Anmeldelse: Ud med Knud, Holbæk Teater (Holbæk Teater og Teatret Fair Play)

Anmeldelse: Ud med Knud, Holbæk Teater (Holbæk Teater og Teatret Fair Play)

Af Christian Skovgaard Hansen

Holbæk Teater og Teatret Fair Plays forestilling Ud med Knud sætter fokus på kræft – her set fra og med barnets vinkel.

Der var engang et barn: Drengen William. Hans største ønske er egentlig bare at være en ganske almindelig dreng. Men William er ikke alene. Han bærer nemlig rundt på kræftsygdommen personificeret ved Knud. Knud er ikke ligefrem den slags ven, som man drømmer om. På den ene side prøver William på alle måder at komme af med Knud, mens han på den anden alligevel ikke kan undvære ham – og dog!

Michael Slebsager passer perfekt til rollen som William med sin spinkle krop med det kraftfulde indre. Hans sceniske fremtoning er fyldt med gennemslagskraft, følelser – både håbet, sorgen, fortvivlelsen og vreden – og til slut forsigtig glæde, når sygdommen forhåbentligt er sendt til søs for evigt.

Janus Elsig er i hopla som Knud, der nærmest er Williams modstykke. Knud er stor, stærk, akrobatisk og opmærksomhedsøgende, og typen som ikke vil acceptere ikke at være i fokus. Knud er der on/off, og han har det med at komme på de mest ubelejlige tidspunkter. Maria la Cour og Albert Stein Ankerstjerne leverer forestillingens øvrige karakterer med rette afdæmpethed og tempo alt efter rollen. Lisbeth Burians farverige kostumer gør, at vi aldrig er i tvivl om, hvem der er hvem.

Emnet for forestillingen er jo ikke ligefrem et sjovt udgangspunkt. Leiv Arne Kjøllmoen og Henriette Vedel har med baggrund i Jesper Wung-Sungs roman af samme navn skrevet forestillingen manuskript og omsat teksten til scenen. Teksten er velskrevet og ikke mindst veldisponeret.

Spillestilen er udfarende og fyldt med action, hvilket passer godt til forestillingens primære målgruppe, og Lisbeth Burians scenografi bruges aktivt. Der er fuld fart på replikker og mimik, og en række sange er lagt ind med løs hånd, men det bliver aldrig for meget eller for overgearet. Der er en fin balance mellem emnets mere alvorlige emner og en god energi med både varme og humor – til tider endda galgenhumor. Det bliver aldrig overfladisk eller sentimentalt, men der er stadig plads til de mere eftertænksomme og følelsesladede øjeblikke.

Vi kommer hele følelsesregistret igennem både for William, hans omgangskreds og ikke mindst hans forældre. De vil gerne gøre alt, hvad de kan for William, men fortvivlelsen over sygdommen fornægter sig ikke. Samtidig vil William gerne slippe for Knud, så han kan blive rask, men ligeså vigtigt så han kan befri forældrene for flere bekymringer. Det er jo ikke Williams skyld, at han er syg, men det er lidt det, som han føler. Det er naturligvis hårdt for den syge, men det er absolut også hårdt for omgivelserne, som også kan risikere at falde hen. William bemærker f.eks., at faren er begyndt at gå med ensfarvede, kedelige slips – ligesom livet er blevet. Sygdommen har overtaget, og livet står i en slags tomgang. Men sådan skal det jo ikke være. Døden som yderste konsekvens af sygdommen behandles også ærligt og uden unødig indpakning.

William vil gerne kunne alt det, som alle andre drenge kan. Have venner, holde normal fødselsdag og møde piger, som faktisk kan lide ham, for den han er uden fokus på sygdommen. William vil derfor sende Knud videre på tømmerflåden, så der kommer til at stå 1-0 i Williams favør. Vi sidder til slut og krydser fingre for, at sygdommen bliver sendt langt væk, og at faren beholder det farverige slips på!

Ud med Knud er derfor en på alle måder velkomponeret forestilling, som tør tage sværdslag med det vanskelige emne ”kræft”. Vi sidder og ønsker sammen med William, at Knud vil forsvinde. Emnet behandles med respekt for og i rette øjenhøjde med sit primære publikum, børn og unge, men også voksne kan få noget med hjem fra forestillingen.

Holbæk Teater og Teatret Fair Play

Holbæk Teater

Spilleperiode: 26. september-1. oktober 2020

Set den 1. oktober 2020

Fotos: Mie Neel

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

https://het.dk/program/ud-med-knud/

Medvirkende: Michael Slebsager, Janus Elsig, Maria La Cour og Albert Stein Ankerstjerne

Dramatikere: Leiv Arne Kjøllmoen og Henriette Vedel, baseret på Jesper Wung-Sungs roman ”Ud med Knud”

Instruktør: Leiv Arne Kjøllmoen og Robert Parr

Scenograf- og kostumedesigner: Lisbeth Burian

Skrædder og rekvisitør: Helle Birkholm

Komponist: Sanne Graulund

Lyddesigner: Erik Christoffersen

Varighed: Ca. 1 time og 15 minutter uden pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *