Anmeldelse: Tænk, hvis man havde en rejsegrammofon, Kulturstationen, Horsens (Teater Møllen i samarbejde med Teatret Gruppe 38, Carte Blanche og Teater 2 Tusind)

Af Sanne Halkjær Hebsgaard
Da jeg træder ind i P-Gym på Kulturstationen i Horsens, møder jeg tre utroligt venlige blikke. Skuespillerne Bodil Alling, Connie Tronbjerg og Peter Seligmann sidder midt i salen ved et bord og kigger på det publikum, der langsomt finder sig til rette på bænkene, der er stillet frem i dagens anledning. Allerede her er der skabt en kontakt skuespillerne og publikum imellem. Publikum sidder spændt og venter på, hvad de næste 40 minutter kommer til at byde på.

Tænk, hvis man havde en rejsegrammofon handler om en nysgerrig pige, Viola. Viola bor i en lille bitte landsby, hvor ingen rigtigt taler samme og alle synger alt for lavt i kirken om søndagen. Viola stiller mange spørgsmål, alt for mange ifølge de andre i den lille bitte landsby. Men Henry, og senere hen Madame Lyt, synes ikke, at hun stiller alt for mange spørgsmål.
Undervejs i denne historie kommer skuespillerne med en form for fortællerkommentarer. Dette er med til at give nogle humoristiske indslag i løbet af forestillingen. Nogle gange bliver der diskuteret, hvad der virkeligt er blevet sagt, og andre gange viser de nærmest situationen, som den har udspillet sig. Det er virkeligt gribende og en fed måde at få nogle udefra kommende input flettet ind i historien om Viola.

Baggrundslyden i denne forestillingen fylder umiddelbart ikke særligt meget, i hvert fald ikke i starten. Her er der en beroligende og stille rislen. Men som intensiteten stiger, bliver baggrundslyden et større og større virkemiddel i forbindelse med denne historiefortælling. Denne brug af musik er en kæmpe hjælp til at omslutte publikum og skabe et helt igennem fortryllende univers.
Selve scenografien af Sara Topsøe-Jensen er der ikke noget særligt over. Skuespillerne sidder blot ved et langt bord på hver deres skammel, og det er det. Men denne sparsomme scenografi gør, at publikum kun har fokus på selve historien. Jeg synes, at denne løsning er vildt god, og det er tydeligt, at den virker efter hensigten. Derudover har skuespillerne også meget få rekvisitter, hvilket er nogle få træklodser, et par enkelte pinde og lidt service. I takt med at denne lille bitte landsby bliver etableret i historien, bliver byggeklodserne taget frem og stillet op på bordet, så de hermed symboliserer den lille bitte by. Det er en virkelig god løsning, der er med til at give så meget fokus til denne fortælling som muligt.

Bodil Alling der har forfattet manuskriptet, har virkelig lavet et fint stykke arbejde. Forestillingen får virkelig en til at føle sig som et barn igen, og alle elementer i forestillingen fungerer bare helt vildt godt. Selve historien der bliver fortalt, er utroligt gribende og fantasifuld. Og det er virkelig en historie alle kan give sig hen til. Og salen er både fyldt med spændte børn, unge og voksne mennesker. Og det er helt forståeligt, for denne forestilling er helt igennem gribende for både børn og voksne. Skuespillerne formår at fange publikum med deres helt rolige og bløde stemmeføring. Når de fortæller denne historie om Viola, er det som om, at jeg bliver som barn igen, der får fortalt en helt igennem spændende og fortryllende godnathistorie.
Teater Møllen i samarbejde med Teatret Gruppe 38, Carte Blanche og Teater 2 Tusind
Kulturstationen, Komediehuset, Skolegade 7, 8700 Horsens
Spilleperiode: 26. september og 28. september 2019 på Teater Møllen
Spiller også Danmarksturné i perioden 18. januar-30. januar 2020
Set den 21. september 2019
Fotos: Søren Hasselgaard Skaanning
Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:
Medvirkende: Bodil Alling, Connie Tronbjerg og Peter Seligmann
Manuskript: Bodil Alling
Instruktør: Hans Rønne
Scenograf: Sara Topsøe-Jensen
Musik og lys: Søren Søndberg og Søren la Cour
Varighed: Ca. 40 minutter uden pause
Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod
Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod