Teaterblik: Førstehjælp til operajomfruer, Opera Hedeland

Teaterblik: Førstehjælp til operajomfruer, Opera Hedeland

Af Christian Skovgaard Hansen

Opera opfattes af mange som noget svært og utilgængeligt. Nu lettes nysgerrige sjæles vej ind i de høje C’ers verden af en operaordbog med forklaringer på genrens ord. Opera Hedeland har lavet deres egen lille guide og ordbog som ”førstehjælp til operajomfruer”.

Operaen som genre

Operaen er musikdramatisk genre, hvor tekst, sang og instrumentalmusik indgår i en scenisk fremstilling. Teksten er nedskrevet i en libretto, som svarer til manuskriptet i en teaterforestilling, mens musikken er nedskrevet i et partitur.

Opera opfattes af mange – måske særligt yngre – som noget svært, utilgængeligt og måske endda lidt højtragende og uforstående.

Men! Mange har det også med opera som med slik. Når først man har taget ét stykke, kan det være svært at stoppe igen. Første stykke kan dog ligne en stor mundfuld, for ikke alene er genren ekstremt dramatisk og følelsesladet. Den er også fuld af mærkelige ord.


En vej ind i operaen

Den sjællandske friluftsopera, Opera Hedeland, forsøger at tage brodden af sidstnævnte med en ny operaordbog på nettet. Herved kan ”operajomfruerne” let og overskueligt finde ud af, hvad alle de mærkelige ord betyder, og hvorfor hvad sker hvornår.

Det anbefales ofte nye operagæster at læse op på handlingen og lytte til musikken før en opera eller en klassisk koncert.

”Mange oplever deres første opera hos os, men vi håber jo lidt, at de bliver afhængige. Derfor prøver vi at gøre hele oplevelsen let og ligetil, og det er det lille opslagsværk en del af. Man er jo ikke født med viden om, hvad en libretto eller en travesti er,” siger Opera Hedelands operachef, Claus Lynge.

Copenhagen Opera Festival, som Opera Hedeland deler status som sommeroplevelse med, har et vidtfavnende program i København, ligeledes i august.

Udenfor sommersæsonen er der bl.a. operaoplevelser her: Det Kongelige Teater, Den Jyske Opera, Den Ny Opera i Esbjerg og Den Fynske Opera i Odense

Så der er er masser af muligheder for at opleve operaen i forskellige former – også de lidt lettere tilgængelige, så man ikke nødvendigvis behøves starte med et storværk på den store scene i Det Kongelige Teaters Operaen.


Et råd fra sangerne

Idéen om en operaordbog kom bl.a. fordi Opera Hedeland i forberedelserne bad solisterne komme med gode råd til ”operajomfruer”, som man kalder helt nye gæster.

Et af rådene – fra basbaryton, Jacob Bloch Jespersen – lød, at man bare skal læne sig tilbage og nyde turen, men de fleste anbefalede lidt lektielæsning på forhånd.

”To ting gik særligt igen, og det var at læse op på handlingen og at lytte til musikken hjemmefra. Der er så bare det, at når man læser et operaprogram, er meget af det fremmedord, men der fandtes jo ingen fremmedordbog til operajomfruer. Det gør der nu,” siger Claus Lynge.

Slå op!

Operaordbogen er frit tilgængelig. Hvis du er ny i genren eller bare har brug for at læse lidt op på begreberne, så slå op her. Det er ikke en udtømmende begrebsordbog, men et godt sted at starte.

Hvem er Opera Hedeland?

Opera Hedeland er Danmarks største permanente udendørsscene og danner hvert år ramme om store operaoplevelser. Opsætningerne skabes specielt til teatrets beliggenhed i det smukke vilde hedelandskab. Forestillingerne spiller i Hedeland Amfiteater.

Totaloplevelsen i uformelle rammer fremhæves af stedets publikum som unik.

Du finder Hedeland syd for Hedehusene mellem Roskilde og Høje Taastrup – midt mellem Hedehusene, Vindinge og Tune.

Årets forestilling

Opera Hedeland opfører den 9., 16. og 17. august den populære ”Carmen” af Bizet. Hvis du vil stifte bekendtskab med opera, er ”Carmen” med de mange kendte melodier et godt sted at starte.

”Carmen” har alt hvad man kan drømme om i en operaforestilling. Stort drama, lidenskabelige karakterer og en passioneret kærlighedshistorie. Det hele leveret med fortryllende melodier.

Du kan læse mere om Opera Hedeland og årets forestilling her.

Fotos: Mikal Schlosser

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *