Anmeldelse: Trubadur – Kærligheden til Tønder, Kolding Egnsteater

Anmeldelse: Trubadur – Kærligheden til Tønder, Kolding Egnsteater

Af Frida Ahlquist

Teaterkoncerten Trubadur – Kærligheden til Tønder er en hyldest til Tønderfestivalen og folkemusik. Her bringer de medvirkende klassikere fra USA, Skotland, Danmark etc. til Kolding Egnsteater, hvor den bestemt ikke får for lidt på det lille teater i Kolding.

Man følger seks trubadurer i første akt, inden de skal optræde på scenen til Tønderfestivalen. Her er scenen opbygget som et backstage lokale, hvor man møder trubadurerne og deres forhold til hinanden. Her oplever vi dem i det private rum, hvor de hver især fortolker musiknumre af bl.a. Bob Dylan, Sebastian, Signe Svendsen, Folkeklubben og flere internationale og nationale folkemusikkunstnere og traditionelle folkemelodier kan også findes her.

I andet akt er scenen vendt om. Her inviterer trubadurerne til koncert, som var man til stedei Tønder. Man skal være opmærksom på, at anden akt fungerer mere som en koncert end første akt, og indeholder ikke på samme måde den skabelse af karakterer og opbygning, som første akt gjorde. De to akter er kontraster til hinanden, men det fungerer, da anden akt bliver en løsning på første akt. Ole Sørensen og medvirkende har sammensat et godt manuskript, som levende iscenesættelse af Ole Sørensen.

Dog skal man som ungt publikum, som ikke har den største kendskab til folkemusik, gå ind på teaterets hjemmeside og høre deres sangliste, da der var fællessang og mange numre på engelsk, hvor man vil have den fordel at have lyttet til sangene inden, da de danske sange var i mindretal. Her kendte jeg til flere af de danske end til de udenlandske numre, da det ikke er en genre, der endnu ikke er nået så langt ud til ungdommen i dag. 

Kontrasten mellem første- og anden akt virker stærkt for publikum, da vi oplever musikernes personligheder igennem de sange, som de spiller. Her beviser skuespillerne, hvordan en sang i bund i grund er en monolog eller dialog. Man kan mærke deres intentioner med sangene, så publikum er slet ikke i tvivl om, hvilket forhold de har til hinanden, eller hvor deres plads er i gruppen. Der er minimal dialog med, og dialogen understøtter numrene mere end numrene støtter dialogen. De er fantastisk skarpe i deres intentioner med sangene, så både kærlighed, intrigere, længsel, håb og ikke mindst humor kommer til sin ret, hvor der bl.a. bliver brugt brug af samtidskritik.

Det er imponerende, hvordan seks mennesker kan lette taget, som de gør. Alle instrumenter er i spil, alt fra klaver til skeer – ja, sågar en skotøjsæske blev der spillet på. Deres harmonier, de formår at lave med deres stemmer, gav gåsehud, selvom man ikke sidder på forreste rækken, så var lyden i topkvalitet og ikke et eneste instrument eller stemme druknede i mixet.

Jeg var så heldig at møde Joakim Okkels, som både er skuespiller og kapelmester på forestillingen, efter forestillingen. Jeg nævnte for ham, at det måske nok primært er det ældre publikum, der ser denne forestilling, og misforstå mig ikke, de kunne sagtens sparke en fest i gang, så dynamikken mellem spillere og publikum lever, men måske er denne slags musik for det ældre publikum. Okkels svarede, at ”folkemusikken er for det yngre publikum – de ved det bare ikke endnu.”

Man behøver ikke have stor forstand på hverken Tønderfestivalen eller folkemusik for at lade sig rive med af teaterkoncerten, men vil helt klart være en fordel, hvis man har en smule kendskab til de spillede numre og musikgenren.

Folkemusikken indeholder en sjæl, som muligvis ikke alle har opdaget eller kan se, men i Trubadur – kærligheden til Tønder skærer de det ud, men ikke på en nedladende måde, men med respekt og langt fra selvhøjtideligt. Og så kan de dælme spille op til fest. Her kan jeg henvise til Joakims Okkels eget band Mallemuk, hvor en af hans egen sang ”Glem mine ord” var en af de store højdepunkter i forestillingen, der får unge og gamle hjerter til at banke, og urkræfter får frit spil.

Kolding Egnsteater, Fredericiagade 1, 6000 Kolding

Spilleperiode: 21. februar-11. april 2025

Set den 7. marts 2025

Fotos: Asmus Kromann Bork

Lyst til at købe billet? Læs nærmere her:

Medvirkende: Jens Andersen, Nana Schwartzlose, Jesper Lohmann, Uta Motz, Mikas Bøgh Olesen og Joakim Okkels

Idé: Jakob Tekla Jørgensen

Instruktør: Ole Sørensen

Manuskript: Ole Sørensen og de medvirkende

Dramaturg: Gitte Villadsen

Scenografi og kostumer: Siggi Óli Pálmason

Musikalsk arrangør og kapelmester: Joakim Okkels

Lysdesign: Morten Dorvin

Lyddesign: Aske Hoeg

Kostumier: Susanne Morthorst

Varighed: Ca. 2 timer og 10 min. inkl. pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *