Anmeldelse: Verdensballetten 2019, Sølyst (Verdensballetten)

Anmeldelse: Verdensballetten 2019, Sølyst (Verdensballetten)

Af Henriette Devantier

Igen i år skyder Verdensballetten deres Danmarksturné i gang med en flot premiere i Klampenborg på Sølyst, hvor Den Kongelige Skydebane har holdt til siden 1949. Verdensballetten byder publikum velkommen til en smuk sommeraften i idylliske omgivelser med både ballet, sang og musik på programmet.

Som sædvanlig præsenterer Verdensballetten nogle af de største navne inden fra scenekunstens verden. Med ombord har de dansere fra Mariinskij Balletten, Staatsballett Berlin og The Royal Ballet of London samt den fængslende musikduo bestående af Niklas Walentin og Alexander McKenzie, sopran Dènise Beck og tenor Jens-Christian Wandt, der, foruden sin optræden som sanger, også er daglig leder og primusmotor bag Verdensballetten.  

Verdensballetten 2019 – Denise Beck & Alexander McKenzie

Det var et rigt program, publikum blev introduceret til – både indeholdende de store klassikere samt nogle mindre kendte eller nye værker. Alle værker blev bundet sammen af Jens-Christian Wandt, der agerede galant konferencier. Nogle af aftenens højdepunkter for mig var ”Rhapsody Pas de Deux” koreograferet af Frederick Ashton til musik af Rachmaninov og danset af solodansere ved The Royal Ballet of London, Yasmine Naghdi og Frederico Bonelli. Pas de deux’en var fin og blid, og begge dansere leverede en inderlighed, der var til at mærke på publikumspladserne.

Publikum blev også præsenteret for et uddrag stjernekoreografen Liam Scarletts ballet ”Asphodel Meadows” i form af en stræk pas de deux danset af Yehemiah Kish og Tuhui Choe, også fra The Royal Ballet of London. Scarletts trin er abstrakte og fuld af følelse.

Verdensballetten 2019 – “Ballet 101”, Xander Parish

Første akt afsluttedes af den humoristiske og virtuose ”Ballet 101” koreograferet af Eric Gauthier og danset af Xander Parish. Stykket viser alle ballettens positioner (dog i en lidt fantasifuld udgave) på den mest humoristiske måde. Med stjernedanseren Xander Parish ved roret var publikum godt underholdt, og man kunne højlydt høre grin til højre og venstre.

Anden akt var i højere grad præget af de store klassikere så som ”Le Corsaire” og ”Raymonda”, blandt andet danset af primaballerinaen Iana Salenko fra Staatsballett Berlin, der blot 2 måneder efter at være blevet mor er tilbage på scenen i topform!

Verdensballetten 2019 – “The Three”, Marian Walter & Niklas Walentin

Også den 23-årige Tobias Praetorius, der til daglig er balletdanser ved Den Kongelige Ballet, viste sine koreografiske evner i det nykreerede stykke ”The Three” bestående af to musikere, Niklas Walentin og Alexander McKenzie, samt en danser, Marian Walter fra Staatsballett Berlin. En ung koreograf og en erfaren danser, der sammen skabte et rigtig underholdende og fint værk, som handler om venskab og magtkamp til musikken ”Tango Jalousi” af Jacob Gade.

Aftenens musikalske program var også meget alsidigt og bød på både store arier, duetter og musik for klaver og violin. Den charmerende sopran Dènise Beck sang blandt andet klassikerne ”Caro nome” fra Rigoletto og ”Quando m’en vo” – bedre kendt som Musettas valsearie fra ”La Bohème”. Publikum blev også forkælet med duet mellem hende og Jens-Christian Wandt i form af bacarolen fra ”Le contes d’Hoffmann” af J. Offenbach.

Det instrumentale stod Niklas Walentin og Alexander McKenzie for. Det er altså svært at få armene ned, når man har oplevet denne dynamiske musikduo. De imponerer gang på gang med deres rene udtryk og deres skønne kemi på scenen, som ikke er til at tage fejl af. Det stråler ud af dem, at de har det sjovt og elsker, hvad de laver.

Programmet synes dog en anelse usammenhængende, og jeg manglede i nogen grad den røde tråd, som de så fint formåede at have med sidste år. Til gengæld var programmet meget favnende. Der var noget for enhver smag. Og dette er netop essensen af Verdensballetten, der taler til et bredt publikum.

Verdensballetten 2019 – “Raymonda Coda”

Prikken over i’et ved Verdensballetten er omgivelserne, der bliver til forestillingens scenografi. Omgivelserne i den smukke natur giver bare det ”ekstra”. Naturen er som en kulisse med alt, hvad den kan byde på de forskellige steder i Danmark. Du kan både opleve Verdensballetten foran skov og strand men også foran en fængselsmur. Med ét smelter kunsten sammen med omgivelserne.

På denne smukke sommeraften var naturen, udenfor de vante rammer ved teatret, den perfekte scenografi; duftene, lydene og et vindpust hist og her, der fik dansernes kostumer til at flyve, gav Verdensballetten en ekstra dimension.

Verdensballetten 2019

Sølyst, Emiliekildevej 2, 2930 Klampenborg

Spiller også: Benen-Diken-Hof, Ribe Kunstmuseum, Møllerup Gods, Broholm Gods, Den Tilsandede Kirke, Fængslet i Horsens, Høfde 90 i Agger og Nørre Vosborg

Se steder og datoer på https://verdensballetten.dk/

Spilleperiode: 10. juli-4. august 2019

Set den 10. juli 2019

Fotos: Esben Zøllner Olesen, Verdensballetten

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

Medvirkende i juli: Iana Salenko, Xander Parish, Marian Walter, Yuhui Choe, Nehemiah Kish, Yasmine Naghdi, Frederico Bonelli, Jens-Christian Wandt, Dènise Beck og Walentin & McKenzie

Medvirkende i august: Paul Kay, Ekaterina Chebykina, Xander Parish, Yuhui Choe, Nehemiah Kish, Anna Rose O’Sullivan, Thisted Kirkes Drenge- & Mandskor, Jens-Christian Wandt og Walentin & McKenzie

Det fulde program med angivelse af hvorfra værkerne kommer, komponister, koreografer m.m. kan ses på Verdensballettens Facebook-side

Varighed: Ca. 2 timer og 15 minutter inkl. pause

Følg os på Facebook
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *