Anmeldelse: I demokratiets navn, Steen & Hejlesen med Den Sorte Skole (installation)

Anmeldelse: I demokratiets navn, Steen & Hejlesen med Den Sorte Skole (installation)

Af Rose Himmelstrup Hansen

 

Hold nu op! Aldrig har jeg set en så gennemført, så vild og så medrivende installation! Jeg fangede mig selv i at stå med åben mund under hele installationens varighed og være fuldstændig opslugt af en eminent sammensmeltning af kunst og politisk ”hyldest.”

 

Klokken lidt i 22 er der spot på Domhuset på Nytorvs bogstaver ”Med lov skal man land bygge”. Ovenover kører begyndelsen af Jyske Lov. En ret stor menneskemængde er samlet foran bygningen, og de er spændte. Med god grund!

 

FOTO-8-I-DEMOKRATIETS-NAVN

 

Flere af pladsens besøgende er der, fordi Den Sorte Skole er DJ’s på arrangementet, men jeg tror dem, der primært kom for at høre deres musik, fik en på opleveren denne aften. For lidt over ti begynder et enormt visuelt show at oplyse det gamle domhus, og man kunne næsten føle, at man blev suget ind i en tegnefilm i det lyd og lysunivers, der ikke bare fejede benene væk under mig, men også under samtlige publikummer omkring mig.

 

Steen og Hejlesen, de to performere bag installationen, fik bogstavelig talt loftet foran Domhusets døre til at smelte, de fik søjlerne til at revne og fik de græske statuer til at danse. Fuldstændig lammet stod publikum naglet til pladsen og forstod slet ikke, hvordan sådanne ting var mulige – på trods af vores digitale tidsalder.

 

Men der var ikke alene tale om god lyd og lys, der var tale om perfekt lyd og lys – billedet stod så skarpt og korrekt, musikken drev tankerne fremad, og temaet var ikke til at tage fejl af, da søjler med straffelovens paragraffer gled ned over domhusets høje vægge, da tunge ord som Demokrati, (T)error, Autokrati og Confidencial blev oplyst på muren og ikke mindst, da en nøgen kvinde kommer ud fra bygningen med en hvid maskinpistol i den ene hånd og en hvid vægt i den anden.

 

shapeimage_1

 

Og anledningen: 100 året for grundlovsændringen, og spørgsmålet ”Hvad er det egentlig vi fejrer?” blev omhyggeligt bearbejdet. Måske ikke så meget hvad kvindernes stemmeret gjorde for verden, nærmere en ubehagelig visning af det samfund, vi er, med udgangspunkt i at love og folketing holder os sammen.

 

Undervejs i installationen stod jeg ved siden af tre engelske piger, som diskuterede, hvad der mon skete, og jeg fortalte dem om installationen. De fortalte mig, at de troede, at det var en stor aktivistisk manifestation, og turde ikke gå ind igennem Domhuset i frygt for, om det overhoved var lovligt. De, der nåede igennem indgangshallen i Domhuset fik lov at se det berømte DJ-par sidde og mixe, mere farligt var det heller ikke.

 

En helt ekstremt god og gennemarbejdet installation blev udført kl. 22 en fredag aften. Nogle havde forventet en god koncert med Den Sorte Skole, andre havde forventet en installation af to meget begavede, dygtige og erfarne performere, atter andre havde sikkert forventet noget helt, helt andet. Men fælles for alle oplevelser jeg fornemmede på pladsen var, at ingen blev skuffede. Tværtimod. Alle fik sig en enorm oplevelse – måske endda mest dem, der slet ikke vidste hvad de gik ind til! For denne oplevelse krævede ikke, at man var kunstelsker og kunstkender, denne oplevelse omfavnede dem, der er til DJ’s, dem der er til performancekunst, dem der er til politisk aktivisme og så alle dem, der slet ikke er til noget af det.

 

Det var en ufattelig smuk, velkomponeret aften. Tak!

 

 

 

Installation, Foran Domhuset, Nytorv 25, Kbh. K

Steen & Hejlesen med Den Sorte Skole

 

Oplevelsesdato: 28. august 2015

Fotos: Steen & Hejlesen og Metropolis

 

En del af Metropolis Festival, http://www.kit.dk/2015/METROPOLIS.html

 

 

 

 

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *