Anmeldelse: Valkyrien, Det Kongelige Teater

Anmeldelse: Valkyrien, Det Kongelige Teater

Af Christian Skovgaard Hansen

Lad det være sagt med det samme. Richard Wagners Valkyrien er ikke den korteste eller nemmeste opera at gå til, men den kan alligevel noget!

Valkyrien er den anden af fire operaer, der indgår i Richard Wagners ”Nibelungens Ring”. Hele historien har inspiration i den nordiske mytologi i sagaen om Vølsungerne. Alt imens manden Hunding er ude, får hans kone Sieglinde besøg af en fremmed person, som søger ly – en person, som viser sig ikke at være så fremmed endda. Den fremmede person er Siegmund, og han og Sieglinde forelsker sig. Det ville ikke give de store problemer, hvis det da ikke lige var, fordi de to også er tvillinger, som i en årrække har været skilt fra hinanden! Men de forelskes, og der kommer også frugt af deres kærlighed.

Det kan anbefales at læse kort op på historien hjemmefra. Har man først styr på historien, er det bare at læne sig tilbage og nyde forestillingen. Den afgående operachef John Fulljames har skabt en flot, velfungerende og moderne opsætning, som forløses fantastisk. Man tryllebindes af fortællingen, og det mærkes ikke, at vi faktisk sidder i salen i godt 5 timer.

Historien kredser om magten og et samfund, hvor verdenens og demokratiets samfundsorden er på sammenbruddets rand. Hvad er konsekvensen af at trodse magthaverne, og hvem vil overleve? Skal man altid adlyde patriarken? Det er en kraftfuld fortælling, hvor der er plads til de store dramaer om blandt andet den (forbudte) kærlighed, smerten over et abrupt forhold til ens afkom, og om den forsvindende faderbeundring. En ny verdensorden truer; spørgsmålet er blot, om det så er til det bedre! Valkyrien er nok fra 1870, men dens emner er sært relevante i dagens verden.

Det Kongelige Kapel under ledelse af dirigent Thomas Søndergård leverer en fantastisk indsats. De er velspillende, og de giver Wagner den rette kraftfulde og komplekse svung, alt imens kærlighedens drama lurer nedenunder. Musikken er i hvert fald vidunderlig, og alene den er værd at gå i Operaen for.

Scenografien af Tom Scutt er spektakulær, men ikke altid helt velfungerende. Han har skabt en stor lys trappe med en høj søjle i midten. Under trappen gemmer Hundings mørke hule sig, og søjlen har spiddet hulen og dens mørke kræfter. Uden om trappen åbenbarer et kontorlandskab sig, hvorfra informationerne og kreativiteten udspringer i en arkitekttegnestue. Den er smuk, men også noget fersk. I Hundings mørke hule fungerer det meget godt, men den bliver måske en kende for ensformig udenfor.

Både Ann Petersen som Sieglinde og Bryan Register som Siegmund har smukke stemmer, og de har begge følelserne udenpå tøjet, når både deres kærlighed og deres familiære forhold afsløres. Morten Staugaard som Sieglindes mand, Hunding, er tilpas grum og fyldig.

Tomasz Konieczny som Wotan brillerer med stor styrke og drabelighed, når han skal dræbe de to elskende, men også med en god portion sårbarhed, når han finder ud af, at hans elskede datter ikke har adlydt ham. Overfor ham er Hanne Fischer elegant, men også en moderne livsfarlig kvinde, som man ikke skal komme på tværs af. Hun er kraftfuld, når hun lader sin ubarmhjertige og dybe vrede gå ud over Wotan. Trine Møller har både styrke og en fin sarthed i sin Brünnhilde. I hendes samspil med Koniecznys Wotan er de store følelser på spil. I begge kampe rejser hårene sig på armene, når kampen når sidst højeste, inden det er tid til at tag afsked.

Fulljames’ version af Valkyrien er både velfungerende, moderne og med noget på hjerte. Det er en mørk historie, som alligevel tryllebinder os, og som minder os om livets og sammenholdets væsen. Bravo! Tag dig derfor tiden til at opleve Wagners Valkyrien.

Det Kongelige Teater, Operaen, Store Scene, Ekvipagemestervej 10, 1438 København K

Spilleperiode: 6.-27. mar. 2022

Set den 6. mar. 2022

Fotos: Camilla Winther

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

https://kglteater.dk/det-sker/sason-20212022/opera/valkyrien

Medvirkende: Bryan Register, Ann Petersen, Thomasz Konieczny, Trine Møller, Hanne Fischer, Morten Staugaard m.fl. og Det Kongelige Kapel

Musik og libretto: Richard Wagner

Instruktør: John Fulljames

Dirigent: Thomas Søndergård

Scenograf: Tom Scutt

Kostumedesign: Tom Scutt

Lysdesign: D.M. Wood

Varighed: Ca. 5 timer og 5 minutter inkl. to pauser

Der synges på tysk med danske overtekster

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *