Anmeldelse: SYREN HAWAII UNDULAT, Kolding Egnsteater

Anmeldelse: SYREN HAWAII UNDULAT, Kolding Egnsteater

Af Sanne Halkjær Hebsgaard

”I Danmark er der 1.155.991 personer over 65 år. Blandt personer over 65 er der 8.000 nye tilfælde af demens om året. Det vil sige 22 tilfælde om dagen.” Det er en del af de fakta, der står om demens i programmet til SYREN HAWAII UNDULAT. Det er hårdtslående fakta, og desværre sandheden. Og det betyder også, at der er utroligt mange pårørende til demens. Og hvordan skal man lige reagere, når ens kære bliver ramt af demens?

SYREN HAWAII UNDULAT handler kort sagt om Judy, der fortæller om det at være pårørende til en demensramt. Judys far har demens, og hun har svært ved at være tilpas med den viden om, at hendes far langsomt bliver taget fra hende. Judy fortæller livligt om sin barndomsminder sammen med sin far, og også om de svære stunder som hun har med sin far nu.

Judy spilles af Kimmie Liv Sennova, og hun er livlig og overbevisende i sin levering. De historier, hun fortæller, er utroligt gribende og nærværende. Og de spring hun laver undervejs i alder og sindstilstand, er fremført utroligt godt. Det er tydeligt at mærke, at Judy har det hårdt i den nye tilværelse, og hvor hårdt det også er for hende at tale om døden. Døden er for mange et svært emne, men emnet får Kimmie Liv Sennova taget hul på en utroligt fin og følsom måde. Eftersom det er en følsom forestilling, kommer publikum helt tæt på Judy, for hun åbner netop op for de svære og til tider skamfulde tanker. Den følsomhed, Kimmie Liv Sennova leverer disse tanker med, er dybtfølt og utroligt overbevisende.

Ud fra Sophie Villsens idé og koncept er forestillingen blevet til, og det er med god grund. På et tidspunkt i forestillingen siger Judy: ”Døden må være svær, for vi taler ikke om det.” Det er utroligt sigende om, hvordan utroligt mange har det med døden. Derfor synes jeg, at forestillingen falder på et tørt sted. Dét at tale om det kan hjælpe til at forstå. Og med Lin Melkanes manuskript bliver forestillingen afviklet utroligt godt. Det er virkeligt velskrevet, og det er som en tankestrøm, der sætter ord på alle de bekymringer, man kan have som pårørende til en dødelig syg.

Der er næsten ingen scenografi, men derimod en utroligt farverig dragkiste som kan flyttes rundt. Ellers er baggrunden bare sort. Judy er selv iklædt en ligeså farverig kjole som dragkisten. Det er en stor kontrast til baggrunden, og det gør et eller andet godt. Der skal nemlig ikke være fokus på en bombastisk scenografi i denne forestilling, men derimod Judys tanker og følelser.

I forestillingen bliver der gjort brug af en del forskellig lyssætning. Eftersom scenen næsten er helt tom, er lyset derfor med til at ændre stemningen i rummet, og skabe nye vinkler undervejs. Blandt andet bliver der flere gang afspillet en kvindestemme, der nærmest læser op fra en tekstbog om demens. Når denne lyd afspilles, så står Kimmie Liv Sennova i en positur, mens der er et stærkt spot på hende bagfra. Det er en fed måde at bruge lyset på, for hendes positur bliver en stærk silhuet, så publikum kan fokusere på den information om demens, der bliver ”læst” op.

Ud over lys er der også underlægningsmusik på en stor del af forestillingen. Det skaber en god ramme for forestillingen. Og til tider bryder Kimmie Liv Sennova ud i sang, og smelter sammen med musikken. Og hendes stemme omfavner i den grad publikum. Hun har en helt igennem fortryllende stemme. Den måde hun fremfører sangteksterne på, kommer helt tæt på, og understreger alt det Judy føler som pårørende.

SYREN HAWAII UNDULAT er en utroligt følsom men også vigtig forestilling. For vi kommer alle til at mærke døden på et tidspunkt, enten på tæt hold eller ude i periferien. I forestillingen er der plads til alle de gode minder, inden demensen slog til, men også den dårlige samvittighed der kan ramme som pårørende. Selvom det er et svært emne, formår Kolding Egnsteater at sætte lidt kulør på emnet og gøre det en my lettere at snakke om. Det er et vigtigt emne at berøre, og det bliver gjort utroligt fint i SYREN HAWAII UNDULAT.

Kolding Egnsteater, Fredericiagade 1, 6000 Kolding

Spilleperiode: 28. september-28. oktober 2021

Set den 29. september 2021

Fotos: Lars Horn

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

https://www.kolding-egnsteater.dk/forestillinger/syren-hawaii-undulat/

Medvirkende: Kimmie Liv Sennova

Idé og tekstinstruktør: Sophie Villsen

Manuskript: Lin Melkane

Instruktør: Kristoffer L. A. Pedersen

Dramaturg: Mette Kruse

Lysdesign: Morten Dorvin

Lyddesign: Bandet AZADEH

Varighed: Ca. 1 time og 30 minutter uden pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *