som gennemført godt skrevet, at det bliver tidløst, og ja til tider nærmest helt aktuelt.

Det dejlige ved denne forestilling er også, at vi ikke ”bare” får husket os selv på, hvorfor vi elsker og husker Jørgen for så meget, men den får os i sandhed også til at huske hvorfor hele Danmark elsker Bodil Jørgensen så meget!      

Café Liva

Set i Baltoppen, Baltorpvej 20, 2750 Ballerup

Spilleperiode: 20. september-30. november 2019 (turné)

Set den 10. november 2019 i Baltoppen, Ballerup

Foto: Café Liva

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

http://www.cafeliva.dk/

Medvirkende: Bodil Jørgensen og Bjarne Sahl.

Pianist: Bjarne Sahl

Instruktør: Jacob Morild            

Varighed: Ca. 1 time og 40 min inkl. pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *