Anmeldelse: Skovens Dronning, Tivoli (Eventyrteatret)

Af Henriette Devantier
Tivoli summer af eventyr disse dage. Det traditionsrige, eventyrlige Eventyrteater havde denne lørdag eftermiddag premiere på deres nye familieforestilling Skovens Dronning, der spiller i Glassalen dette efterår.
Skovens Dronning er et eventyr fra den danske middelalder om den unge prinsesse, Magrethe, som senere bliver til Margrethe den 1. Margrethe løber hjemmefra for at undgå sin skæbne. I en magisk skov møder hun forskellige eventyrlige væsner i form af gnomer, sylfider, salamandere og nymfer, der repræsenterer henholdsvis jord, luft, ild og vand. De strides alle indbyrdes og har brug for Margrethes hjælp for at forene dem i kampen mod en ond og grusom magt djævlen Belzebub. Den unge prinsesse erkender undervejs, at man må tage sin skæbne på sig og gå forrest i kampen og samle folk. Som voksen bliver Margrethe Danmarks første kvindelige regent, og den regent, der formåede at samle alle Nordens forskellige folkeslag i et fællesskab i Kalmarunionen.

Eventyrteatret har siden 1992 forkælet det danske publikum med dybt professionelle og rørende familiemusicals. De spiller hvert år to professionelt opsatte musicals i Glassalen i Tivoli, hvor alle medvirkende er børn og unge i alderen 7-19 år. Endvidere besidder Eventyrteatret også dramaskole, hvor der undervises ca. 300 elever i teater- og musicalrelaterede fag. Herfra udspringer de udvalgte unge talenter, der optræder i Glassalen i de magiske og eventyrlige forestillinger.
Det kunstneriske niveau ligger endnu engang højt i produktionen af Skovens Dronning – både på og bag scenen. De unge mennesker på scenen er i den grad talentfulde, hvad der både gælder sang og skuespil. De er historiefortællere uden lige med hele pakken. Rollen som Margrethe den 1. var delt i to, så den henholdsvis blev spillet i en barne- og en voksenudgave. Særligt Margrethe som barn, spillet af Emma Grant-Rosendahl, var ganske fin og rammende.

Også Eva Paludan som nymfen Stilla, Orbit Schiøler som salamanderen Ignis og Iris Mealor som den lille grønne og godmodige djævel Tutivillus gik rent ind hos mig. Det var en sand fornøjelse at overvære, hvordan de bar og leverede fortællingen og musikken. Også scenografi af Kirsten Brink og kostumer af Christine Brincker ramte plet, og rummede både det middelalderlige liv samt det eventyrlige skovunivers.

Alle eventyrbørnene er dygtige historiefortællere, men de kan i den grad også synge. Musikken til Skovens Dronning er skabt af Christian Dahlberg, der endnu engang har skabt skønne melodier til Eventyrteatret. Musikken afspejlede fortællingens mange kontraster, der mundede ud i en bred pallette af numre, som Eventyrbørnene leverede til fulde.
Skovens Dronning skuffede mig desværre i dens fortælling af forfatter Gunvor Reynberg. Rammen var sat om Margrethe den 1. Og jeg kan tænke mig til, at den erfaring hun gjorde som barn, ved at samle skovens væsner til et samlet fællesskab, skulle lede til, at hun som voksen kunne samle Norden. Denne pointe gik dog desværre tabt i forestillingen. For mig var sammenhængen mellem Margrethe den 1. og skovens univers ikke til stede. Det kunne have været hvilken som helst pige, der oplevede denne overnaturlige skov. Forsøget på at få de to fortællinger til at smelte sammen haltede desværre en anelse. Dog gik forestillingens helt store pointe, at hvis vi står sammen, kan vi overvinde alt, rent ind hos mig, og denne opløftede fortællingen. Men det ærgrede mig, at den historiske sammenkobling ikke faldt komplet i hak, da det før er lykkedes Eventyrteatret på fineste vis at sætte historiske musicals op. I og med at Skovens Dronning er sat i et historisk miljø, med fokus på en fiktiv fortælling, var der lidt for mange løse ender, der ikke blev samlet op på.

Jeg har efterhånden været så heldig at overvære en del af Eventyrteatrets seneste forestillinger. Og gang på gang bliver jeg imponeret over, hvordan de formår at fængsle hele deres publikum, der spænder lige fra de allermindste til den ældre generation. Eventyrteatret besidder et stort element af tradition, der videreføres gennem flere generationer. Særligt imponeret er jeg over, hvordan de mange børn blandt publikum gang på gang sidder tryllebundet af Eventyrteatrets forholdsvis komplekse fortællinger. Jeg får en trang til at sammenligne Eventyrteatrets bedrifter med H.C. Andersens eventyr. På samme måde som eventyrene både talte til barnet og den voksne, rammer Eventyrteatrets plet, idet deres forestillinger besidder et dobbeltlag, der både taler til de yngste som de ældste.
Eventyrteatrets forestillinger er og bliver magiske, og det gælder også Skovens Dronning. Børnene på scenen er hvinende dygtige – til tider i en sådan grad at man slet ikke kan forstå det.
Skovens Dronning er den perfekte teateroplevelse for hele familien – måske i efterårsferien, som venter lige rundt om hjørnet.
Eventyrteatret
Tivoli, Glassalen, Vesterbrogade 3 1630 København V
Spilleperiode: 5. oktober – 20. oktober 2019
Set den 5. oktober 2019
Fotos: Ole Mortensen
Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:
https://www.tivoli.dk/da/kultur+og+program/teater/2019/skovens+dronning
eller
https://www.eventyrteatret.dk/forestillinger/skovens-dronning
Medvirkende: Emma Grant-Rosendahl, Eva Paludan, Orbit Schiøler, Iris Mealor, Mille Rosendahl, Ella Kring Henriksen, Julia Bircow, Sophia Bircow m.fl.
Forfatter: Gunvor Reynberg
Komponist: Christian Dahlberg
Instruktør: Bo Skødebjerg
Scenograf: Kirsten Brink
Kostumer: Christine Brincker
Koreograf: Henrik Lund
Varighed: Ca. 2 timer inklusiv én pause
Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod
Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod