Anmeldelse: Tine, Aalborg Teater (streaming)

Af Anne Sophie Parsons
Hele Danmark var inviteret med til den første digitale transmission af en teaterforestilling på to timer uden pause lørdag aften, da Aalborg Teater lagde rammerne til deres nye opsætning af Herman Bangs drama Tine; her udfolder ulykkelig kærlighed sig side om side med krigens ødelæggelser, som følelsesmæssig pendant.

Med nu to nedlukninger grundet corona-pandemiens vedvarende indvirkninger på kulturlivet, har teaterverdenen måtte kigge langt efter at få sæderne varmet af publikum her på det seneste – men som det velkendte udtryk lyder: ”Hvis bjerget ikke kan komme til Muhamed…”.Det har været med denne tilgang til at vise teaterforestillinger, at Aalborg Teater valgte at vise premieren af forestillingen Tine online til et digitalt publikum, som kunne tælles op i de tusinde, som det lille tikkende tal oppe i videoens hjørne indikerede. En flot præstation, når potentielle streaming-problemer overvejes, samt opgaven med at få en kunstform, der mest optimalt skal opleves i et direkte møde på de skrå brædder, gjorde sig gældende.
Herman Bangs roman Tine fra 1889 udgjorde materialet. Degnens datter Tine er pige i huset hos skovrideren på Als. Hun er veninde med fruen i huset – og hemmeligt forelsket i skovrideren selv. Men den skygge i livet er for intet at regne mod det, der kommer, da 1864-krigens alvor og grusomheder rammer det stille samfund på Als. Skovriderfruen og sønnen er bragt i sikkerhed og skovrideren må til fronten.

Med live-transmissionen in mente og intet åndende og levende publikum i salen, var castet stadig tilstedeværende på scenen og gav sjæl til romanens figurer; i rollen som Tine gjorde Line Nørholt en overbevisende og ligelig uskyldig, sympatisk figur, der har sine sjælfulde kvaler. Heroverfor var Thomas Kristian Bek som skovrideren Berg, der changerede mellem charmerende og direkte uempatisk i sin uafklarede vildfarelse i sit eget følelsesliv – om end følelserne aldrig helt kom til deres ret; men det kan måske skyldes formatet.
Det resterende ensemble i rollerne som både forældre, venner og veninder, fortrolige, soldater og præster i Tines omgangskreds i kraft af Annika Johannessen, Jørgen W. Larsen, Bolette Nørregaard Bang, Maria Henriksen, Østen Borre Simonsen, Marie Knudsen Fogh, Steffen Berenthz Eriksen, Marcus Gad Johansen, Ferdinand Falsen Hiis og Lars Topp Thomsen, bidrog alle skuespillere med fine præstationer, som underbyggede historiens fremadskridende handling.
Instruktør Runar Hodne havde iscenesat Herman Bangs tekst med mindre moderne twists i ledtog med sanger og sangskriver Lydmor. Til forestillingen var der blevet komponeret et stemningsfuldt og dystert elektronisk musiklandskab af musiker Lydmor, som legede med velafvejet musikalsk disharmoni, som effektfuld underlægningsmusik til krigens rædsler og kærlighedens forfald. I den nye opsætning havde Hodne igennem musik og kostumedesign foretaget en ligelig vægtning af Bangs kendte klassiske drama fra dansk kanon med nye opdaterede greb igennem de lydmæssige- og scenografiske sider, i forhold til den unge Tines liv og kvaler.

Kostumedesigner Maria Gyllenhoff lod fint valgte hvide gevandter blive mere og mere tilsølet og beskidte igennem forestillingens fortsatte visuelle dyk ned i krigens elendighed og kærlighedsrelationens ophør, mens scenografi og lysdesign af Ulrik Gad gav moderne vitalitet til en mere end 130 år gammel tekst. Lyddesign af Aske Bergenhammer Hoeg supplerede Lydmors mørke soniske univers med velafrundet finesse.
Mens vi skal have hatten af for Aalborg Teater for at kaste sig ud i det virtuelle streaming-format, er det også en platform, som har indvirkning på selve teaterforestillingernes DNA. Især er det umuligt at ignorere kameraføringens fokus på enkelte karakterer eller udvalgte reaktioner, som finder sted på ansigter, som unægtelig tilskriver en ”bestemt” vinkling på dramaet, idet at det udfolder sig foran ens øjne. Ville vores øjne i det virkelige scenerum være samme sted? Det er en opgave, som er umulig at løse i en afbalanceret tilgang til en kunstform, der bygger på kropslig nærvær, og som skal tages in mente, når man tænder for computeren og klikker sig ind på hjemmesiden.
Teaterstykket Tine var intenderet til at spille frem til den 27. februar på Aalborg Teater, hvilket jo desværre ikke kan lade sig gøre pt, men fingrene krydses for, at de forhåbentligt snart vil kunne opleves, som forestillingen var tiltænkt fra begyndelsen – nemlig foran et levende, fysisk tilstedeværende publikum.
Aalborg Teater, Store Scene, Jernbanegade 11, 9000 Aalborg
Set den 23. januar 2021 (streaming)
Fotos: Allan Toft
Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:
Medvirkende: Line Nørholt, Thomas Kristian Bek, Annika Johannessen, Jørgen W. Larsen, Bolette Nørregaard Bang, Maria Henriksen, Østen Borre Simonsen, Marie Knudsen Fogh, Steffen Berenthz Eriksen, Marcus Gad Johansen, Ferdinand Falsen Hiis og Lars Topp Thomsen
Forfatter: Herman Bang
Instruktør: Runar Hodne
Scenografi og lysdesign: Ulrik Gad
Kostumedesigner: Maria Gyllenhoff
Komponist: Lydmor/Jenny Rossander
Lyddesigner: Aske Bergenhammer Hoeg
Varighed: Ca. 2 timer uden pause
Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod
Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod