Teaterblik: Dramatikerne venter på dig, 16 READINGS, Svalegangen

Teaterblik: Dramatikerne venter på dig, 16 READINGS, Svalegangen

Af Sofie Amalie Dammeyer Johansen og Lea Damgaard

 

I en travl juletid med gaveønsker hængende om ørene kan du netop nu sætte et STORT flueben på gavelisten og læne dig tilbage med et lille stykke juleknas. For du får nu muligheden for, at smage på et helt friskt og nyskrevet stykke dramatik til din søde teatertand…

 

16 manuskripter testes

Kribler det også i dig, for at give din mening på scenen? Har du lyst til, at arbejde bag scenekunstens skrå brædder? Så har Teatret Svalegangen en unik mulighed til dig, som ønsker, at tage del i dramatikkens tilblivelse.

 

’16 READINGS’ er et spritnyt koncept, hvor 16 udvalgte gæstedramatikere på Svalegangen får chancen for, at få deres ufærdige manuskript ud af computeren og iagttage det på scenen i selskab med publikum. Da en dramatikers skriveproces sommetider kan være lang og stilstående, er denne mulighed et brølende aktuelt springbrat for dramatikerens videre udvikling af stykket.

 

Aftenens dramatiker afleverer sit ufærdige manus til instruktøren, som får 4 timer til at bearbejde det sammen med dagens 2 skuespillere. Efter kort tids arbejde med testen vises der en ’reading’ for publikum, der til slut går i dialog med dagens dramatiker og instruktør. Her deler dramatikeren og instruktøren de overvejelser og udfordringer processen har ført med sig. Publikum er aftenens bedste sparringspartner og får en sjælden mulighed for, at blive hørt.

 

readings_web_642x450px

 

Sæson 15/16 er i fuld gang på Svalegangen, og huset fik den 9. november besøg af dramatikeren Brian Wind-Hansen til ’Reading 7’ med sit manuskript ’Hullet’, som blev testet for første gang. Robert-vinder Henrik Birch og Niels-Martin Eriksen stod, i samarbejde med instruktør Morten Lundgaard, denne aften på scenen og gav en helt igennem fantastisk fortolkning af den moderne mands udfordringer i et maskulint venskab.

 

’Reading 8’ den 10. november tog en helt ny drejning og fik denne dag besøg af Rie Nørgaard, uddannet fra Aarhus Teater, med sin groteske velfærdsstats-komedie ’Tilskuer’. Rie gør med ’Tilskuer’ sin debut som dramatiker og måtte denne aften overgive teksten til instruktør Kasper Jacob Sejersen og den århusianske legende Karen-Lis Ahrenkiel og skuespiller Albert Stein Ankerstjerne.

 

Det geniale ved ’16 READINGS’ er ikke blot den dialog, som ’readingen’ uden tvivl favner med så gensidig respekt blandt publikum og dramatikeren. Det, som virkelig gør indtryk, er den intimitet og totale hengivenhed skuespillerne og instruktøren udviser for dramatikerens arbejde med manuskriptet. Idet skuespillerne knap nok kender aftenens tekst og alligevel kaster sig modigt ud i den, står det meget beundringsværdigt, at de efter kun 4 timer formår, at give et så skarpt og reelt bud på stykkets karakterarbejde.

 

’16 READINGS’ vender stærkt tilbage den 8. februar, og du kan stadig nå at være med! Så drop de bløde pakker og køb din næste julegave. Vi ses i smilets by!

 

 

 

Svalegangen, Rosenkrantzgade 22, 8000 Aarhus C.

 

Set d. 9 og 10. november 2015

Foto: Teatret Svalegangen

 

 

 

Har du lyst til at købe en billet? Se nærmere på forestillingens officielle side:

http://svalegangen.billetten.dk/index/eventdetails/eventno/51874

 

 

 

lg os på Facebook:

https://www.facebook.com/ungtteaterblod

 

lg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *