Anmeldelse: To hvide mænd, Mungo Park (Mungo Park Kolding, Team Teatret og Den Danske Scenekunstskole)
Af Sanne Halkjær Hebsgaard
To hvide mænd er en forestilling bestående af to individuelle stykker. Disse er skrevet af to 2. års studerende på Den Danske Scenekunstskole i Aarhus, William Lippert og Lin Melkane. De har på 3 måneder skabt hver deres forestilling, som i samarbejdet med Mungo Park Kolding, Team Teatret og Den Danske Scenekunstskole i Aarhus for første gang bliver vækket til live i en professionel produktion.
Den første forestilling går under navnet ”Gæld uden ansigt” og er skrevet af William Lippert. Her bliver publikum præsenteret for en dybt forgældet mand, som ihærdigt prøver at overtale en vagt til at overtaget sin gæld, og derefter dræbe ham. Og lige fra starten af er man klar over, at denne dybt forgældede mand er helt fra den. Han tænker kun på at komme af med sin gæld, også selvom det skal koste ham livet.
I ”Gæld uden ansigt” synes jeg især, at Frank Thiels præstation går rent ind. Han har en utroligt god og sigende mimik, som kan skifte på et splitsekund. Dette er til gengæld også en vigtig faktor i denne forestilling, da Frank Thiel under hele forestillingen sidder i en kasse, kun med højre arm fri. Men det bliver heldigvis ikke på noget tidspunkt kedeligt, at se på Frank Thiel der sidder i denne kasse, da der bliver brugt flere forskellige virkemidler til at pifte forestillingen op. Blandt andet står der en skærm bag Frank Thiel, hvor Stig Reggelsen Skjold ofte står bag. Denne skærm bliver lyst op i forskelligt lys og i forskellige rytmer, hvilket hjælper med at hæve intensiteten og gøre situationerne endnu mere dramatiske og til tider uhyggelige.
Dog synes jeg nogle gange, at selve historien falder lidt fra hinanden. Når Frank Thiel pludseligt begynder at tale i tåger om sin gæld, mens Stig Reggelsen Skjold står og ser uforstående til, synes jeg alligevel, at alt det Frank Thiel snakker om, forvirrer mig mere end det gavner. Her savner jeg derfor en smule mere sammenhæng.
Den anden forestilling er skrevet af Lin Melkane, og har navnet ”Hey Lin”. Her bliver publikum præsenteret for livet som skizofren. Dette bliver fremstillet på en humoristisk og tankevækkende måde, som jeg er helt vild med. I denne forestilling spiller både Frank Thiel og Stig Reggelsen Skjold på samme tid Lin, og afspejler på denne måde det skizofrene. De fuldender hinandens sætninger, skifter i humør, bliver uenige og fortæller hinanden hemmeligheder. Jeg bliver hurtigt opslugt af denne ide om, at de begge skal skildre den samme person.
I løbet af forestillingen går det op for mig, at selve scenografien er et ansigt, og at disse to Lin’er bevæger sig inde i Lins hoved, og dette er virkelig en god detalje. Og undervejs påfører Frank Thiel og Stig Reggelsen Skjold sig øjne som hovedbeklædning og sammen løfter låget til en sort kasse med en rødglitrende mund, fremsiger de i kor Lin Melkanes fortællerkommentarer, og det er for mig en ny og meget interessant måde at gøre dette på. Dette vækker latter i salen, men samtidigt også interesse fra enhver i salen.
Selvom der bliver sprunget i handlingen og i samtaleemnerne i ”Hey Lin”, så fungerer det super godt. Dette giver i godt billede af et tankemylder, uden at det bliver forvirrende for publikum at følge med i. Der står igen tvivl om, at jeg er dybt imponeret over, hvordan Lin Melkane har valgt at fremstille et skizofrent sind på en så fin og spændende måde.
To hvide mænd giver uden tvivl stof til eftertanke. Og selvom forestillingen består af to individuelle stykker, så passer de super fint sammen. De sætter nemlig begge to fokus på en masse emner, som er relevante lige nu og her. Både hvor langt vi egentligt vil gå for at få noget opfyldt og sorgen efter en nær persons dødsfald, bliver præsenteret i forestillingerne, og de er overraskende relaterbare. William Lippert og Lin Melkane har derfor begge skabt nogle fine stykker, som er værd at opleve.
Samarbejde mellem Mungo Park Kolding, Team Teatret og Den Danske Scenekunstskole
Mungo Park Kolding, Fredericiagade 1, 6000 Kolding
Spilleperiode: 21. oktober-26. oktober 2019
Spiller på Teater Katapult i Århus i perioden 28.-31. oktober 2019 og på Team Teatret i Herning i perioden 4.-8. november 2019
Set den 24. oktober 2019
Fotos: Palle Peter Skov
Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:
og
https://katapult.dk/kalender/2019/2020/to-hvide-maend/
og
Medvirkende: Frank Thiel og Stig Reggelsen Skjold
Dramatiker: William Lippert og Lin Melkane
Instruktør: Lars Junggreen og Petra Adlerberth-Wik
Scenograf: Lise Marie Birch
Varighed: 1 time og 50 min. inkl. pause
Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod
Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod